Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
    Biblioteczka - Varia
    Biblioteczka - PDF
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

11 LISTOPADA. PORADNIK ŚWIĘTOWANIA.


Autorzy:
Halina Bielińska, Mariusz Czepczyński,
Jarosław Dumanowski, Kinga Kłosińska,
Michał Targowski, Grażyna Szelągowska,
Beata Zaguła, Wojciech Zaguła

Przepisy „Gęsina dawniej”:
Jarosław Dumanowski

Pozostałe przepisy:
Artur Moroz
Wydawca:
Samorząd Województwa
Kujawko-Pomorskiego

Toruń 2015

Poradnik został opracowany w ramach akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” organizowanej przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.

- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Od wydawcy:

Przygotowany specjalnie na przypadające 11 listopada Narodowe Święto Niepodległości Poradnik świętowania to nasza propozycja dla wszystkich, którym drogie są polskie dziedzictwo narodowe i dobra polska kuchnia. Pragniemy przekonać tych, którzy jeszcze tego nie czynią, że warto celebrować najważniejsze polskie święto - zarówno publicznie, jak i w wymiarze prywatnym - a także trwale przywrócić we wszystkich polskich domach tradycję jedenastolistopadowych rodzinnych obiadów z gęsiną w roli głównej.

Powody? Najważniejszy jest ten, że na to zasługujemy. Zasługujemy na to, by godnie obchodzić Narodowe Święto Niepodległości, czuć dumę z bycia Polakiem i móc w naturalny sposób kultywować i przekazywać patriotyzm i związany z nim system wartości w rodzinach i lokalnych społecznościach. No i kulinaria - gęsina w kuchni i na stole, kiedy chłód na dworze, na świętego Marcina i później, także zimą - to przecież nasza tradycja, a więc część tożsamości. Jeśli dołączyć do tego smakowe i dietetyczne walory gęsiego mięsa… Cóż, wypada tylko życzyć smacznego!

Samorząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego kolejny raz z powodzeniem organizuje kampanię promocyjną „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”. Mamy do tego tytuł nie tylko w postaci kulinarnych obyczajów Kujaw i Pomorza. To u nas, w Kołudzie Wielkiej w powiecie inowrocławskim, działa Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki, zaopatrujący w gęsi materiał hodowlany rolników w całej Polsce. Możemy się też pochwalić licznymi hodowcami, którzy z sukcesem wprowadzają ten rodzaj drobiu na krajowe i zagraniczne rynki.

Publikacja 11 listopada. Poradnik świętowania to rodzaj „instrukcji obsługi” Narodowego Święta Niepodległości. Jest w nim coś dla ciała, coś dla ducha i zaproszenie, by poczuć się w tym dniu częścią zbiorowości, prawdziwej wspólnoty.


Piotr Całbecki

Marszałek Województwa
Kujawsko-Pomorskiego
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017