Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
    Chronione w UE
    Małopolski Festiwal Smaku
        MFS - Archiwum
    Festiwal Ślaskie Smaki
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU' 2014 - PÓŁFINAŁ KRAKOWSKI.


Inauguracja dziesiątej edycji „Małopolskiego Festiwalu Smaku” odbyła się 8 czerwca 2014 r., w Wieliczce przy Trakcie Solnym. Półfinał krakowski zgromadził ponad 20 producentów i wytwórców ze stolicy regionu i najbliższych jej miejscowości, znanych  od wielu lat (jak Liszki , Podstolice czy Zabierzów) z wyjątkowych umiejętności zamieszkałych w nich mistrzów rzemiosł spożywczych. Do odwiedzania festiwalowych stoisk zachęcała nie tylko piękna pogoda lecz również zapachy unoszące się nad kramami oraz możliwość degustacji czy zakupu produktów i potraw.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Dobrze smakowała zupa ziemniaczana z kurdybankiem Cecylii Strojny z Grajowa, wspaniale orzeźwiał sok z pomidorów malinowych Lucyny Gaweł z Woli Batorskiej i woda mineralna „Małopolanka”.  Warto było odwiedzić stoiska z makaronami z Tomaszkowic - pełnoziarnisty i Trzemeśni - swojski.
Naleśniki krakowskiego mieszczucha Macieja Kapały, naleśniki z owocami, z mięsem, ze szpinakiem KGW z Gdowa zachwycały smakiem i wyglądem. Miody reprezentowała Pasieka „Ekomiody” Mateusz Morawski z Krakowa miodem spadziowym. Bakalie w miodzie to, z kolei, specjalność „Niepołomickiego Bartnika”
Można powiedzieć (pół żartem), że tegoroczna edycja Festiwalu to rywalizacja kiełbasy lisieckiej (w konkursie aż 3 firmy prezentowały ten tradycyjny wyrób). Honoru innych wędlin broniła szynka wołowa i kiszka podstolego od Szczepana Gawora z Podstolic.
Na deser można było zajadać smakowite, ekologiczne ciasteczka owsiane od Kazimierza Czekaja z zabierzowskiego „Rafapolu” oraz wyjątkowej pyszności lody śmietankowe wyprodukowane na bazie mleka od krowy razy polska czerwona, które przywiózł do Wieliczki Andrzej Mędrala z  krzeszowickiej „Melby”.

        

        

                     

               

        

               

        

        

        
 
Jury, pod przewodnictwem Krzysztofa Gawlika postanowiło przyznać Grand Prix wielickiego półfinału: wodzie mineralnej „Małopolanka Zdrój” - firma „Thier” z Ochojna k/Świątnik Górnych. W tej decyzji trochę pomogła upalna pogoda ...
II miejsce: sok z pomidorów malinowych - Lucyna Gaweł, Gospodarstwo Ekologiczne w Woli Batorskiej, III miejsce: kiszka podstolego - Szczepan Gawor, „Gawor Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja z Podstolic.
Wyróżnienie specjalne za ciasteczka ekologiczne otrzymał Kazimierz Czekaj, firma „Rafapol” z Zabierzowa, a także „za wkład i zaangażowanie w promocję produktów tradycyjnych, regionalnych i ekologicznych Małopolski”.

 
W plebiscycie publiczności, w poszczególnych kategoriach zwyciężyli:
*„Ekologiczne przysmaki”: sok z pomidorów malinowych - Lucyna Gaweł, Gospodarstwo Ekologiczne w Woli Batorskiej;
* „Tradycyjne specjały”: małopolski miód spadziowy - Mateusz Morawski, Pasieka „Ekomiody,” z Krakowa);
* „Smakołyki z legendą”: wodza mineralna „Małopolanka Zdrój” - firma „Thier” z Ochojna k/Świątnik Górnych;
* „Jak u mamy”: naleśniki z owocami - Koło Gospodyń wiejskich z Gdowa
(KGW z Gdowa), rosół królewski z makaronem domowym robionym ręcznie, krojonym ręcznie (ferma kur niosek „Tobowscy” z Trzemeśni).

        

                     

        

        

               
 
Odwiedzający Trakt Solny z wielkim zainteresowaniem śledzili pokazy blogerów kulinarnych wspieranych przez szefów kuchni. Swoje umiejętności zaprezentowali: Agnieszka Mieckowicz „Z widelcem po Krakowie”, Katarzyna Kośmydel „W kuchni Katie”, „Ulla Pałka „W kuchni na wzgórzu” i Paweł Łukasik z Grzegorzem Targoszem „Gotowanie z pasją” - przygotowując potrawy regionalne z Małopolskich produktów.
 
Smaku tym prezentacjom dodawały komentarze prowadzącego - Leszka Kawy, pod którego czujnym i troskliwym okiem blogerzy gotowali „zoproskę”, zupę chłopską z kluskami strzykanymi i kwaśnicę na żeberku, zapewniając degustujących o oryginalności receptur podawanych dań oraz opowiadając ich historię.
 
W gwarze kuchennych przekomarzań i żartów, kucharze dzielili się ciekawymi rozwiązaniami kulinarnymi z publicznością. Pstrąg w dwóch kolarzach z ziół w cieście solnym wykonany przez Macieja Koźlakiewicza to przykład na wykorzystanie soli (w tym przypadku wielickiej) i ziół z Małopolskich ogrodów.
 
Imprezie towarzyszyły występy zespołów muzycznych i tanecznych z Wieliczki a dla najmłodszych przygotowano przedstawienie teatralne.
 
 

(red)
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017