Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

DOŚWIADCZENIA DOMOWE (37).


POKOCHAJ ZIOŁA CZ. I.

Kiedy Bóg stworzył niebo i ziemię, i oddał je we władanie człowiekowi, rzekł „Oto wam daję wszelką roślinę, przynoszącą ziarno po całej ziemi i wszelkie drzewo, którego owoc ma w sobie nasienie i dla was będą one pokarmem” (I Mojż. I.29).
Od zarania dziejów ludzkości natura dostarczała człowiekowi wszystkiego, czego potrzebował.
Obserwując przyrodę, rośliny i  zwierzęta człowiek zdobywał wiedzę i doświadczenia. Przekonał się, że zioła mogą zaspokoić głód, uśmierzyć ból, uzdrowić chorego, spowodować szybsze gojenie się ran. Mogą też działać narkotycznie a także sprowadzić śmierć. Które ich możliwości zostaną wykorzystane, zależy od mądrości człowieka.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

Doświadczenie i wiedza w tym zakresie przekazywane były przez stulecia z pokolenia na pokolenie. Wiele z tych recept przetrwało do dzisiaj.
Dużą zasługę w rozwoju ziołolecznictwa w krajach chrześcijańskich mają zakonnicy. Prymat w tym zakresie należał do zakonu Benedyktynów, założonego w 529 roku.
Benedyktyni tłumaczyli i przepisywali starożytne księgi, zawierające bezcenne informacje o sposobach leczenia i  przygotowywania leków. Wzbogacali je o własny komentarz, dodatkową i  wszechstronną wiedzę dotyczącą tego tematu. Zakładali przyklasztorne ogrody. Każdego roku obficiej dostarczały one owoców (jabłonie, śliwy, leszczyny), jarzyn (cebula, czosnek, rzepa, buraki, kapusta), kwiatów. Na szczególną uwagę zasługują wirydarze, dostarczające roślin leczniczych.
Wiele spośród tych roślin jest pochodzenia śródziemnomorskiego. Choć sprowadzone do Polski jeszcze w średniowieczu, do dziś nie mają prawdziwie polskich nazw, jedynie spolszczone nazwy łacińskie: malwa (walva), mięta (mentla), melisa (melissa), szałwia (salvia) i inne.
Zakonnicy na przestrzeni stuleci wnieśli liczący się wkład do rozwoju aptekarstwa. W naszym kraju jedną z pierwszych aptek założono prawdopodobnie w 1248 roku w Świdnicy. Sporządzanie leków należało do obowiązków zakonników.
Apteki przyklasztorne były dobrodziejstwem dla miejscowej ludności, szczególnie kiedy powstające od XIII stulecia apteki świeckie pobierały za medykamenty wysokie opłaty. Apteki przyklasztorne nie tylko były tańsze, ale miały możliwość bezpłatnego dostarczania leków biednym.
Powszechne było przekonanie, że leki sporządzone przez zakonników są szczególnie skuteczne.

 
Pokochaj zioła i siebie.

Im smaczniejsze jedzenie tym lepsze trawienie, bo sam widok i apetyczny zapach potraw wzmagają wydzielanie soków trawiennych.
Smak i zapach większości potraw zależą od dodanych do nich przypraw. Nasze prababcie miały w swych ogródkach bardzo wiele rozmaitych ziół przyprawowych i leczniczych. Spróbujmy wrócić do tego przyprawowego bogactwa. Większość z nich jest w sklepach, można je też uprawiać samemu.
Zioła aromatyczne, świeżo zebrane lub suszone, stanowią proste przyprawy kuchenne. Bez nich nie do pomyślenia byłaby kuchnia orientalna, również kuchnia francuska.
My mamy pod tym względem do odrobienia jeszcze trochę zaległości. Ziół używamy raczej niechętnie i w znikomych dawkach. Dlatego naszym potrawom brak często „duszy”.
Zioła kuchenne używane stale, z fantazją, cieszą podniebienie, ułatwiają trawienie, wzbogacają potrawy w witaminy i sole mineralne, wpływają dodatnio na cerę.
Kolekcjonowanie ziół i roślinnych przypraw to pożyteczne hobby. Kiedy naprawdę poznamy ziołowe aromaty i smaki, zrozumiemy, że nadużywamy soli, aby pokryć brak smaków i zapachów, których zioła użyczają wielu potrawom.
Ograniczenie spożycia soli jest nadzwyczaj korzystne dla zdrowia, tym bardzie, im więcej mamy lat.


Babcia Alina

 
Foto: archiwum
© Elżbieta Lechowicz 2010. All rights reserved.
© JM Media 2010. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017