Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Z miodem i na miodzie


Redaguje
Dariusz Małanowski
Doświadczenia, uwagi, inspiracje:
pytania@potrawyregionalne.pl

CAŁUSKI PSZCZELOWOLSKIE.

 

W kwietniu 2012 r. te smakowite, drobne ciasteczka miodowe (pierniczki), wypiekane od ponad pół wieku, w jednym na świecie Technikum Pszczelarskim w Pszczelej Woli k/Lublina, zostały wpisane na „Listę Produktów Tradycyjnych” prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa.
Propagatorem i głównym realizatorem ich wypieku jest jeden z pierwszych absolwentów szkoły, a później jej wieloletni nauczyciel - Mieczysław Wojtacki.
Tradycyjny wypiek „całusków pszczelowolskich” udokumentowano wieloma artykułami prasowymi.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

OGÓRKOWO I... MIODOWO.

 

Dostałem właśnie oryginalny przepis na sałatkę ogórkową z miodem. Bardzo mi się spodobała, bo jest „na czasie”. Ogórków pod dostatkiem, a pszczelarze właśnie wybierają z uli (połowa czerwca 2011 r.) pierwszy wiosenny miodek mniszkowy i wielokwiatowy.
Znajomi, od których dostałem przepis, Viola i Bobi sugerują podawanie sałatki bez dodatków w gorące dni, a takie właśnie mamy. Dodam tylko że zimne małe jasne - na finał pałaszowania - smakuje wybornie.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

PSZCZELOWOLSKIE ŁASOWANIE.

 


Poniżej prezentujemy dwie smakowite potrawy (zarazem znakomite pomysły na  dania niedzielnego obiadu), które wygrały szkolny „Konkurs Łasucha' 2011” przeprowadzony w Zespole Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Pszczelej Woli (Lubelszczyzna).
Jurorzy po długich obradach zdecydowali że pierwsze miejsce otrzymają ex aequo Ewa Anklewicz za schab pieczony z morelą w sosie miodowym i Edyta Skiba za sałatkę z kurczaka w miodowej glazurze.
W  pszczelowolskim Zespole Szkół działa jedyne w Europie (a kto wie czy nie na świecie?) Technikum Pszczelarskie.

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MIODOWE: KARP I ŚWIĄTECZNA SZYNKA.

 

Niemal w każdym domu na wigilijnym stole pojawi się karp. Przyrządzony z miodem, orzechami włoskimi i migdałami zaskoczy nas niecodziennym smakiem.
Karpia możemy zastąpić inną rybą, którą lubimy.
Może być to np. halibut czy dorsz.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

BOŻONARODZENIOWE WYPIEKI MIODOWE.

 




W moim domu Boże Narodzenie pachnie choinką, miodem i cynamonem...
Należy pamiętać o jednym: przyprawy korzenne w torebkach mogą zawierać konserwanty. Zadajmy sobie nieco trudu i użyjmy moździerza do ich tłuczenia.

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MIÓD W NASZEJ KUCHNI (2).

 

Niewielu jest rodziców, których nie dotykają poranne „potyczki kulinarne” z  latoroślami twierdzącymi, że przed szkołą i do czasu obiadu wystarczy im maleńka kanapka i kubek herbaty. Jak zgodnie twierdzą specjaliści od racjonalnego żywienia, śniadanie to podstawowy zastrzyk energii na rozpoczęcie nowego dnia, szczególnie w szkole czy w pracy.
Miód jest słodyczą, która nie tuczy i znakomicie nadaje się do przygotowania płynnego śniadania, które nie tylko małe dziecko zje bez łez, ociągań czy zbędnych oporów.
Jak „podejść” naszego domowego „ niejadka”? 
Dużym powodzeniem wśród maluchów (choć nie tylko maluchów) cieszy się masło miodowe. Jest ono bardzo praktyczne do smarowania chleba, bułeczek i ciasta (miód nie spływa), może też służyć jako najprostsze nadzienie do herbatników, krakersów, biszkoptów. Sposób przygotowania jest bardzo prosty...
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MIÓD W NASZEJ KUCHNI (1).

 

Miód jest jednym z najstarszych naturalnych słodzików. Nie ma co ukrywać, że również jednym z droższych słodzików.
Utarło się przekonanie, że miód pszczeli należy stosować i używać tylko w naturalnej postaci, ponieważ przy obróbce termicznej (wypieki, dodatek do gorącej herbaty z cytryną, czy jako dodatek do alkoholu) traci swoje właściwości.
Nic bardziej mylnego !
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017