Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

DOŚWIADCZENIA DOMOWE (45).


ZDROWOTNA NALEWKA.

Nalewka z płatków białej lilii jest ludowym lekiem na całe zło, dobrze ją więc mieć w domu.
Do butelki z ciemnego szkła o szerokiej szyjce, do połowy jej wysokości,  wkładamy, ciasno ubijając, płatki dobrze rozwiniętych białych lilii. Następnie zalewamy czystym spirytusem na 2 centymetry powyżej ich powierzchni, szczelnie zamykamy naczynie, stawiamy w ciemnym, chłodnym miejscu. Co jakiś czas wstrząsamy. Po 6 tygodniach nalewka jest gotowa.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Do małej, ciemnej buteleczki odlewamy pewną jej część, rozcieńczamy dwoma takimi samymi częściami przegotowanej, zimnej wody (dla cery wrażliwej; dla cery tłustej rozcieńcza się w proporcji pół na pół). Od czasu do czasu przecieramy twarz watką umoczoną w tej nalewce. Jest to cudowny środek, który polecam wszystkim.

* Płatek lilii z nalewki jest znakomitym środkiem przeciwko opryszczce koło ust. Na zaczerwienione miejsce przykładamy płatek i przyciskamy przez chwilę.

* Również gdy np. na palcu wytworzy się nam stan zapalny, przykładamy na zaczerwienione miejsce płatek lilii, przykrywamy ceratką, przymocowujemy plastrem. Na drugi dzień palec powinien być zagojony.

* Wszelkie bóle mięśniowe mijają po natarciu rozcieńczoną nalewką.


Babcia Alina



© Elżbieta Lechowicz 2012. All rights reserved.
© JM Media 2012. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017