Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

MIODOWE: KARP I ŚWIĄTECZNA SZYNKA.


Niemal w każdym domu na wigilijnym stole pojawi się karp. Przyrządzony z miodem, orzechami włoskimi i migdałami zaskoczy nas niecodziennym smakiem.
Karpia możemy zastąpić inną rybą, którą lubimy.
Może być to np. halibut czy dorsz.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

KARP Z MIODEM, ORZECHAMI WŁOSKIMI I MIGDAŁAMI.

Składniki:
1 karp, sól, świeżo zmielony pieprz , 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki masła, 1 szklanka posiekanych migdałów, pół szklanki posiekanych orzechów włoskich, masło, 3 łyżki miodu, pół szklanki 18- lub 30-procentowej śmietany kremowej.

Wykonanie:
Umytą i wyczyszczoną rybę osuszamy i kroimy na dzwonka. Delikatnie solimy i prószymy świeżym pieprzem, układamy w formie do pieczenia i polewamy oliwą z oliwek.
Na rybie układamy kawałeczki masła i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temp. 190 stopni C, na około 25 minut, aż ryba będzie upieczona.
W tym czasie migdały i orzechy włoskie wykładamy na patelnię. Zrumieniamy je przez około 2 minuty na małym ogniu. Nie można przypalić!
Dodajemy masło i smażymy przez około 10-15 sekund. Dodajemy miód jednocześnie mieszając. Wlewamy śmietankę. W chwili zagotowania zdejmujemy z ognia i mieszamy.
Karmelową migdałowo-orzechową polewę wylewamy na upieczone kawałki ryby.
Doskonałym dodatkiem do ryby może być ryż.


SZYNKA MIODOWA Z GORCZYCĄ.
 
Składniki:
75 dag szynki wieprzowej.
Sos: 2 łyżki płynnego miodu, pół łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, łyżeczka sproszkowanych nasion gorczycy.
Składniki sosu dokładnie wymieszać w miseczce.

Wykonanie:
Szynkę oczyścić z tłuszczu i pokroić na plastry grubości 2,5 cm. Ułożyć je na ruszcie opiekacza lub piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Posmarować sosem i piec 8 min, po czym przewrócić na drugą stronę, także posmarować sosem i piec jak z pierwszej strony.
W czasie pieczenia dodatkowo smarować mięso sosem miodowo-gorczycowym.
Pięknie zrumienione mięso podawać na tostach lub z pieczonymi ziemniakami oraz z piklami warzywnymi.


Tekst: Dariusz Małanowski
Foto: archiwum
potrawyregionalne.pl -Warszawa
© JM Media 2010. All rights reserved.

 

 

 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017