Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
    Biblioteczka - Varia
    Biblioteczka - PDF
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

DIETA FUNKCJONALNA.



NOWE SPOJRZENIE NA ZDROWE ŻYWIENIE.

Lech Tkaczyk
Wydawnictwo Astrum
Seria: „Zdrowie”
Wydanie I (przetworzone)
Wrocław 2003
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Od Autora:

Pisząc książkę o Diecie Funkcjonalnej, czyli o stosowaniu przypraw w kuchni, chciałem wskazać Państwu korzyści, jakie płyną z dodawania do codziennych posiłków leczniczych ziół przyprawowych. Systematyczne uzupełnianie potraw zgodnie z potrzebami zdrowotnymi domowników, według prostych, a zarazem skutecznych zasad uwzględniających piramidę zdrowego żywienia, gwarantuje korzyść w postaci wydłużenia życia, wzmocnienia witalności i pomocy w leczeniu wielu schorzeń.

Opisany sposób żywienia nazwany został Dietą Funkcjonalną Lecha Tkaczyka. Przedstawione tu zioła i mieszanki przyprawowe to nic innego, jak owoc, skutek towarzyszącej człowiekowi od początku jego istnienia walki o przedłużenie młodości i obrony przed chorobami towarzyszącymi procesom starzenia. Polem tej walki może być kuchnia, bogata w przyprawy leczące i właściwe pod względem zdrowotnym posiłki.

Dieta Funkcjonalna opiera się na pojedynczych ziołach dodawanych do potraw, w mieszankach przyprawowych i herbatach. Można przyjąć, że wraz z jedzeniem przybierają one formę mieszanin bardzo rozcieńczonych. Można by się nawet pokusić o stwierdzenie, że obowiązuje tu „zasada stosowania najmniejszej dawki leku, którą osiąga się przez kolejne rozcieńczenia”. Dewiza ta to nic innego, jak podstawa homeopatii, gałęzi medycyny, która stwierdza, że ,,(...) im większe rozcieńczenie, tym silniejsze działanie leku (ziół w potrawie)”, a także iż „mieszanina, w której lek (przyprawa) już nie występuje, jest terapeutyczna, czyli lecznicza”.

W Diecie Funkcjonalnej zioła dodaje się do potraw z umiarem z dwóch powodów. Po pierwsze, by potrawa nie zatraciła swego właściwego smaku i zapachu. Po drugie, aby zbyt wielka dawka przypraw nie była szkodliwa dla zdrowia (zgodnie z zasadami homeopatii leczymy się niewielkimi dawkami leku).
Tak też, znając najbardziej podstawowe zasady Diety Funkcjonalnej, można pokusić się o stwierdzenie:

Właściwe jedzenie
(oczywiście, z przyprawami)
jest najlepszym lekarzem!

Ale Dieta Funkcjonalna to nie tylko zioła i  kuchnia. To swego rodzaju filozofia. Jako dietetyk z wykształcenia, zwolennik zdrowego trybu życia z zamiłowania zalecam codzienny ruch, spacery, górskie wycieczki, uprawianie ogrodu, leśne eskapady, wyjazdy za miasto lub inne hobby na świeżym powietrzu. To pozwala nie tylko żyć aktywnie i nie myśleć o chorobach, ale ograniczyć rozwój rozmaitych schorzeń.
Życzę Państwu zatem wielu leczniczych, smakowitych ziół w kuchni, a zdrowia w sercu.

Lech Tkaczyk
 
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017