Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
        Gęś
        Indyk
        Kurczak, kura, kogut
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

Gęś

GĘSINA... ZREKONSTRUOWANA.

 

Organizatorzy i animatorzy akcji „Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina”, na edycję w 2012 r., przygotowali trzyprzepisy z XIX i XX wieku, zrekonstruowane oraz przystosowane do współczesności.
Starszy, na gęś nadziewaną w galarecie, pochodzi z 1885 r., z książki „Kuchnia polska: niezbędny podręcznik dla kucharzy i gospodyń wiejskich i miejskich oraz poradnik w wielu gałęziach gospodarstwa domowego, Toruń 1885. Dwa młodsze, z okresu międzywojennego, z książki Danuty Wyrybkowskiej „Praktyczna kuchnia domowa”, Żnin 1937/8.
W uzupełnieniu trzy współczesne przepisy restauracyjne z Bydgoszczy, Grudziądza i Krakowa, a na zdjęciu gęś pieczona z jabłkami, promująca akcję w 2012 r.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

PRZEPISY Z GĘSINOWYCH KONKURSÓW.

 

Drugiej edycji akcji „Gęsina na świętego Marcina” zorganizowanej przez samorząd województwa kujawsko-pomorskiego towarzyszyły konkursy na dania z gęsiny rozegrane w dwóch kategoriach: „Kół Gospodyń Wiejskich” zatytułowany „Tradycyjne danie z gęsi polskiej” i „Rodzinnej” pod hasłem „Gąski, gąski do domu...”.
Prezentujemy przepisy zwycięzców: Ewy Semrau z KGW w Glinkach (powiat bydgoski) na: gęsie udka duszone z  czerwoną kapustą oraz pasztet z gęsi w wekach oraz toruńskiej rodziny Nowaków na: pasztet z gęsi z żurawiną, sałatka z pieczonych gesich piersi, pieczone udo gęsie w czerwonej kapuście z gruszkowym chutney i  „gąskę w opałach”, czyli makaron z  pikantną marynowaną gęsiną.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

GĘSINA FLORENTYNY I WANDY.

 

Florentyna Niewiarowska oraz  Wanda Małecka należały do najpopularniejszych autorek książek kulinarnych ukazujących się we Lwowie od około połowy XIX do początku XX wieku.  Publikacje ich doczekały się wielu wydań, sprzedawane w  wielotysięcznych nakładach. Autorki dbały, by kolejne wydania uzupełniać, poprawiać, wzbogacać.
Napisały trzy książki znane do dziś: „Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, „Doświadczone sekreta smażenia konfitur i soków oraz robienia konserw, galaret, marmolad, lodów, najrozmaitszych konserw owocowych w spirytusie i occie, owoców suszonych w cukrze i t. p.” oraz „Kucharka polska czyli szkoła gotowania tanich, smacznych i zdrowych obiadów” (zdjęcie przedstawia rycinę ze strony tytułowej wydania ósmego tej pozycji).
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

GĘSINA MARII GRUSZECKIEJ.

 

Z końcem XIX wieku Warszawa miała Lucynę Ćwierczakiewiczową, Lwów - Marię Disslową, a Kraków - Marię Gruszecką, wprowadzającą do literatury kulinarnej, nowatorskie na owe czasy, zdobycze nauki o higienie żywienia i dietetyce.
Była Gruszecka jedną z najbardziej poważanych autorek książek kulinarnych, a „Kurier Warszawski”, omawiając jej „Illustrowanego kucharza krakowskiego dla oszczędnych gospodyń”, nie szczędząc dziełu owemu słów pochwały podkreślał: zaletą główną nowego utworu jest baczenie na hygieniczność kuchni domowej (obok reprodukcja strony przedtytułowej).
Z biegiem lat pozycja ta - wielokrotnie wznawiana i uzupełniana przez autorkę - zagościła niemal w każdym szanującym się krakowskim i galicyjskim domu mieszczańskim czy ziemiańskim.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

GĘSINA MARII DISSLOWEJ.

 

Sięgamy do bardzo po dziś dzień pożytecznej i pięknie - jak na okres międzywojnia - wydanej w 1930 r. książki zatytułowanej „Jak gotować - praktyczny podręcznik kucharstwa”.
Jej autorka - Maria Disslowa (1870- 1936) była wówczas dyrektorką Szkoły Gospodarstwa Domowego we Lwowie.

Ten wielki, kulinarny „mszał” obejmuje niespełna 900 stron przepisów i porad. Zawiera ponadto 261 ilustracji, w tym blisko 200 kolorowych (!!!) zdjęć zaczerpniętych z dzieła pani F. Nietlispach „Les secrets culinaires”, nagrodzonego złotym medalem na Międzynarodowej Wystawie Sztuki Kulinarnej w Zurichu, w 1930 r.
Reprodukcja publikowanej przez nas ilustracji przedstawia gęś pieczoną podaną z kasztanami, czerwoną kapustą i jabłkami oraz wątróbki gęsie w galarecie.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA.

 

Publikowane poniżej przepisy udostępnił nam Kujawsko-Pomorski Urząd Marszałkowski, a zebrano je podczas pierwszej akcji popularyzującej gęsinę, która odbyła się w październiku i listopadzie 2009 r.
Pośród nich (w porządku alfabetycznym) znajdują się: confit z gęsich żołądków, czarnina, czarnina pani Zofii, filety z gęsiej wątróbki z grzybami gęsi pasztet, gęsia szyja, gęsia szyja nadziewana, gęsina z ziemniakami, gęś duszona w  kapuście, gęś marcińska, gęś pieczona, gęś pieczona z jabłkami, gęś pieczona z gruszką, confit, estragonem i ladami z foie gras, gęś pikantna, gęś z warzywami, okrasa z gęsiny, paprykarz z gęsi, pieczona gęś, pierś gęsi confit w sosie z czerwonego wina i suszonych śliwek, z czerwoną kapustą i soczewicą, pierś gęsi marynowana w różanym pieprzu podana z  płatkami fig i  sałatką z kiełków i gruszek, podróbki gęsie z brukwią, smalec gęsi do chleba oraz zupa z gęsich podrobów.
Komentarzy: 2,  
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017