Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

DOŚWIADCZENIA DOMOWE (36).


O PRZYRZĄDZANIU MIĘS.


Mięso (ryby także) można smażyć bez tłuszczu używając tylko soli.
Rozgrzana patelnię posypujemy solą i czekamy, aż ziarenka zaczną podskakiwać. Wtedy kładziemy mięso i smażymy bez obawy przypalenia czy przyklejenia.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
* Jeżeli wrzucimy do wrzącego bulionu czystą skorupkę jajka, rosół będzie klarowny.

* Rosół jest smaczniejszy, gdy przygotujemy go z mięsa wolowego, tzw. od ogona z dodatkiem cielęciny lub drobiu.

* Nastawiając rosół lub smak na zupę, trzeba zawsze najpierw go zagotować, zebrać starannie „szumowiny”, a potem dopiero posolić i dodać włoszczyznę.

* Mięso panierowane bułką należy smażyć wolno na niezbyt silnie zarumienionym tłuszczu, gdyż bulka się prędko przypali, a mięso w środku będzie surowe.

* Pieczeń rzymska z siekanego mięsa da się łatwo kroić na cienkie plasterki, jeśli dodamy do masy trochę mąki kartoflanej.

* Befsztyki, sznycle i kotlety należy z jednej strony smażyć szybko na dużym ogniu, z drugiej nieco wolniej, na małym ogniu.

* Twarde mięso szybciej zmięknie w gotowaniu, jeżeli po odszumowaniu wleje się do wody łyżeczkę wódki.

* Pieczeń cielęca i barania skruszeje i będzie delikatniejsza, jeśli na parę dni przed użyciem zalejemy ją roztrzepanym kwaśnym mlekiem.

* Szynka będzie soczysta, gdy po ugotowaniu zanurzymy ja zaraz w zimnej wodzie, która szynkę z wierzchu ostudzi, i przez to zatrzyma w niej sos.

* Drób świeżo bity, który chcemy zaraz przyrządzić, po oskubaniu zanurzamy kilka razy na przemian w wodzie wrzącej i zimnej. Będzie kruchy i  delikatny.


Babcia Alina

 
Foto: archiwum
© Elżbieta Lechowicz 2010. All rights reserved.
© JM Media 2010. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017