Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Rady dla domu



Doświadczenia, uwagi, inspiracje:
pytania@potrawyregionalne.pl

DOŚWIADCZENIA DOMOWE (45).

 

ZDROWOTNA NALEWKA.

Nalewka z płatków białej lilii jest ludowym lekiem na całe zło, dobrze ją więc mieć w domu.
Do butelki z ciemnego szkła o szerokiej szyjce, do połowy jej wysokości,  wkładamy, ciasno ubijając, płatki dobrze rozwiniętych białych lilii. Następnie zalewamy czystym spirytusem na 2 centymetry powyżej ich powierzchni, szczelnie zamykamy naczynie, stawiamy w ciemnym, chłodnym miejscu. Co jakiś czas wstrząsamy. Po 6 tygodniach nalewka jest gotowa.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DOŚWIADCZENIA DOMOWE (44).

 

CEBULA - LEK MAGICZNY.

Cebula jest tym warzywem, które spożywamy najczęściej. Podajemy ją do zup, mięs, surówek i sałatek, ale nie są to imponujące ilości, a  przecież właśnie cebula może zapewnić nam to wszystko, czego organizm wówczas łaknie. Wiemy, że cebula jest zdrowa, ale nie zawsze pamiętamy, że zapobiega ona wielu dolegliwościom, a niektóre leczy.
Nasi przodkowie mówili, że „cebula jest lekiem na siedem chorób", ale dziś wiadomo, że skutkuje pozytywnie w kilkunastu schorzeniach.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DOŚWIADCZENIA DOMOWE (43).

 


OZDABIANIE POTRAW.

Jakże często tak niewiele trzeba, by prozaiczne - z pozoru - danie  nabrało nowego charakteru, smaku i  cieszyło nie tylko podniebienia, ale także oczy. Dlatego planując jadłospis warto pomyśleć, by były w nim potrawy w różnych kolorach. Wcale nie trzeba dawać dowodów niezwykłej fantazji ozdabiając zieloną sałatę płatkami niezapominajek...

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DOŚWIADCZENIA DOMOWE (42).

 

ZIEMNIAKI.

Należą do najpopularniejszych i najtańszych warzyw w naszej kuchni. Zawierają w 100 g okolo-
22 mg witaminy C, ślady witamin A i B, mało białka i tłuszczo. Dzięki obfitości węglowodanów dostarczają organizmowi sporo energii. Składniki odżywcze, związki bardzo nietrwale, zgromadzone są w bulwie ziemniaka tui pod skórką.
Ziemniaki obieramy bardzo cienko, posługując się nierdzewnym nożem.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DOŚWIADCZENIA DOMOWE (41).

 

GDY (NIE TYLKO) ALA MA KACA.

Jeśli zdarzy Ci się, że podczas karnawałowego szaleństwa wypijesz zbyt dużo, albo - zwyczajnie - alkohol Ci nie posłużył, a nie masz pod ręką skutecznego specyfiku, możesz sobie pomóc stosując tradycyjne metody, którymi przed „syndromem dnia poprzedniego” lub „tupotem białych mew” ratowali się nasi przodkowie...
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DOŚWIADCZENIA DOMOWE (40).

 
 


Od wieków człowiek wierzy, że w naturze występują substancje potrzebne do leczenia wszelkich chorób.
Panaceum to uniwersalne lekarstwo, ale też imię córki Eskulapa, uosobienie skutecznego leku. I chociaż Franciszek Bacon napisał, że śmierć leczy wszystkie choroby, to jednak ludzie szukali nie tak drastycznego panaceum.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DOŚWIADCZENIA DOMOWE (39).

 

POKOCHAJ ZIOŁA CZ. III.


W staropolskim dworze miejscem niezwykle interesującym, pełnym wielu bardzo pieczołowicie skrywanych tajemnic, była apteczka. Skarbczyk ten zamykano nader starannie, a klucze dzierżyła pani domu albo jej zaufana osoba. W domach zasobnych zwała się ona „panną apteczkową”.
Poczesne miejsce zajmowała w nim lawenda „nie do zastąpienia w  paraliżach” i  dodawana do „wódek zaprawionych lawendą”.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DOŚWIADCZENIA DOMOWE (38).

