* Ziemniaki do gotowania zalewamy wrzątkiem - będą smaczniejsze i zatrzymają więcej składników odżywczych.
* Ziemniaki przemrożone przed gotowaniem moczymy w zimnej wodzie 4-6 godzin. Następnie nastawiamy w zimnej wodzie, a po zagotowaniu odcedzamy, zalewamy drugą, gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu zostawiamy na parę minut bez pokrywki.
Ziemniaki ugotowane w ten sposób tracą słodki smak.
* Na wiosnę (także źle przechowywane w niezbyt chłodnych i nazbyt jasnych miejscach) ziemniaki puszczają pędy, które są szkodliwe dla zdrowia. Aby ziemniaki były zdatne do spożycia, należy je starannie oczyścić z pędów, dość grubo obrać, wykroić miejsca po pędach (tzw. oczka), gotować w dużej ilości wody. Wodę odcedzić i wylać (!).
* Ziemniaki zwiędłe przed obraniem wkładamy na 1/2 godziny do zimnej wody. Ziemniaki nabierają jędrności, dzięki czemu łatwiej je obierać.
* Ziemniaki prędzej się ugotują, jeśli dodamy do nich podczas gotowania mała łyżeczkę margaryny.
* Ziemniaki smażone ładnie się zrumienią, jeśli posypiemy je lekko mąką.
* Gotowane ziemniaki będą smaczniejsze, jeśli do wody, w której się gotują dodamy 2-3 ząbki czosnku i liść laurowy lub trochę suszonego kopru zawiązanego w kawałku gazy albo 1/2 łyżeczki kminku.
* Frytki smażymy na silnie rozgrzanym tłuszczu i solimy, gdy podrumieniły się ze wszystkich stron. Jeśli posolimy je przed powstaniem skorki, wycieknie z nich sok i nie będą dobre .
* Frytki usmażą są szybciej i będą smaczniejsze, jeśli zanurzymy je na kilka minut we wrzącej wodzie i pozwolimy im wyschnąć przed położeniem na patelnię lub wrzuceniem do frytownicy.
Babcia Alina
© Elżbieta Lechowicz 2012. All rights reserved.
© JM Media 2012. All rights reserved. |