Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
    Biblioteczka - Varia
    Biblioteczka - PDF
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

DOOKOŁA STOŁU.




Irena Gumowska
Wydawca:
Agencja Wydawnicza „Ad Oculos”
Warszawa - Rzeszów 2010

- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
 
ŻYCIE „KRĘCI SIĘ” PRZY STOLE
(Rozdział wstępny)

Nie ma rady: żeby żyć - trzeba jeść. Chocian dziś mówi się z powaga - i nie bez racji - że „nie należy jeść, tylko się odżywiać”. Ale to już inna sprawa.

Jada się, aby zaspokoić fizjologiczny głód i pragnienie, zregenerować siły, zlikwidować męczące uczucie pustki w żołądku. Idziemy w tym celu do stołówki, wstępujemy do baru samoobsługowego, wypijamy kawę w cukierni czy przegryzamy coś w restauracji. Są tacy, którzy przełykają jedzenie w pośpiechu, często na stojąco, czasem i z gazety. Inni ludzie doceniają rolę spokojnego spożywania codziennych posiłków przy estetycznie nakrytym wspólnym stole. Jeszcze inni każdy posiłek uroczyście celebrują.

Od niepamiętnych czasów wspólne jadanie było oznaką przychylności. Z wrogami nie siadało się
przy jednym stole, chyba... żeby ich otruć, bo i takie fakty zna historia. Wspólne ucztowanie, skromne czy luksusowe, jest czynnikiem łączącym ludzi, doskonałą okazją do zbliżenia się, zawiązywania przyjaźni, utrwalania dawnych znajomości. Dobra kuchnia sprzyja pogodnej atmosferze, nastraja optymistycznie do ludzi.

Ale jakże często tę przyjemność „biesiadowania” psują nam sprawy pozornie mało ważne, dotyczące zasad zachowania się przy stole. Jak prawidłowo posługiwać się sztućcami, które wino podać do jakiej potrawy, co oznacza obco brzmiące określenie dania w karcie restauracyjnej. Na wszystkie te pytania próbuje odpowiedzieć w swojej książeczce, rozwiać najczęstsze wątpliwości. Chodziło mi w niej o przypomnienie pewnych obyczajów dotyczących stołu, a raczej o uporządkowanie tego, co właściwie o tych zwyczajach wiemy lub powinniśmy wiedzieć.

Warto jednak pamiętać, ze choć niezmiernie jest milo, gdy wszyscy zachowują się zgodnie z savoir
-vivre'm, to jednak nic nie zdoła zastąpić otwartego serca, serdecznej atmosfery, wzajemnej życzliwości panującej między ludźmi dookoła wspólnego stołu.

Irena Gumowska
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017