Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

DOŚWIADCZENIA DOMOWE (39).


POKOCHAJ ZIOŁA CZ. III.


W staropolskim dworze miejscem niezwykle interesującym, pełnym wielu bardzo pieczołowicie skrywanych tajemnic, była apteczka. Skarbczyk ten zamykano nader starannie, a klucze dzierżyła pani domu albo jej zaufana osoba. W domach zasobnych zwała się ona „panną apteczkową”.
Poczesne miejsce zajmowała w nim lawenda „nie do zastąpienia w  paraliżach” i  dodawana do „wódek zaprawionych lawendą”.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Nie dziwota, że apteczkę skrzętnie zamykano, skoro kryła w sobie nie tylko leki, ale i wszelkiego rodzaju nalewki. A ponieważ służba w owych czasach rzadko kiedy do uczciwych i gardzących podkradaniem trunków należała, trzeba było apteczkę skrzętnie zamykać. „Panna apteczkowa” musiała się znać na zbieraniu ziół, posiadać dużą wiedzę w zakresie ich przechowywania, sporządzania na ich bazie domowych leków, przysmaków i doskonałych często kosmetyków. Oprócz wonnych korzeni, leśnych i łąkowych przypraw, kandyzowanych owoców, skórek pomarańczowych i cytrynowych, domowych octów i nalewek, w apteczce nie brakowało wyrobów domowej kosmetyki i farmacji.

W starożytnym Rzymie lawenda używana była jako wonny i odświeżający dodatek do kąpieli. Sama jej nazwa, zresztą od łacińskiego słowa, odpowiadającemu naszemu „myć się” pochodzi. Od dawna uprawiano ją dla miłego zapachu. W XII wieku lawenda wąskolistna uważana była za roślinę leczniczą i w krajach śródziemnomorskich używano jej jako środek żółciopędny, narkotyczny, antyseptyczny, pobudzający - stosowano w omdleniach i nieżytach żołądka, przy bezsenności i neurastenii.
Trochę zapomnieliśmy już o tej pięknie pachnącej i pożytecznej roślinie, tak niedawno jeszcze niezbędnej w domu. W iluż to książkach spotykamy scenę ukojenia, którą przynosi zapach lawendy przesiąkający suknie ukochanej matki. Kojarzy się ta woń ze świeżą pościelą i starą komodą, z domem, spokojem...
Lawenda to nie tylko lek, kosmetyk, przyprawa. To także ozdobna roślina , godna zajęcia słonecznego miejsca w ogrodzie, a jeszcze lepiej w skalnym ogródku razem z wrzosem i roślinami przyprawowymi. Jej fioletowo niebieskie kwiatuszki i przyjemny zapach dadzą nam wiele radości.
W kosmetyce i lecznictwie wykorzystuje się kwitnące ziele lub same kwiaty. Wysuszonych liści używa się czasem w charakterze przyprawy. Suszony kwiat lawendy używany jest przeciw insektom, do zabezpieczania tkanin przed molami, do aromatyzowania pościeli i jako dodatek do kąpieli.

* Spirytus lawendowy służy do wcierań w bólach mięśniowych, stawowych i zapaleniu korzonków nerwowych.

* Medycyna ludowa ceni bardzo olejek lawendowy jako środek przeciwbólowy i uspokajający przy bezsenności i newralgii.

* Napar z kwiatu lawendy stosowany jest w lekkich zaburzeniach trawiennych, a wyciąg z kwiatu lawendy stanowi składnik kropli „nervosol”.
 
Szczególne znaczenie zajmuje lawenda w kosmetyce. Od czasów wiktoriańskich używa się jej do produkcji perfum i wód kolońskich; to ona właśnie decyduje o zapachu chypre’u z juchtu. Jej zapach upodobała sobie szczególnie Anglia.
Warto umieścić lawendę (suszone ziele z kwiatami) w szafie z ubraniami i pomiędzy pościelą w przewiewnym opakowaniu. Nasze rzeczy będą miały przyjemny zapach, a mole będą się trzymać od nich daleka.

Chcąc uzyskać przyprawę, zbiera się liście na początku maja i suszy w cieniu. Te listki o gorzkim smaku i silnym zapachu stosowane są w kuchni hiszpańskiej, włoskiej, francuskiej. Używa się ich w bardzo małej ilości do aromatyzowania pieczeni baraniej, do zupy i do galarety z ryb. Lawenda jest składnikiem cenionej we francuskiej kuchni przyprawy prowansalskiej (znanej też u nas) , składającej się poza tym z cząbru, tymianku, lebiodki, bazylii i hyzopu.


Babcia Alina


 
Foto: archiwum
© Elżbieta Lechowicz 2010. All rights reserved.
© JM Media 2010. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017