Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

MIÓD W NASZEJ KUCHNI (2).


Niewielu jest rodziców, których nie dotykają poranne „potyczki kulinarne” z  latoroślami twierdzącymi, że przed szkołą i do czasu obiadu wystarczy im maleńka kanapka i kubek herbaty. Jak zgodnie twierdzą specjaliści od racjonalnego żywienia, śniadanie to podstawowy zastrzyk energii na rozpoczęcie nowego dnia, szczególnie w szkole czy w pracy.
Miód jest słodyczą, która nie tuczy i znakomicie nadaje się do przygotowania płynnego śniadania, które nie tylko małe dziecko zje bez łez, ociągań czy zbędnych oporów.
Jak „podejść” naszego domowego „ niejadka”? 
Dużym powodzeniem wśród maluchów (choć nie tylko maluchów) cieszy się masło miodowe. Jest ono bardzo praktyczne do smarowania chleba, bułeczek i ciasta (miód nie spływa), może też służyć jako najprostsze nadzienie do herbatników, krakersów, biszkoptów. Sposób przygotowania jest bardzo prosty...
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS


MASŁO MIODOWE.


Wykonanie:
Kostkę masła (250 g) uciera się drewnianą łyżką w donicy aż do uzyskania luźnej, kremowej
masy (na początku ucierania pojawia się woda, którą trzeba usunąć). Do masy tej stopniowo dodaje się płynny miód (około 8 łyżeczek).
Należy uważać, aby nie dodać zbyt dużej ilości miodu i aby w maśle nie wytworzyły się grudki.

Masło miodowe przechowuje się znacznie dłużej w stanie świeżym niż samo masło (bez miodu). Poza tym można je wzbogacić dodatkiem zmielonych orzechów, migdałów, posiekanych rodzynek, wiórków kokosowych czy kandyzowanych owoców.


Inny sposób na „niejadka” to przygotowanie śniadania płynnego. Oto kilka propozycji...


NAPÓJ MLECZNY Z MIODEM.


Składniki:
1 szklanka pełnego mleka, 1-2 łyżki miodu pszczelego, 2 łyżki zmielonych płatków owsianych, 1 żółtko.

Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać. Wypić, zagryzając kawałkiem chleba z masłem.


NAPÓJ MLECZNO-OWOCOWY Z MIODEM.
Składniki:
1-1,5 szklanki mleka, 1-2 łyżki miodu pszczelego, 2 łyżki twarożku, 3 łyżki miękkich owoców (maliny, truskawki).

Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, aby napój nie zawierał żadnych grudek.
Obejdzie się nawet bez kromki chleba.


PŁATKI OWSIANE Z MIODEM.

Składniki:
1,5 szklanki mleka (pełnego), pół szklanki płatków owsianych, 2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego, 4 łyżki śmietanki, szczypta soli do smaku.

Wykonanie:
Mleko z płatkami zagotować i odstawić na 10-15 minut. Następnie przemieszać, dodać śmietankę i miód (jeśli płatki są zbyt grube, możne je zemleć lub namoczyć w mleku i wstawić na noc do lodówki).
Posiłek pożywny i kaloryczny.


TWAROŻEK MIODOWY.


Składniki:
150 g twarożku chudego, 1 łyżka miodu lipowego lub akacjowego, 1 łyżka śmietany lub mleka, 1 łyżka rozdrobnionego ziela rokitnika.

Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, ewentualnie dodać jeszcze nieco śmietany lub mleka. Zjeść z kromką razowego chleba.


Tekst: Dariusz Małanowski
Foto: archiwum
© JM Media 2011. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017