Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

Rady dla domu



Doświadczenia, uwagi, inspiracje:
pytania@potrawyregionalne.pl

DOŚWIADCZENIA DOMOWE (15).

 

ZIELONA CEBULKA.

Jest jednym z najcenniejszych źródeł witaminy C. W jej 100 g znajduje się aż 35 mg cennej substancji, podczas gdy w cebuli dojrzałej - tylko 10 mg.
Zawiera ona też związki żelaza, potas, wapń, fosfor, szereg soli mineralnych. Cebula jest znana ludzkości od dawna...
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DOŚWIADCZENIA DOMOWE (14).

 

MIĘSO NAJSMACZNIEJSZE.


Mięso można przyrządzać na wiele sposobów.
Starajmy się by zawsze było najsmaczniejsze.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DOŚWIADCZENIA DOMOWE (13).

 


W KUCHNI.
 
Nie zawsze pamiętamy o prostych ale koniecznych zachowaniach podczas przygotowywania posiłków.
Przypomnijmy je sobie.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DOŚWIADCZENIA DOMOWE (12).

 

ZDROWIE I PIĘKNO W SURÓWKACH.


Już pojawiają się młode jarzynki, niebawem bazary będą pachnieć rabarbarem i truskawkami.
Z przyjemnością będziemy zajadać się surówkami z młodej kapusty, ogóków, kalarepki...
Aby dawały zdrowie przestrzegać trzeba pewnych reguł podczas ich przygotowywania.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DOŚWIADCZENIA DOMOWE (11).

 

O KROJENIU CEBULI.



Wydaje się, że krojenie cebuli to takie proste, a ile w tym zajęciu tajemniczych działań i finezji.

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DOŚWIADCZENIA DOMOWE (10).

 

JAJKA.

Jak sprawdzić świeżość jaj? Jak szybko ubić pianę?
A jeśli jajko pęknie podczas gotowania?
Na wszystko jest rada!
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DOŚWIADCZENIA DOMOWE (9).

 

MIĘSO NAJSMACZNIEJSZE.


Przyrządzanie mięsnych dań jest stosunkowo proste, ale zastosowanie małych sekretów uczyni je wybornym.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DOŚWIADCZENIA DOMOWE (8).

 

O UZYWANIU LODÓWKI I ZAMRAŻARKI.
 


Czy można zamrozić mleko a ciepłą zupę wstawić do lodówki?
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DOŚWIADCZENIA DOMOWE (7).

 

PRZY PIECU I PRZY STOLE.
 
Kilka porad dla młodych kucharek, które dla doświadczonych gospodyń będą zapewne tylko przypomnieniami; m.in. o apetycznej cielęcinie, smakowitej wątróbce cielęcej, takim gotowaniu grysiku, aby się nie kleił oraz konserwacji blaszek do pieczenia ciast.
A „na deser” garstka... przesądów kuchennych.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DOŚWIADCZENIA DOMOWE (6).

 

OSZCZĘDZAMY GAZ.

Gaz jest coraz droższy, staramy się więc oszczędzać go tam, gdzie to tylko możliwe. Czasem pozornie nieznaczne oszczędności składają się na liczącą się w budżecie sumkę.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DOŚWIADCZENIA DOMOWE (5).

 

O ODGRZEWANIU POTRAW.

Nie należy smażonego mięsa odgrzewać na tłuszczu, bo powtórne zasmażanie go nie jest zdrowe, jak i smaczne. Najlepiej więc kotlet, befsztyk czy też kawałek pieczeni odgrzać kładąc przykryte naczynie, w którym jest potrawa w maśle, czy w sosie, na garnku z gorącą wodą, trzymając tak długo na ogniu, aż będzie się para wydobywać spod pokrywy. Sprawdzamy czy gorące, dodajemy jeszcze trochę tłuszczu, albo podlewamy sos łyżką wody.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DOŚWIADCZENIA DOMOWE (4).

 



SÓL W DOMU.

Domowym sposobem, używając zwykłej soli, można pozbyć się plam, rdzy i przechować w dobrym stanie niektóre rzeczy.
Nie zawsze trzeba używać środków chemicznych.

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DOŚWIADCZENIA DOMOWE (3).

 


Choć telewizyjna reklama zachwala proszki i środki czyszczące, którym „żadna plama się nie oprze”, nie zawsze mamy je pod ręką. Często więc powracamy do metod czyszczenia wypróbowanych przez poprzednie POKOLENIA.
Część z nich warto przypomnieć.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DOŚWIADCZENIA DOMOWE (2).

 





Święta zbliżają się szybkim krokiem.
Te trzy tygodnie, które zostały do świąt miną szybko, pora więc rozpocząć przygotowania.

 
 Zobacz więcej ... 

DOŚWIADCZENIA DOMOWE (1).

 


CZY WIESZ CO JESZ ?
 
Gdy kupujesz produkty żywnościowe w sklepie albo na bazarze, nie zaszkodzi jeśli będziesz pamiętać, że:
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017