Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

PSZCZELOWOLSKIE ŁASOWANIE.


Poniżej prezentujemy dwie smakowite potrawy (zarazem znakomite pomysły na  dania niedzielnego obiadu), które wygrały szkolny „Konkurs Łasucha' 2011” przeprowadzony w Zespole Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Pszczelej Woli (Lubelszczyzna).
Jurorzy po długich obradach zdecydowali że pierwsze miejsce otrzymają ex aequo Ewa Anklewicz za schab pieczony z morelą w sosie miodowym i Edyta Skiba za sałatkę z kurczaka w miodowej glazurze.
W  pszczelowolskim Zespole Szkół działa jedyne w Europie (a kto wie czy nie na świecie?) Technikum Pszczelarskie.

- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

SCHAB PIECZONY Z MORELĄ W SOSIE MIODOWYM.


 
Składniki:
1 kg schabu bez kości, 12 sztuk suszonych moreli, 100 ml miodu wielokwiatowego jasnego, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 350 ml wody, 5 łyżek oleju.
 

Wykonanie:
Mięso należy dokładnie myjemy i przekłuwamy wzdłuż na wylot końcówką drewnianej łyżki. Powstały otwór wypełniamy suszonymi morelami. Z wierzchu mięso nacieramy solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni C.
Schab wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy olejem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 50 minut. Pod koniec pieczenia podlewamy wodą (ok. 250 ml).
Wyjmujemy pieczeń z piekarnika. Wywar z pieczeni przelewamy do garnka. Dodajemy miód, doprawiamy solą i pieprzem. Zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną wymieszaną w 100 ml zimnej wody. Schab kroimy w plastry i polewamy przygotowanym sosem.
Możemy podawać z ziemniakami z wody, posypanymi drobno posiekanym koperkiem.
 
 
SAŁATKA Z KURCZAKA W MIODOWEJ GLAZURZE.

 
Składniki:
4 piersi z kurczaka, 2 ząbki czosnku, pieprz czarny mielony, sól, 3 łyżki miodu gryczanego, 2 łyżki sosu słodko - kwaśnego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka cukru brązowego, 1 łyżka tymianku, 2 łyżki świeżej pietruszki, 1 cebula biała, 1 łyżeczka imbiru.
 

Wykonanie:
Cebulę kroimy i wykładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Piersi kurczaka myjemy, a ich wierzchnią stronę skośnie nacinamy, tak do ok. połowy grubości. Nacieramy solą i układamy w naczyniu przekładając pokrojoną cebulą.
Pietruszkę grubo siekamy i mieszamy z pozostałymi składnikami.
Tak powstałą glazurą zalewamy mięso i szczelnie przykrywamy folią aluminiową.
Pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Po godzinie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 20 min.
Możemy podawać z ziemniakami z wody lub pieczonymi oraz z makaronem posypanym koperkiem.
 

Tekst i foto:
Dariusz Małanowski - potrawyregionalne.pl - Warszawa
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017