Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

DOŚWIADCZENIA DOMOWE (44).


CEBULA - LEK MAGICZNY.

Cebula jest tym warzywem, które spożywamy najczęściej. Podajemy ją do zup, mięs, surówek i sałatek, ale nie są to imponujące ilości, a  przecież właśnie cebula może zapewnić nam to wszystko, czego organizm wówczas łaknie. Wiemy, że cebula jest zdrowa, ale nie zawsze pamiętamy, że zapobiega ona wielu dolegliwościom, a niektóre leczy.
Nasi przodkowie mówili, że „cebula jest lekiem na siedem chorób", ale dziś wiadomo, że skutkuje pozytywnie w kilkunastu schorzeniach.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Kilka tysięcy lat temu znane było przysłowie: „jeśli jadam cebulę w  porze wietrznej, nie będę cierpieć na bóle żołądka w porze deszczowej". W wielu krajach uważana była cebula nawet za świętą roślinę, a  przysięga składana przy cebuli miała moc szczególną.
 
Co w sobie ma?
Tę pochodzącą z Azji Środkowej roślinę uprawia się dzisiaj w wielu krajach i w setkach odmian. Cebula zawiera witaminę C, witaminy grupy B, witaminy A, E, K, P i H, z soli mine­ralnych związki potasu, fosforu, żelaza, miedzi, cynku, magnezu i inne, a także olejki eterycz­ne, enzymy i inne składniki cenne dla ludzkiego zdrowia.
Największą wartość ma cebula spożywana na surowo, szczególnie w postaci soku. Nie każ­dy jednak ma tak zdrowy żołądek, by mógł poz­wolić sobie na ten ostry przysmak. Można ją dusić, gotować, smażyć, piec. Cebula ma tę cenną zaletę, że podczas obróbki termicznej nie traci zbyt wielu swych leczniczych właściwości.


Przeczytaj, zanim zjesz:

* Do jedzenia nadają się nie tylko główki cebuli, ale i szczypiorek, czyli jej zielone liście naziemne. Jego wartość dla zdrowia jest rów­nież wysoka.

* Cebulę obieramy z łupinek i kroimy bez­pośrednio przed spożyciem. Jeśli trochę postoi i utleni się, może powodować niemiłe dolegli­wości: wzdęcia, a nawet bóle żołądka, nie wspominając o tym, że traci wiele ze swych zdrowotnych właściwości.

* Posiekana cebula skropiona sokiem z cytryny traci na ostrości, a zachowuje jędrność i kolor.

* Starajmy się nie mieszać cebuli z czosn­kiem, bo może to spowodować przykre dole­gliwości jelitowe.

* Cebula gotowana jest łagodna w smaku.

* Cebula suszona nie ma żadnej wartości leczniczej.

* Zapach surowej cebuli nieco złagodzimy żując po jej zjedzeniu natkę pietruszki.

* Cebula, ten ludowy lek, skutecznie działa­jący, wzmacniający serce, łagodzący bóle i po­prawiający odporność organizmu, cudownie też wpływa na wzmocnienie męskich sił. W wielu krajach uważa się ją za lek magiczny. Na przykład w Turcji sporządzano niegdyś i pisano amulety spełniające rolę lubczyka, które złożo­ne umieszczano wewnątrz cebuli, a tę powoli pieczono, dopóki obojętne serce nie zapłonęło namiętnością. Jakież to proste!


Domowe leki cebulowe.

Sok z cebuli zmieszany z miodem działa uspakajająco, likwiduje kaszel i przeziębienie. Należy zażywać po 3 łyżeczki dziennie tej  mikstury.
Syrop przygotowany z cebuli i miodu leczy zapalenie gardła, kaszel i skutki przeziębienia. Z cebuli z miodem gotuje się na gęsty syrop i zażywa co 2 godziny po 1 łyżeczce.

W niektórych krajach podczas epidemii grypy stosuje się taki oto środek zapobiegawczy: 2 cebule obrane i drobno posiekane zalać czystą wódką i każdorazowo, przed wyjściem z domu wypić kieliszeczek tego lekarstwa.

Osoby, którym szkodzi świeża cebula, mogę na kaszel i przy zaparciach jeść cebulę gotowaną w zupie. Oczywiście te wszystkie cebulowe leki można stosować tylko wtedy, gdy nie ma przeciwwskazań lekarskich.


Cebula ceniona w kosmetyce.

Paznokcie wzmacniamy nacierając je jak najczęściej sokiem z cebuli.
Ponoć pomaga na schudnięcie winko cebulowe, które przygotowuje się z 3 dużych cebul obranych z łupinek, dokładnie rozgniecio­nych i połączonych z 2 szklankami gronowego wina i 7 łyżeczkami płynnego miodu. Winko zażywa się 3 razy dziennie po 1 łyżce (jeśli lekarz nie zabroni).


Babcia Alina



© Elżbieta Lechowicz 2012. All rights reserved.
© JM Media 2012. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017