Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
    Biblioteczka - Varia
    Biblioteczka - PDF
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

BORY TUCHOLSKIE I ICH MIESZKAŃCY.


KULTURA DUCHOWA I MATERIALNA
BOROWIAKOW TUCHOLSKICH.

Redakcja:  Jarosław Ellwart
Zdjęcia:  
A. Bloch, L. Ciżmowski, M. Kurpinowicz,
M. Pochwalowski,J. Basta, A. Paluśkiewicz
Wydawnictwo Region na zlecenie
Lokalnej Grupy Działania „Bory Tucholskie”
Gdynia 200

Projekt finansowany ze środków Unii Europejskiej oraz budżetu państwa w ramach Pilotażowego Programu LEADER+
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Ze wstępu:

Borowiacy to jedna z pomorskich grup etnicznych, zamieszkująca od wieków obszar Borów Tucholskich, nad środkową Brdą i Wdą. Od dawna Bory Tucholskie funkcjonują w świadomości społecznej jako atrakcyjny turystycznie obszar i największa rosnąca w granicach Polski puszcza. O kulturze materialnej, wierzeniach czy mowie mieszkańców Borów Tucholskich wiedza jest znacznie uboższa i często opiera się na stereotypach. Borowiaków w uproszczeniu wiąże się z gospodarką leśną lub myśliwską (taką jaką znamy dziś), a ich kulturą materialną i zwyczaje z szerzej rozpoznawalnymi w Polsce Kaszubami lub, leżącym nad Wisłą, Kociewiem. Kraina ta nie miała szczęścia do badaczy i etnografów. Dotąd fundamentalne znaczenie odgrywają prace naukowe poświęcone Boro­wiakom - spisane na podstawie badań terenowych praca doktorska ks. Bernarda Sychty kultura materialna Borów Tucholskich, obroniona w 1947 roku, odnaleziona i wydana drukiem w 1998 roku, oraz Gwara Borów Tu­cholskich. Szkic historyczno-genetyczny Ludwi­ka Zabrockiego [1934]. Znane Są też opisy sporządzone przez ks. Stanistawa Kujota. Dopiero od kilku lat, staraniem lokalnych grup i miłośników miejscowej kultury rozpoczęto opisywanie i promowanie tradycji Borów Tu­cholskich. Doskonałym tego przykładem jest praca Marii Ollick Maltych i grapa. Tradycja, specjały kuchni i inne ciekawostki z Borów Tucholskich [2007] lub Słowniczek Gwary Bo­rowiackiej [2007] wydany w Cekcynie. Publikacja ta w zamyśle autora i wydawców stawia sobie za cel, prezentację tego, co Borowiakow wyróżnia, zarówno w zakresie kultury materialnej, jak i duchowej. Jej zwarta i krótka forma na pewno pozostawi niedosyt - stąd na wstępie zachęcamy czytelników także do sięgnięcia po inne publikacje o Borach Tucholskich.

* * * * *
Polecamy tę niewielką ksiażeczkę uwadze Internautów, bowiem na 64 stronach kieszonkowego formatu, otrzymujemy  kompendium wiedzy o pięknej krainie i jej mieszkańcach, napisane pasjonująco, ze swadą, zawierające m.in.: informacje o dziejach tej ziemi, dawnej mitologii, gwarze, przesądach, roku obrzędowym, legendach, baśniach, folklorze (z przyśpiewkami i przysłowiami), miejscowej, tradycyjnej kuchni oraz sztuce ludowej i rękodzielnictwie.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017