Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

DOŚWIADCZENIA DOMOWE (35).


MIĘSO DOBREJ JAKOŚCI.


Do spożycia nadaje się mięso świeże lub mrożone.
Mięso młodych zwierząt jest koloru bladoróżowego, pochodzące od starszych sztuk - ciemniejsze, koloru czerwonego. Tłuszcz powinien być biały lub białożółtawy.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
* Nieświeże, nie nadające się do jedzenia mięso jest miękkie, nieelastyczne, a w dotyku, nieprzyjemnie mokre. Jego kolor jest tęczowy, zielonkawy, a zapach nieprzyjemny.
* Jeżeli tłuszcz w mięsie jest koloru ciemnożółtawego, to znaczy, że pochodzi od zwierząt starych, chorych lub źle odżywianych.
* Mięso, które po ugotowaniu ma kwaskowaty lub zjełczały zapach - najczęściej pochodzi od zwierząt chorych.


Cielęcina ma kolor bladoróżowy, a tłuszcz jest biały. Błonka okalająca mięso powinna doń mocno przylegać. Jeśli błonka tworzy pęcherze, wówczas mięso nie nadaje się do spożycia, tak samo jak mięso koloru szarawego, ciemnego.

Wołowina świeża jest krwisto fioletowa, elastyczna, zimna i wilgotna w dotyku. Zawiera mało tłuszczu. Tłuszcz z młodych zwierząt jest barwy kremowej, ze starszych - żółto kremowy.

Wieprzowina
jest koloru różowego, im zwierzę starsze tym mięso jest ciemniejsze, bardziej czerwone. Zalicza się do mięs tłustych.

Baranina (na zdjęciu tytułowym) ma kolor czerwony, a tłuszcz biały.
Intensywniej czerwone jest mięso ze starszych zwierząt, tłuszcz nabiera odcienia żółtego.

Drób - kurczętakury mają mięso białe i są lekkostrawne, indyk ma mięso jasne (piersi) i ciemne (udka), natomiast kaczkigęsi mają mięso ciemne.
Młode sztuki są mięsiste, mięso na piersiach białe o drobnych włóknach, nogi czyste o delikatnej i ściśle przylegającej łusce. Skóra jest biała, sucha, nie oślizgła.


Babcia Alina

 
Foto: archiwum
© Elżbieta Lechowicz 2010. All rights reserved.
© JM Media 2010. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017