Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
    Chronione w UE
    Małopolski Festiwal Smaku
        MFS - Archiwum
    Festiwal Ślaskie Smaki
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU' 2013 - PÓŁFINAŁ NOWOSĄDECKI.


Ostatnia - siódma odsłona - półfinałowych zmagań producentów w najsmaczniejszej małopolskiej rywalizacji obyła się 21 lipca 2013 r. na nowosądeckim rynku. Rywalizowali wytwórcy z powiatów gorlickiego, limanowskiego i nowosądeckiego, a swoje produkty prezentowali goście z powiatów nowotarskiego, wielickiego i krakowskiego.
Do smakowitej różnorodności dołączyli, wszelkimi możliwymi kolorami, śpiewem i tańcem, uczestnicy „Święta Dzieci Gór”, którzy tego dnia rozpoczęli pobyt na Sądecczyźnie, prezentując folklor górski z różnych stron świata.
Trudno było obojętnie przejść obok stoisk zapełnionych pysznymi chlebami z Jodłownika i Męciny, ciastami, przetworami z „Wolicy” i nowosądeckiej „Prospony”, wędlinami od Gawora i Mądrego oraz potrawami od Marii Olczyk, czy Magdy Zygmunt - pachnącymi...obłędnie.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Ale...można powiedzieć że niespodzianek nie było. Wszyscy laureaci tegorocznego półfinału w Nowym Sączu, w poprzednich edycjach również zdobywali nagrody, a jednak stale wymyślają i tworzą coś nowego i smacznego, odważnie poddając się ocenie.
 
Tegoroczne Grand Prix przyznane przez profesjonale jury trafiło do Danuty Rybskiej z Nowego Sącza prowadzącej Gospodarstwo Ekologiczne „Wolica”, za tort Babci Eleonory z różanką wolicką - doskonałą nalewką z róży.

                       

                              
 
Jurorskie wyróżnienia przypadły gorlickiej „Lagunie” prowadzonej przez Marię Olczyk, za karczek faszerowany borowikami oraz Janinie Molek z Tropia, za pasztet z fasoli „Piękny Jaś”.
 
Plebiscyt publiczności wyłonił zwycięzców w czterech kategoriach:
* w kategorii „Ekologiczne przysmaki” - Jadwiga Krok z Białej Niżnej, za ekologicznego kapłona Galicyjskiego;
* w kategorii „Tradycyjne specjały” - Gospodarstwo Pasieczne „Kószka” z Gródka nad Dunajcem, za miód spadziowy;

                       

                
 
* w kategorii „Smakołyki z legendą” - firma „Prospona” z Nowego Sącza, za czarne porzeczki do ciast i deserów;
* w kategorii „Jak u mamy” - Kazimiera Piwowar z Męciny, za chleb razowy gruboziarnisty.

    

Nagrodzeni w Nowym Sączu oraz w poprzednich sześciu półfinałach spotkają się 24 i 25 sierpnia br. na krakowskim Placu Wolnica, by rywalizować w Wielkim Finale IX „Małopolskiego Festiwalu Smaku”.


(red)
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017