Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

DOŚWIADCZENIA DOMOWE (34).


MĄKA DOBREJ JAKOŚCI.





Dobra mąka pszenna jest biała lub lekko kremowa, mąka żytnia jest szara, a kartoflana śnieżnobiała.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
* Dobra mąka ściśnięta w dłoni zbija się w grudkę, a po otwarciu ręki - rozsypuje.

* Jeśli naciśniemy palcem mąkę - powinien pozostać na niej wyraźny ślad rysunku skóry.

* Dobra mąka w dotyku jest miękka, delikatna, a przy gnieceniu lekko chrzęści. Ma przyjemny zapach, w smaku jest słodkawa i od razu miesza się ze śliną.

* Jeśli mąka ma zapach stęchlizny, znajduje się w niej robactwo, co łatwo poznamy, bo mąka zbija się w grudki, jeśli ma mdłą woń i gorzki smak – nie nadaje się do spożycia.

* Ciasto z dobrej maki rośnie szybko, zwiększa swoją objętość 3-4 krotnie, opada wolno, tworząc jednolitą masę. Ciasto ze złej mąki albo wcale nie rośnie, albo podnosi się bardzo powoli. I tylko 1-1,5 raza. Opadając tworzy dwie warstwy.

* Mąka zmieszana z wodą nie będzie tworzyła grudek, jeśli wsypiemy do niej odrobinę soli.

Babcia Alina

 
Foto: archiwum
© Elżbieta Lechowicz 2010. All rights reserved.
© JM Media 2010. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017