Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
    Chronione w UE
    Małopolski Festiwal Smaku
        MFS - Archiwum
    Festiwal Ślaskie Smaki
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU' 2013 - WIELKI FINAŁ.


„Żur od Piskorka” - zakwas do sporządzenia jednej z najstarszych i najbardziej znanych polskich zup, z Piekarni Antoniego Piskorka, w Nowej Wsi k/Oświęcimia zasłużył - w zgodnej opinii jurorów - na główną nagrodę 9. edycji „Małopolskiego Festiwalu Smaku”.
Festiwal odbył się na krakowskim Placu Wolnica, 24 i 25 sierpnia 2013 r. O Grand Prix, wyróżnienia i nagrody plebiscytu publiczności rywalizowało 58 produktów i dań tradycyjnych oraz regionalnych, wyłonionych przez jury oraz publiczność podczas czerwcowych i lipcowych kiermaszów półfinałowych w Krakowie, Tarnowie, Wadowicach, Oświęcimiu, Miechowie, Nowym Targu i Nowym Sączu.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Były to także dwa dni prawdziwego oblężenia stoisk, degustowania, smakowania, zakupów i zdrowej, sympatycznej rywalizacji producentów.

         

Oficjalnego otwarcia festiwalu dokonał wicemarszałek Wojciech Kozak w towarzystwie Magdaleny Grabowskiej - dyrektor marketingu „Alma Market” S.A. Ta polska sieć handlowa - dzięki podpisanemu porozumieniu o współpracy z województwem małopolskim - stała się Partnerem Strategicznym „Małopolskiego Festiwalu Smaku”.

                             

Oto pełna lista uczestników Wielkiego Finału.
 
Zdobywcy Grand Prix i wyróżnień przyznanych przez jury:
* Kraków: Andrzej Mędrala Cukiernia „Melba” z Krzeszowic - tradycyjne lody maślankowe z wiśniami, firma „Gawor” Szczepana Gawora z Podstolic- kiełbasa piaszczańska, Cecylia Strojna - zupa szczawiowa, piekarnia Kazimierza Czekaja „Rafapol”, z Zabierzowa - krakuski z solą.
* Tarnów: Gospodarstwo Pasieczne „Pasieka u Kiejdów” z Bochni - miód rzepakowy, Koło Gospodyń Wiejskich „Włościanki” z Łoniowej - zupa grzybowa z łazankami, Zakład Masarski „Amigos” z Burzyna - schab nadziewany.
* Wadowice: Koło Gospodyń Wiejskich ze Stanisława Górnego - staropolski kapuśniak, Stowarzyszenie na rzecz Rozwoju Sołectwa Jaroszowice-Zbywaczówka - sok z pigwy, „Spiżarnia Doliny Karpia” z Brzezinki - karp zatorski marynowany w zalewie octowej.
* Oświęcim: Firma „Elimex” z Młoszowej - bekon staropolski, Zakład Przetwórstwa Mięsa Edmunda Barczyka z Wolbromia - szynka staropolska, piekarnia Antoniego Piskorka z Nowej Wsi - żurek od Piskorka.
* Miechów: Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Brzuchani - pierogi z kaszą gryczaną i grzybami, Koło Gospodyń Wiejskich w Nasiechowicach - naleśniki z bobem, Gospodarstwo Rolne „Bema” Krzysztofa Żebraka z Tczycy - charsznicka kapusta kiszona.
* Nowy Targ: Janina Zborowska z Witowa - hałuski owsiano-pszenne z liskami (duszonymi kurkami), Zbigniew Kapołka z Niedzicy - pierogi z bobem, Władysław Jarząbek z Bańskiej Wyżnej - miód malinowy.
* Nowy Sącz: Danuta Rybska Gospodarstwo Ekologiczne „Wolica” - tort Babci Eleonory z różanką wolicką (nalewka z róży), Firma „Laguna” Marii Olczyk z Gorlic - karczek faszerowany borowikami, Janina Molek z Tropia - pasztet z fasoli „Piękny Jaś z Doliny Dunajca”.
 
         

