Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

OGÓRKOWO I... MIODOWO.


Dostałem właśnie oryginalny przepis na sałatkę ogórkową z miodem. Bardzo mi się spodobała, bo jest „na czasie”. Ogórków pod dostatkiem, a pszczelarze właśnie wybierają z uli (połowa czerwca 2011 r.) pierwszy wiosenny miodek mniszkowy i wielokwiatowy.
Znajomi, od których dostałem przepis, Viola i Bobi sugerują podawanie sałatki bez dodatków w gorące dni, a takie właśnie mamy. Dodam tylko że zimne małe jasne - na finał pałaszowania - smakuje wybornie.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

SAŁATKA „VIOLBOB A`LA CIEMNE”.
Zachowuję oryginalną pisownię ;-)

Składniki:
4 długie ogórki, 3 średnie ząbki czosnku, 2-3 łyżeczki miodu, 1 cytryna, 2 łyżki oliwy extra virgin, świeża bazylia (1 łyżka stołowa), sól, pieprz
 
Przygotowanie:
Umyte ogórki pozbawiamy końcówek. Dzielimy na pół i szatkujemy (możemy przed szatkowaniem przekroić na 4 części w/g uznania). Po zszatkowaniu zostawiamy ogórki bez solenia (będą jędrne) i przygotowujemy sos.
 
Sos:
Sok z jednej cytryny wyciskamy do naczynia, dodajemy miód, sól, pieprz i oliwę. Mieszamy w celu połączenia składników oraz pozbycia się grudek miodu. Miód użyty do sosu nie powinien być zbyt aromatyczny (miód wielokwiatowy lub lipowy) zapach miodu nie może zbytnio dominować nad zapachem ogórków, czosnku i bazylii.
 
Przygotowanie sałatki:
Przed połączeniem składników siekamy drobno czosnek oraz bazylię i posypujemy ogórki zaraz przed zalaniem sosem. Ostatni etap to delikatne wymieszanie składników. Sałatkę należy odstawić na 5 minut przed podaniem w celu przegryzienia.
 
 
Tekst i foto: Dariusz Małanowski
© JM Media 2011. All rights reserved.

 

 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017