Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
    Biblioteczka - Varia
    Biblioteczka - PDF
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

DZIEDZICTWO KULINARNE - WARMIA, MAZURY, POWIŚLE.


EUROPEJSKA SIEĆ DZIEDZICTWA KULINARNEGO.

Wydawca: Urząd Marszałkowski
Województwa Warmińsko-Mazurskiego
Olsztyn 2008

Folder wydany w ramach realizacji Warmińsko-Mazurskiego Programu Promocji Jakości
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Oddając w Państwa ręce ten kulinarny przewodnik, jednocześnie składam serdeczne zaproszenie do przyjazdu na Warmię, Mazury i Powiśle, krainy tysiąca jezior, ale i tysiąca tradycji, smaków, zapachów.

Bogactwo i wielobarwność kulturowa tych ziem ma swój wyraz także w różnorodności dziedzictwa kulinarnego. Kuchnia staropolska, kuchnia warmińska, mazurska i kurpiowska, a takie tradycje kulinarne z Ukrainy, Litwy, Rosji i Niemiec skutkują przebogatą paletą smaków, zapachów i tradycji gastronomicznych, z którymi mają szansę obcować nasi goście. Dzisiejsze Warmia, Mazury i Powiśle to swoisty produkt setek lat burzli­wej historii tych ziem. Wielokulturowość, wielowyznaniowość, wielonaro­dowość musiały znaleźć swoje odbicie również w bogatej i różnorodnej tradycji kulinarnej. Kiedy zatem mówimy o kulinarnej tradycji Warmii i Mazur, mówimy jednocześnie o kuchniach i tradycjach wszystkich kultur, które tworzą dzisiejszy obraz naszego regionu. W tym sensie jest to re­gion niepowtarzalny, unikalny.

„Przez żołądek do serca” - mówi porzekadło. Postawiliśmy na kuchnię, która ma przyciągać, kusić, zachwycać. Dziedzictwo kulinarne to także ważny element dziedzictwa kulturowego. Odgrywa ogromną rolę w promocji każdego regionu, właśnie ze względu na różnorodność, na specyfikę typowych dla każdego regionu produktów żywnościowych i potraw. Kiedy dodamy do tego takie tradycyjną oprawę spożywania posiłków i obchodzenia świąt, budujemy ten niepowtarzalny klimat, który w rożne regiony świata przyciąga rzesze turystów. Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, do której przystąpiliśmy jako pierwszy region w Polsce to nasza odpowiedź na wszechobecną kulturę żywienia typu fast -food i ogólnie dostępną żywność przemysłową. Ta odpowiedź to produkt regionalny - wyrób lub usługa, z którą utożsa­miają się mieszkańcy danego regionu, produkowana lub świadczona w sposób nieprzemysłowy, przyjazny dla środowiska i z surowców dostępnych w tym regionie.

Odpoczywając na Warmii, Mazurach i Powiślu szukajcie Państwo lokali, restauracji, produktów, oznaczonych specjalnym logo Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Nie zawiedziecie się, gwarantuję!


Jacek Protas
Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017