Tryumfatorzy plebiscytu publiczności w poszczególnych kategoriach:
* „Ekologiczne przysmaki”:
Lucyna Gaweł z Woli Batorskiej (Kraków) - pieczone pierożki z zielonym nadzieniem i czarnuszką, Gospodarstwo Ekologiczne Andrzej Wnęk (Tarnów) - razowiec lipnicki, pasieka Marii i Władysław Ortmanów z Ryczowa (Wadowice) - miód rzepakowy, Gospodarstwo Ekologiczne Robert Tracz z Zimnodołu (Oświęcim) - jurajska malina zalana, Gospodarstwo Ekologiczne „Pszczółki” z Niezwojowic (Miechów) - herbata lipowa z miodem, Wojciech Komperda z Bacówki w Czorsztynie (Nowy Targ) - bundz, Jadwiga Krok z Białej Niżnej (Nowy Sącz) - ekologiczny kapłon galicyjski.
* „Tradycyjne specjały”: Mateusz Morawski (Kraków) - małopolski miód spadziowy, Lokalna Grupa Działania Dunajec-Biała (Tarnów) - ciasto fasolowe, „Spiżarnia Doliny Karpia” (Wadowice) - karp zatorski marynowany w zalewie octowej, Piekarnia „Patrycja i Paweł” z Kwaśniowa Górnego (Oświęcim) - chleb jurajski, Gospodarstwo Rolne Andrzeja Pietrzyka ze Swojczan (Miechów) - charsznicka kapusta kiszona, Jan Wilczek z Leśnicy (Nowy Targ) - bundz, Gospodarstwo Pasieczne „Kószka” z Gródka nad Dunajcem (Nowy Sącz) - miód spadziowy.
* „Smakołyki z legendą”: Andrzej Mędrala Cukiernia „Melba” z Krzeszowic (Kraków) - tradycyjne lody maślankowe z wiśniami, Pasieka Wędrowna Burnat (Tarnów) - miód akacjowy, Spółdzielnia Mleczarska z Wieprza (Wadowice) - masło exstra, Firma „Elimex” z Młoszowej (Oświęcim) - bekon staropolski, Hotel „Dosłońce” z Dosłońca (Miechów) - tarta „Tatin”, karczma „Zadyma” z Szaflar (Nowy Targ) - chleb swojski, firma „Prospona” z Nowego Sącza (Nowy Sącz) - czarne porzeczki do ciast i deserów.
* „Jak u mamy”: Koło Gospodyń Wiejskich ze Zręczyc (Kraków) - paruchy, Koło Gospodyń Wiejskich „Warkocz Tarłówny” (Tarnów) - pamuła z grzankami, Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich z Andrychowa (Wadowice) - staropolski krupnik spod Złotej Górki, Koło Gospodyń Wiejskich z Mirowa (Oświęcim) - flaki z kaszą, Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich ze Szczepanowic (Miechów) - kartofelek dworski, Zbigniew Kapołka z Niedzicy (Nowy Targ) - pierogi z bobem, Kazimiera Piwowar z Męciny (Nowy Sącz) - chleb razowy gruboziarnisty.

                             
 
Dzięki partnerstwu z „Alma Market” S.A. konsumenci z całego kraju będą mogli smakować małopolskie specjały, pośród których znajdą się produkty chronione oznakowaniami unijnymi, zarejestrowane na „Liście Produktów Tradycyjnych” i nagrodzone oraz wyróżnione we wszystkich dotychczasowych edycjach „Małopolskiego Festiwalu Smaku”.
Zapraszamy do wysłuchania rozmowy z Jerzym Mazgajem - prezesem „Alma Market” S.A. (MP 3).

         

         

         

         

         

         

         

Festiwalowe jury pod przewodnictwem Zbigniewa Kurleto - eksperta kulinarnego, obradowało w składzie: Anna Starmach - jurorka programu „MasterChef”, Magdalena Gdowska - Małopolski Urząd Marszałkowski, Magdalena Grabowska - „Alma Market” S.A., Leszek Horwath - redakator naczelny portalu potrawyregionalne.pl, Maciej Koźlakowski - finalista programu „MasterChef”, Sylwester Lis - szef kuchni „Bukovina Terma Hotel Spa” z Bukowiny Tatrzańskiej i Jacek Szklarek - prezes Slow Food Polska.

                     

                     

                      

               

                            

Laureaci Finału 9 edycji „Małopolskiego Festiwalu Smaku”.
Nagrodzeni w plebiscycie publiczności, w którym oddano rekordową ilość głosów - aż 14 tysięcy !!!
* „Ekologiczne przysmaki” - Gospodarstwo Ekologiczne Roberta Tracza za Jurajską Malinę zalaną czarem pustyni,
* „Tradycyjne specjały”- Gospodarstwo Rolne Andrzeja Pietrzyka za charsznicką kapustę kiszoną,
* „Jak u mamy” - Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Andrychowie za staropolski krupnik z pod Złotej Górki.w kategorii
* „Smakołyki z legendą” - Spółdzielnia Mleczarska w Wieprzu za masło extra.
 
                            

                      

Wyróżnienia jury:
Spółdzielnia Mleczarska w Wieprzu za masło extra i Zakład Masarski „Amigos” z Burzyna za schab nadziewany kiełbasianką.
Grand Prix przyznane przez jury - Piekarnia Antoniego Piskorka z Nowej Wsi za żur od Piskorka.
Zwycięzcy otrzymali dyplomy i nagrody z rąk Marka Sowy - małopolskiego marszałka, a Magdalena Grabowska - dyrektor marketingu „Alma Market” S.A., zarazem przedstawicielka Partnera Strategicznego imprezy - obdarowała ich firmowymi koszami upominkowymi.

         

         

                             

Po raz pierwszy swoje umiejętności w przygotowywaniu potraw, zaprezentowali blogerzy kulinarni
Oceniło je jury festiwalowe. I miejsce zdobyła Katarzyna Szatkowska za przyrządzenie koralowego kawioru i galaretki z koralowych owoców.
Wyróżniono Pawła Łukasika za szarlotkę i najmłodsze uczestniczki konkursu - Natalię Tomczyk i Dominikę Oleniacz - za placki ziemniaczane.

         


    

O podsumowanie rywalizacji toczącej się w ramach 9. edycji  „Małopolskiego Festiwalu Smaku” poprosiliśmy Marka Sowę - marszałka województwa (MP3).


Tekst i foto: Joanna Piejko-Horwath
Nagrania:  Leszek Horwath
© JM Media 2013. All rights reserved.

 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017