* Dobra mąka ściśnięta w dłoni zbija się w grudkę, a po otwarciu ręki - rozsypuje.
* Jeśli naciśniemy palcem mąkę - powinien pozostać na niej wyraźny ślad rysunku skóry.
* Dobra mąka w dotyku jest miękka, delikatna, a przy gnieceniu lekko chrzęści. Ma przyjemny zapach, w smaku jest słodkawa i od razu miesza się ze śliną.
* Jeśli mąka ma zapach stęchlizny, znajduje się w niej robactwo, co łatwo poznamy, bo mąka zbija się w grudki, jeśli ma mdłą woń i gorzki smak – nie nadaje się do spożycia.
* Ciasto z dobrej maki rośnie szybko, zwiększa swoją objętość 3-4 krotnie, opada wolno, tworząc jednolitą masę. Ciasto ze złej mąki albo wcale nie rośnie, albo podnosi się bardzo powoli. I tylko 1-1,5 raza. Opadając tworzy dwie warstwy.
* Mąka zmieszana z wodą nie będzie tworzyła grudek, jeśli wsypiemy do niej odrobinę soli.
Babcia Alina
Foto: archiwum
© Elżbieta Lechowicz 2010. All rights reserved.
© JM Media 2010. All rights reserved.
|