Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

DOŚWIADCZENIA DOMOWE (42).


ZIEMNIAKI.

Należą do najpopularniejszych i najtańszych warzyw w naszej kuchni. Zawierają w 100 g okolo-
22 mg witaminy C, ślady witamin A i B, mało białka i tłuszczo. Dzięki obfitości węglowodanów dostarczają organizmowi sporo energii. Składniki odżywcze, związki bardzo nietrwale, zgromadzone są w bulwie ziemniaka tui pod skórką.
Ziemniaki obieramy bardzo cienko, posługując się nierdzewnym nożem.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
* Ziemniaki do gotowania zalewamy wrzątkiem - będą smaczniejsze i zatrzymają więcej składników odżywczych.

* Ziemniaki przemrożone przed gotowaniem moczymy w zimnej wodzie 4-6 godzin. Następnie nastawiamy w zimnej wodzie, a po zagotowaniu odcedzamy, zalewamy drugą, gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu zostawiamy na parę minut bez pokrywki.
Ziemniaki ugotowane w ten sposób tracą słodki smak.

* Na wiosnę (także źle przechowywane w niezbyt chłodnych i nazbyt jasnych miejscach) ziemniaki puszczają pędy, które są szkodliwe dla zdrowia. Aby ziemniaki były zdatne do spożycia, należy je starannie oczyścić z pędów, dość grubo obrać, wykroić miejsca po pędach (tzw. oczka), gotować w dużej ilości wody. Wodę odcedzić i wylać (!).

* Ziemniaki zwiędłe przed obraniem wkładamy na 1/2 godziny do zimnej wody. Ziemniaki nabierają jędrności, dzięki czemu łatwiej je obierać.

* Ziemniaki prędzej się ugotują, jeśli dodamy do nich podczas gotowania mała łyżeczkę margaryny.

* Ziemniaki smażone ładnie się zrumienią, jeśli posypiemy je lekko mąką.

*  Gotowane ziemniaki będą smaczniejsze, jeśli do wody, w której się gotują dodamy 2-3 ząbki czosnku i liść laurowy lub trochę suszonego kopru zawiązanego w kawałku gazy albo 1/2 łyżeczki kminku.

*  Frytki smażymy na silnie rozgrzanym tłuszczu i solimy, gdy podrumieniły się ze wszystkich stron. Jeśli posolimy je przed powstaniem skorki, wycieknie z nich sok i nie będą dobre .

* Frytki usmażą są szybciej i będą smaczniejsze, jeśli zanurzymy je na kilka minut we wrzącej wodzie i pozwolimy im wyschnąć przed położeniem na patelnię lub wrzuceniem do frytownicy.


Babcia Alina



© Elżbieta Lechowicz 2012. All rights reserved.
© JM Media 2012. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017