Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
    Biblioteczka - Varia
    Biblioteczka - PDF
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

Biblioteczka - Varia
Pozycje etnograficzne, historyczne, obyczajowe, specjalistyczne, poradnikowe, katalogi, foldery, przewodniki, itp.

(publikacje uszeregowano alfabetycznie,
wg tytułów, po 20 na stronie)

FOLKLOR TANECZNY KUJAW.

 

TANIEC LUDOWY.


Jadwiga Kurant
Wydawca:
Dobrzyńsko-Kujawskie
Towarzystwo Kulturalne
Włocławek 2006
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

GAWĘDY O JEDZENIU.

 



Maria Iwaszkiewiczowa
Redakcja: Andrzej Żmuda
Wydawca:
Agencja Wydawnicza Ad Oculos
Wydanie I
Warszawa-Rzeszów 2009
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

GIEDLAROWSKIE WESELE.

 

Album (z  płytą DVD) prezentujący widowisko obrzędowe z przełomu XIX i  XX wieku, w  wykonaniu  Zespołu Folklorystycznego „Folusz” z Giedlarowej.


Autor projektu: Stanisław Majcher
Scenariusz: Małgorzata Kula
Zdjęcia: Ryszard Weglarz
Wydawca: Gminny Ośrodek
Kultury Gminy Leżajsk
Giedlarowa 2008
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

GÓRALSKIE STOWARZYSZENIE AGROTURYSTYCZNE.

 


Redakcja: Andrzej Mikołajewicz,

Paweł Wroński - „Świat, Kultura i Podróże”
Zdjęcia: Archiwum G.S.A, D. Olendzka,
P. Fabijański, S. Pytel

Wydawca:
Góralskie Stowarzyszenie Agroturystyczne
Wydanie pierwsze
Czorsztyn 2012
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

HERBATA - PRZEWODNIK.

 

Informacje ogólne i praktyczne. Gatunki, które warto poznać.



Anna Ładniak
Seria:
Kraina Dobrego Smaku
Wydawca:
Wydawnictwo „Piątek Trzynastego”
Łódź 2010
 
 Zobacz więcej ... 

HISTORIA DOBREGO SMAKU.

 




Pomysł, realizacja, wydawca:
Wytwórcza Spółdzielnia Pracy
„Społem” Kielce
Kielce 2011
 
 

(wydawnictwo promocyjne, niedostępne w księgarniach)
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

HISTORIA I KULTURA SŁOWIŃCÓW.

 


Katalog wystawy stałej
w Muzeum Wsi Słowińskiej w  Klukach.
Scenariusz, projekt wystawy, tekst katalogu:
Violetta Tkacz-Laskowska
Wydawca:
Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku
Słupsk 2010
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

HISTORIA OD KUCHNI...

 

CZYLI DYKTERYJKI KULINARNE.



Maria Szuszkiewiczowa
Wydawnictwo Orgelbrandów
Warszawa 1998
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

HISTORIA POLSKIEGO SMAKU.

 

KUC
HNIA * STÓŁ * OBYCZAJE



Maja i Jan Łozińscy
Wydawca:
Państwowe Wydawnictwo Naukowe PWN S.A.
Warszawa 2012
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

INFORMATOR DLA PRODUCENTA ŻYWNOŚCI TRADYCYJNEJ.

 


Redakcja:
Izabella Byszewska, Barbara Kucharska,
Marta Leoniak
Wydawca:
Fundacja Programów Pomocy
dla Rolnictwa FAPA
Warszawa 2010
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KADRY Z ŻYDOWSKIEJ PRZESZŁOŚCI NOWEGO SĄCZA.

 



Elżbieta Długosz
Wydawca:
Muzeum Okręgowe
w Nowym Sączu
Nowy Sącz 2009
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KALENDARZ Z NOWYMI PRZEPISAMI SIOSTRY ANASTAZJI' 2013

 



Siostra Anastazja Pustelnik FDC

Zdjęcia:
Andrzej Sochacki

Wydawca:
Wydawnictwo WAM
Kraków 2012
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KATALOG SERÓW WOŁOSKICH I GÓRSKICH.

 

Opracowanie:
Kazimierz Furczoń, Józef Michałek,
Teresa Opyrchał i Piotr Kogut.
Wydano dzięki współpracy:
* Tatrzańsko-Beskidzkiej Spółdzielni
Producentów „Gazdowie”
* Oddziału Związku Podhalan - Górale Śląscy
* Zakładu Doświadczalnego Instytutu
Zootechniki w Grodźcu Śląskim.
Nowy Targ - Istebna 2008

Wydanie katalogu sfinansowano ze środków Programu „Agro-Smak 2” realizowanego na zlecenie Urzędu Komitetu Integracji Europejskiej.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KLASZTORNA APTEKA - ZIOŁA OJCA KILIANA.

 


dr Johannes G. Mayer,
ojciec Kilian Saum OSB,
dr n. med. Bernhard Uehleke
Przełożyła:
Małgorzata Witwicka
Wydawca:
Wydawnictwo „Salwator”
Kraków 2008
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KNAJPY LWOWA.

 



Jurij Wynnyczuk
Ze wstępem Jerzego Janickiego
Wydawca:
Wydawnictwo REA
Warszawa 2008
 
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KRAJOBRAZY KULTUROWY REGIONU PUSZCZY BIAŁOWIESKIEJ.

 

CZYLI O TYM JAK MIEJSCA OPOWIADAJĄ SWOJĄ HISTORIĘ.




Ewa Moroz-Keczyńska
Wydawca:
Powiat Hajnowski
Hajnówka 2007

 

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KRAKÓW NA SŁODKO.

 



Leszek Mazan
Wydawca:
Oficyna Wydawnicza ANABASIS
Kraków 2010
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KRAMIK BOROWIACKI...

 

CZYLI WYROBY LOKALNE
Z BORÓW TUCHOLSKICH.

 

red.: M. Kurpowicz M. Czupryniak
Publikacja Lokalnej Grupy Działania
„Bory Tucholskie”
nakład: 3000 egzemplarzy
Tuchola 2008
 

Katalog opracowany w ramach projektu „Bory Tucholskie - miejsce przyjazne dla aktywnych. Działaj z nami, a będziesz żył inaczej”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej oraz budżetu państwa w ramach Pilotażowego Programu Leader+.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KRÓTKA OPOWIEŚĆ O ARCHITEKTURZE REGIONÓW WARMII, MAZUR I POWIŚLA.

 



Michał Poniewski
Wydawca:
Muzeum Budownictwa Ludowego
Park Etnograficzny w Olsztynku
Olsztynek 2010
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KSIĘGA ZAPACHÓW.

 



Andrzej Kozioł
Ilustracje ze zbiorów Marka Sosenki
Wydawca:
Wydawnictwo WAM
Kraków 2010

 

 

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017