Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
    Biblioteczka - Varia
    Biblioteczka - PDF
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

100 PODKARPACKICH PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH.


Tekst i koncepcja:
Zdzisław Szeliga
Zdjęcia: Waldemar Sosnowski
Wydawca:
Starostwo Powiatowe w Przemyślu
Przemyśl 2011
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Od Wydawcy:

Są smaczne, zdrowe, wytwarzane według starych, sprawdzanych nieraz od pokoleń receptur. Sto takich specjałów z województwa podkarpackiego trafiło na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Dzięki temu maja one większy, niejako certyfikowany, walor promocyjny.
Dziedzictwo kulinarne jest ważnym elementem atrakcyjności turystycznej danego regionu. Stąd właśnie turystyczny kontekst przy prezentacji owej setki w niniejszym wydawnictwie, bo dobre jadło powinno towarzyszyć każdemu, kto porusza się po rozlicznych szlakach naszego województwa.
 
(jedna ze stron wydawnictwa - powiększenie po kliknięciu w zdjęcie)

Podkarpacka setka produktów - według stanu z maja 2011 roku - to dużo czy mało? Chyba sporo, zważywszy, te tylko województwa śląskie i pomorskie maja więcej. Medalowa pozycja może więc cieszyć, ale nietrudno zauważyć, że rezerwy sa jeszcze znaczne. Kilka miejsc, takich jak Górno, Markowa, Radomyśl, Dukla, Sędziszów, Pilzno, Górki, uznać można za swoiste zagłębia specjalizujące się w określonym kulinarnym asortymencie. Nie brak też miejscowości nie posiadających wyrobów na tej liście, choć wiadomo, że mają się czym pochwalić.

Może więc publikacja, którą bierzecie Państwo do rąk, uwarzona w Przemyślu z przeznaczeniem na stoły całego województwa, będzie inspiracją dla tych wszystkich, którzy posiadają tajemnice dawnych, sprawdzonych receptur kulinarnych. Rzecz w tym, aby, kontynuując tradycje, podjęli oni jeszcze trud wpisania tego dziedzictwa na listę produktów tradycyjnych województwa podkarpackiego.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017