Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
    Chronione w UE
    Małopolski Festiwal Smaku
        MFS - Archiwum
    Festiwal Ślaskie Smaki
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU' 2013 - PÓŁFINAŁ NOWOTARSKI.


Przedostatni półfinał „Małopolskiego Festiwalu Smaku” odbył się 14 lipca 2013 r. na nowotarskim Rynku . Wzięło w nim udział 20 producentów żywności z powiatu nowotarskiego i tatrzańskiego. Był to zarazem przegląd smaków gór - od Pienin i Spisza po Gorce, Tatry i Orawę.
Dominowały wyroby nabiałowe. Wspaniały bundz (sobotniego - wieczornego i niedzielnego - porannego wyrobu), oscypki, gołki i żentyca - biała i pożywna niczym... śmietana. Do tego smakowite hałuski, pasztety, pierogi, chleby, miody, jajecznica na... pstrągu czy góralskie wędliny. Gościnnie zaprezentowali się wytwórcy z powiatów krakowskiego (wędliny), limanowskiego (wyroby piekarnicze) oraz nowosądeckiego (soki i napoje).
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Pięknie odnowiony nowotarski rynek przyciągnął tysiące smakoszy, pośród których sporo było turystów spędzających wakacje na Podhalu, a tutejsze lody tradycyjne, po które ustawiały się tasiemcowe kolejki, choć ich producenci nie brali udziału w rywalizacji, były wszechobecne i na każdym kroku widoczne.

         

Niektóre stoiska (szczególnie prezentujące i oferujące do degustacji tradycyjne dania kuchni góralskiej) zostały dokładnie... oczyszczone z wiktuałów już około południa.
Kto mógł i miał szanse dowieźć produkty, skwapliwie z niej korzystał, bo kupowano... na potęgę.
Nawet znani z pracowitości pienińscy flisacy nie sprostali naporowi prawdziwych... głodomorów, którzy w błyskawicznym tempie pochłaniali kopyta pienińskie z sosem grzybowym, a na deser raczyli się ciastem flisackim.

         

Udało się obronić jedną, jedyną porcję tego ciasta, by zaprezentować je na antenie TVN.

Był to - z pewnością - jeden z najbardziej obleganych przez publiczność półfinałów, a plebiscytowe głosowanie bliskie było tegorocznego rekordu z Wadowic.

Oddając głosy publiczność postanowiła nagrodzić:
* w kategorii „Ekologiczne przysmaki” - Wojciecha Komperdę z Bacówki w Czorsztynie, za bundz,
* w kategorii „Tradycyjne specjały” - Jana Wilczka z Leśnicy, za bundz,

                             

                

* w kategorii „Smakołyki z „Legendą - karczmę „Zadyma” z Szaflar, za chleb swojski,
* w kategorii „Jak u mamy” - Zbigniewa Kapołkę z Niedzicy, za pierogi z bobem.

Profesjonalne jury postanowiło wyróżnić: Zbigniewa Kapołkę z Niedzicy za pierogi z bobem oraz Władysława Jarząbka z Bańskiej Wyżnej za miód malinowy.
                

         

„Grand Prix” nowotarskiego półfinału trafiło do rąk Janiny Zborowskiej z Witowa, za hałuski owsiano-pszenne z liskami (duszonymi kurkami, czyli lisówkami lub liskami).
Dodajmy, ze Pani Janina, prowadząca gospodarstwo agroturystyczne, nie po raz pierwszy tryumfowała w konkursie, udowadniając, że danie najprostsze może okazać się i wyjątkowe, i najsmaczniejsze, a gaździnę z Witowa można już śmiało określać mianem „ambasadora podhalańskiej tradycyjnej kuchni regionalnej”!!!

         

Wszczyscy laureaci półfinału nowotarskiego wezmą udział w Wielkim Finale IX Małopolskiego Festiwalu Smaku - 24 i 25 sierpnia 2013 r., na Placu Wolnica w Krakowie.


(red)
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017