Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
    Biblioteczka - Varia
    Biblioteczka - PDF
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

BORY TUCHOLSKIE - INFORMATOR DLA TURYSTY I GRZYBIARZA.



Redakcja:
dr Jarosław Szkodzik, Dorota Sobierajska
Zdjęcia:
Marcin Karasiński, Tomir Kubicki,
Jarosława Szkodzik, Magdalena Kurpowicz
Polskie Wydawnictwa Reklamowe
Toruń 2008


Publikację wydano na zlecenie Lokalnej Grupy Działania „Bory Tucholskie”, przy współpracy z Towarzystwem Rozwoju Regionalnego „Promocja Borów Tucholskich”
Projekt finansowany ze srodków Unii Europejskiej oraz budżetu państwa w ramach Pilotażowego Programu LEADER+
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Ze wstępu:

Niniejsza publikacja przeznaczona jest dla turysty, który przyjeżdżając w Bory Tucholskie w szczególności na teren gmin: Cekcyn, Gostycyn, Kęsowo, Lniano, Lubiewo, Osie, Śliwice, Świekatowo, Tuchola) zamierza aktywnie spędzić czas w bliskim kontakcie z przyrodą. Nie jest to klasyczny atlas grzybów, tylko opis typowych gatunków jadalnych występujących na tym terenie oraz ich trujących sobowtórów. Umożliwi on początkującemu grzybiarzowi zdobycie podstawowej wiedzy w zakresie rozróżniania grzybów.

Grono miłośników grzybobrań powiększa się.
Od pradawnych czasów grzyby są składnikiem pożywienia człowieka. Szczególnie głęboko wpisały się w świadomość i kulturę narodów słowiańskich, których przodkowie, poszerzając swe terytoria, przemierzali bezkresne puszcze.
Nieurodzaj i głód, które nękały pierwszych osadników, często wypędzały ich z domostw i zmuszały do zbieractwa runa leśnego. Aż strach pomyśleć, w jaki sposób nasi przod­kowie zdobywali wiedzę o grzybach trujących ... Jedni zbieranie runa leśnego kontynuują jako rodzinną tradycję, opartą na wieloletnich doświadczeniach, inni sami odkry­wają ten znakomity sposób na spędzanie wolnego czasu. Niemal wszyscy zbieracze są jednocześnie konsumentami znalezionych przez siebie grzybów, stąd niezwykle ważna jest umiejętność rozpoznawania poszczególnych gatunków. Skutki lekkomyślności w tej dziedzinie jak wiadomo mogą być dramatyczne. Niemniej jednak, potrawy z grzybów zaliczane są do rarytasów kuchni regionalnych, dlatego w niniejszym poradniku nie zabrakło miejsca na przepisy kulinarne.

Wiele grzybów jadalnych jest ściśle powiązanych z licznymi gatunkami drzew. Dlatego niezwykle ważny jest stan zdrowotny lasów, na który oddziałują różne czynniki, zwłaszcza emisja szkodliwych substancji chemicznych z terenów uprzemysłowionych. Bory Tucholskie w większości są od nich oddalone, więc delikatna struktura, jaką jest grzybnia ma tu dobre warunki do rozwoju. Tu powiedzenie „lepszy rydz niż nic" nie traci na aktualności. Bory Tucholskie stoją otworem zarówno dla doświadczonych jak i początkujących grzybiarzy. Jedni i drudzy muszą jednak przestrzegać przytoczonych w tej publikacji zasad, które pomogą uniknąć zatrucia grzybami oraz zachować leśne skarby dla następnych pokoleń.
 
Mamy nadzieję, że niniejszy poradnik zachęci do częstego odwiedzania naszego regionu, którego nieocenionym bogactwem są: lasy obfitujące w grzyby.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017