Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
    Jasiek Plewa
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

PIOTR GĄSIENICA - O NOGACH.


„Gawędziazem sie cłek rodzi. Tego sie nie da naucyć.
Moi dziadowie przeprowadzili się z
Zakopanego w Pieniny, do Szczawnicy.
Zerwoł się kontakt z Zakopanem i językiem góralskim, z gwarą.
W dzieciństwie gwary musiołek się ucyć od juhasów, od baców, ftorzy w Jaworkach wypasali owce.

- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS


Przychodziłek pod sklep, nasłuchiwołek… Słówko po słówku, akcent… Do tego stopnia, ze pore roków temu wygrołek konkurs gawędziarzy ludowych „Sabałowe Bajania” w Bukowinie Tatrzańskiej
- mówi o sobie Piotr Gąsienica.

Zapraszamy do wysłuchania rozmowy z Piotrem Gąsienicą (MP 3)
.
 


Pora na jeden ze śpasów, którym bawił uczestników i gości XIII Konkursu Potraw Regionalnych w Kluszkowcach - „O nogach” (MP 3).
 
 
Tekst, foto i nagrania:
Leszek Horwath - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2008.
All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017