Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
    Biblioteczka - Varia
    Biblioteczka - PDF
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

Biblioteczka - Varia
Pozycje etnograficzne, historyczne, obyczajowe, specjalistyczne, poradnikowe, katalogi, foldery, przewodniki, itp.

(publikacje uszeregowano alfabetycznie,
wg tytułów, po 20 na stronie)

NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO - SMAKI REGIONÓW.

 



Redakcja i wydawca:
Polska Izba
Produktu Regionalnego i Lokalnego
Warszawa 2011
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

NIE BÓJMY SIĘ PSZCZÓŁ / NO FEAR OF BEES.

 

ALBUM Z FOTOGRAFIAMI * PICTURE BOOK

Heinrich Gritsch
Tłumaczenie na język polski:
Anna Nowakowska-Wawrzyniak
Tłumaczenie na język angielski:
Monika Czernuszewicz, Monika Obrzut
Wydanie I
Wydawca:
Wydawnictwo „Sądecki Bartnik”
Stróże 2011

Album nagrodzony Brązowym Medalem XL Kongresu APIMONDIA’ 2007 w Melbourne (Australia).
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

NIE TYLKO SUSHI.

 



Wybór tekstów - Ewa Krasnopolska
Seria: „Małe Kulinaria”
Wydawnictwo AD OCULOS
Warszawa- Rzeszów 2008
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

O ZIEMIAŃSKIM ŚWIĘTOWANIU.

 

TRADYCJE ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA I WIELKIEJNOCY.
 


Tomasz Adam Pruszak
Wybór zdjęć:
Barbara Chmielarska-Łoś
Wydawca:
Wydawnictwo Naukowe PWN S. A.
Warszawa 2011

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

OBYCZAJE W POLSCE.

 

OD ŚREDNIOWIECZA DO CZASÓW WSPÓŁCZESNYCH.


Praca zbiorowa
pod red. Andrzeja Chwalby

Andrzej Chwalba, Tadeusz Czekalski,
Marek Ferenc, Dobrochna Kałwa,
Lidia Korczak
Wydawca:
Wydawnictwo Naukowe PWN
Warszawa 2008
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ODKRYWANIE TRADYCJI MAZOWSZA - INSTRUMENTARIUM CZĘŚĆ I.

 

Harmonia pedałowa, Ligawka mazowiecka, Wskrzeszona tradycja - rzecz o fideli płockiej


Tomasz Nowak, Weronika Grozdew-Kołacińska
Zdjęcia: Mateusz Braun
Wydawca:
Mazowieckie Centrum
Kultury i Sztuki
Warszawa 2008
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ODKRYWANIE TRADYCJI MAZOWSZA - INSTRUMENTARIUM, CZ. II.

 

Skrzypce i śpiew.

Tomasz Nowak, Andrzej Bieńkowski
Wydawca:
Mazowieckie Centrum
Kultury i Sztuki
Warszawa 2009
(wydawnictwo multimedialne)
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ODKRYWANIE TRADYCJI MAZOWSZA.

 

OBRZĘDY
CZĘŚĆ II.
Ścinanie Śmierci w Jedlińsku, Straże Grobowe - Turki, Wieńce dożynkowe
 

Tekst:
Mateusz Braun
Zdjęcia:
Mateusz Braun, Katarzyna Waszczyńska
Wydawca:
Mazowieckie Centrum
Kultury i Sztuki
Warszawa 2008
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ODKRYWANIE TRADYCJI MAZOWSZA.

 

RZEMIOSŁO CZĘŚĆ I.
Bursztyniarstwo, Wycinanka, Kurpiowskie wyploty z korzenia.
 

Tekst:
Krzysztof Braun
Zdjęcia:
Mateusz Braun
Wydawca:
Mazowieckie Centrum
Kultury i Sztuki
Warszawa 2008
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ODKRYWANIE TRADYCJI MAZOWSZA.

 

RZEMIOSŁO CZĘŚĆ II.
Ciesielstwo i budownictwo drewniane.

Autorzy tekstów:
Agata Rybus, Stanisław Kryciński
Autorki filmów:
Anna Czyżewska, Alicja Placha-Vasilevska,
Maria Małanicz-Przybylska, Pola Rożek
Płyta DVD
Wydawca:
Mazowieckie Centrum Kultury i Sztuki
Warszawa 2010
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

OZNACZENIA GEOGRAFICZNE, NAZWY POCHODZENIA ORAZ GWARANTOWANE TRADYCYJNE SPECJALNOŚCI W POLSCE.

 



Katalog
Wydawca:
Ministerstwo Rolnictwa
i Rozwoju Wsi
Wydanie I
Warszawa 2009
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

PODKARPACKIE SMAKI.

 

 
PRZEWODNIK KULINARNO-TURYSTYCZNY PO REGIONIE.

Krzysztof Zieliński
Krzysztof Staszewski
Wydawca:
Stowarzyszenie „Pro Carpathia”
Rzeszów 2012


Publikacja wydana w ramach projektu „Historyczny kanon tradycyjnych produktów etnosu Podkarpacia” współfinansowanego ze środków budżetu Województwa Podkarpackiego.

Komentarzy: 2,  
 Zobacz więcej ... 

PODKARPACKIE ZAPRASZA SMAKIEM.

 

Wydawca:
Urząd Marszałkowski
Województwa Podkarpackiego
Wykonawca:
Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju
i  Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”
Redakcja: Krzysztof Zieliński
Współpraca redakcyjna: Ewa Grata, Dorota Jamrozy, Zofia Kasperek, Bogusław Kmieć, Dominika Skoczylas
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

POLSKA - STROJE LUDOWE (POLAND - FOLK COSTUMES).

 



Elżbieta Piskorz-Branekowa
Wydawca:
Sport i Turystyka MUZA S. A.
Wydanie I
Warszawa 2008
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

POLSKA SZTUKA LUDOWA.

 



Aleksander Jackowski
Wydawca:
Wydawnictwo Naukowe PWN

Warszawa 2007
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

POLSKI REGION PIENINY - 1/2012

 


Wydawca:
Christophe Mańkowski - Thermaleo Sp. z o.o.
Redaktor naczelny:
Stanisław Zachwieja
Nakład 20 000 egz.
Szczawnica 2012
(kwartalnik polsko-angielski)
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

POLSKI SŁOWNIK PIJACKI I ANTOLOGIA BACHICZNA.

 

 
 Julian Tuwim
Redakcja: Andrzej Żmuda
Ilustracje: Feliks Topolski
Oprawa twarda, ilustracje kolorowe
Stron: 304
Warszawa - Rzeszów 2009
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

POMORSKIE PRZYSMAKI.

 
 
PRODUKTY TRADYCYJNE WOJEWÓDZTWA POMORSKIEGO 2010

Redakcja:
Edyta Klasa, Aleksandra Raczyńska,
Magdalena Loose
Wydawca:
Urząd Marszałkowski
Województwa Pomorskiego
Wydanie III
Gdańsk 2010
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

POMORSKIE PRZYSMAKI.

 

PRODUKTY TRADYCYJNE WOJEWÓDZTWA POMORSKIEGO 2008
 

Redakcja:
Magdalena Loose
Wydawca:
Urząd Marszałkowski
Województwa Pomorskiego
Wydanie II
Gdańsk 2008
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

POMORSKIE PRZYSMAKI.

 


Redakcja:
Magdalena Loose
Wydawca:
Urząd Marszałkowski
Województwa Pomorskiego
Wydanie I
Gdańsk 2007
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017