 

POKOCHAJ ZIOŁA CZ. II.

 
Zioła własnego zbioru, jak również kupione, musimy przechowywać w szczelnych opakowaniach. Im mocniej zioło pachnie, tym szczelniejszego wymaga opakowania. Musi znajdować się z dala od innych produktów spożywczych, bo dobrze wysuszone zioła szybko chłoną obce zapachy.
Jeżeli w naszych zbiorach bądź też w zbiorach zakupionych pojawią się pajęczyny, pleśń, zapach stęchlizny - co jest zawsze wynikiem złego przechowywania - należy takie zioła wyrzucić. Jeśli tego nie zrobimy, szkodniki, które lubią gnieździć się w ziołach, szybko opanują środki spożywcze i niespożywcze robiąc dużo szkody.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DOŚWIADCZENIA DOMOWE (37).

 

POKOCHAJ ZIOŁA CZ. I.

Kiedy Bóg stworzył niebo i ziemię, i oddał je we władanie człowiekowi, rzekł „Oto wam daję wszelką roślinę, przynoszącą ziarno po całej ziemi i wszelkie drzewo, którego owoc ma w sobie nasienie i dla was będą one pokarmem” (I Mojż. I.29).
Od zarania dziejów ludzkości natura dostarczała człowiekowi wszystkiego, czego potrzebował.
Obserwując przyrodę, rośliny i  zwierzęta człowiek zdobywał wiedzę i doświadczenia. Przekonał się, że zioła mogą zaspokoić głód, uśmierzyć ból, uzdrowić chorego, spowodować szybsze gojenie się ran. Mogą też działać narkotycznie a także sprowadzić śmierć. Które ich możliwości zostaną wykorzystane, zależy od mądrości człowieka.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DOŚWIADCZENIA DOMOWE (36).

 

O PRZYRZĄDZANIU MIĘS.


Mięso (ryby także) można smażyć bez tłuszczu używając tylko soli.
Rozgrzana patelnię posypujemy solą i czekamy, aż ziarenka zaczną podskakiwać. Wtedy kładziemy mięso i smażymy bez obawy przypalenia czy przyklejenia.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DOŚWIADCZENIA DOMOWE (35).

 

MIĘSO DOBREJ JAKOŚCI.


Do spożycia nadaje się mięso świeże lub mrożone.
Mięso młodych zwierząt jest koloru bladoróżowego, pochodzące od starszych sztuk - ciemniejsze, koloru czerwonego. Tłuszcz powinien być biały lub białożółtawy.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DOŚWIADCZENIA DOMOWE (34).

 

MĄKA DOBREJ JAKOŚCI.





Dobra mąka pszenna jest biała lub lekko kremowa, mąka żytnia jest szara, a kartoflana śnieżnobiała.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DOŚWIADCZENIA DOMOWE (33).

 

DZIECKO TO TEŻ CZŁOWIEK.

* Wszyscy, także dzieci, zmieniają swój smak. Jeśli jakaś potrawa dzisiaj nie smakuje Twojej córeczce i nie chce jeść, nie zmuszaj jej do tego. Spróbuj ponownie podać taką potrawę po kilku tygodniach.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DOŚWIADCZENIA DOMOWE (32).

 

OSZCZĘDZAJ CZAS I PIENIĄDZE !


* Przygotowując deskę do prasowania, przykryj ją najpierw folią aluminiową a  następnie płótnem. Folia będzie odbijała ciepło od żelazka, co prawie dwukrotnie skróci czas prasowania.

* Jeśli chcesz zagotować wodę, nalej do czajnika ciepłą wodę z kranu, a czajnik przykryj. Woda zagotuje się szybciej.
Komentarzy: 1,  
 Zobacz więcej ... 

DOŚWIADCZENIA DOMOWE (31).

 

PODUSZKI DLA WSZYSTKICH.



Chłód za oknem skłania do większej troski o miły, przytulny wystrój mieszkania.
Nawet sterylny urok bieli możemy podkreślić pięknymi, różnobarwnymi plamami - niech będą to poduszki ułożone nie tylko na kanapach i łóżkach, ale też na podłodze.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017