Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
    Biblioteczka - Varia
    Biblioteczka - PDF
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI

BROWARY ŁODZI I REGIONU.




Marcin Jakub Szymański
Wydawca:
Dom Wydawniczy
Księży Młyn
Łódź 2011
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Od Autora:

Warzenie piwa towarzyszy ludzkości od początków cywilizacji. Zdrowy, smaczny napój zmieniał się przez lata, lecz ogólne założenia jego produkcji pozostały takie same. Dzisiaj piwo przeżywa swój renesans - mówi się o jego zdrowotnych właściwościach, powraca się do tradycyjnych metod warzenia, a przedmiotem zainteresowania piwoszy jest nie tylko technologia, ale również historia. Na rynku jest coraz więcej książek o dziejach piwowarstwa - wychodzą spod pióra zarówno zawodowych historyków, jak i pasjonatów. Niestety, badanie dziejów piwa w Polsce przez wiele lat było zaniedbywane, co oznacza, że trzeba zaczynać niemal od początku. W okresie międzywojennym ukazały się prace m. in. Mariana Kiwerskiego, a po II wojnie światowej temat podjął prof. Andrzej Klonder. Najnowsze książki o piwie to z jednej strony różnego rodzaju leksykony, a z drugiej prace o browarnictwie w określonych regionach i miastach. Książka, którą Czytelnik trzyma w rękach, wpisuje się w ten drugi trend. Miejmy nadzieję, że wraz z kolejnymi publikacjami będzie można ułożyć w miarę pełną historię polskiego piwowarstwa.

Moim celem było zebranie jak największej ilości informacji o browarnictwie w Łodzi. Korzystałem głównie z dokumentów z Archiwum Państwowego w Łodzi, prasy oraz czasopism specjalistycznych. Uwzględniłem również najważniejsze browary regionu łódzkiego, chociaż tu sprawa była znacznie
trudniejsza - wiele archiwaliów się nie zachowało, inne okazały się niedostępne. Nie bez przyczyny największy nacisk położony jest na XIX i XX wiek - to właśnie w tym czasie kształtowało się nowoczesne piwowarstwo w naszym kraju. W niektórych kwestiach, zwłaszcza w odniesieniu do czasów najnowszych, pozwoliłem sobie na subiektywizm - Czytelnik sam zadecyduje, czy się ze mną zgadza.

Nie twierdzę, że temat został wyczerpany - historia to jedna z tych dziedzin, którą ciągle można zgłębiać. Książka ta w znaczący sposób uzupełnia jednak dotychczasową wiedzę i porządkuje znane już fakty, a przedstawione oryginalne badania zostały opublikowane po raz pierwszy.
Niewiele zostało śladów po browarach, warzących kiedyś naprawdę duże ilości piwa.
Mam nadzieję, że publikacja ta przypomni ludzi, którzy te zakłady budowali i prowadzili przez wiele lat. To przecież im łodzianie zawdzięczali dostęp do pienistego napoju.

O Lodzi i okolicach pisano już wiele, lecz głównie w kontekście przemysłu włókienniczego, wielkich fortun i problemów społecznych. Teraz głównym bohaterem jest browarnictwo. Zostało ono ukazane dość szeroko, uwzględniając nie tylko lokalną sytuację, ale również warunki funkcjonowania w poszczególnych systemach politycznych, od caratu po III RP. Zapraszam więc do zapoznania się z nieco inną stroną historii naszego miasta - najlepiej przy kuflu dobrego piwa.


Marcin Jakub Szymański
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017