Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

DOŚWIADCZENIA DOMOWE (27).

 
DARY LATA.
 

Lato powoli mija, chociaż szkoda tych pięknych dni, bo w tym roku nie było ich tyle, ile byśmy pragnęli.
Sierpień i wrzesień to czas, kiedy nasze stragany na placach i ulicach są najbogatsze, oferują nam kosz pełen darów.
Zastanówmy się, jakie przetwory będziemy w tym roku jeszcze robić?
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Nie ma, co prawda, takiej ilości owoców, jak byśmy pragnęli, ale to skutki ciężkiej zimy, nie najlepszej pogody, no i te straszne powodzie, które zniszczyły tyle dobra.. Przecież coś jednak wyrosło na naszej działce, coś się dokupi. I pomimo stwierdzenia, jak każdego roku, że „w tym roku nie będę się przemęczać, nie będę robić kompotów, korniszonów i innych rzeczy”, to przecież któregoś dnia zabieramy się do roboty.

* W sierpniu kupujemy jeszcze wiśnie i jagody. Jest coraz więcej śliwek. Ze słodkich i pachnących mirabelek, których coraz mniej, pyszne są kompoty. Konfitury i marmolady. Renklody przeznaczamy na aromatyczne kompoty i dżemy.

* Przyda się parę słoiczków z moreli, a z tych dojrzałych będzie pachnący, doskonały dżem.

* Z ogórków robimy pikle, korniszonki, a te średnie kisimy już na zimę.

* Nie zapominamy o przetworach z fasolki szparagowej i zielonego groszku.

* Jeśli podczas weekendowej wycieczki nazbieramy trochę rydzów, możemy je solić lub kisić (rydze kiszone na zdjęciu tytułowym). Bardzo przydadzą się w zimie.

* Wrzesień to miesiąc, w którym królują śliwki węgierki, wykorzystujemy więc ich bogactwo: robimy kompoty, powidła takie same jak nasze babie i prababcie i oczywiście parę słoiczków śliwek w occie. Będą dobrym dodatkiem do dań mięsnych, żółtego sera, do kanapeczek. Nie zapominamy o suszu.

* Jeżyny - sporządzamy z nich kompoty, wina, soki, syropy.

* Gruszki - wykorzystujemy na kompoty i susz. Na przetwory najbardziej nadają się gruszki dość twarde i jędrne.
 
* Suszymy koperek, nać pietruszki i selera. Można je też solić.

* Sezon grzybowy w pełni, suszymy je wiec i marynujemy. A dynia? Przecier? Marynata? Co kto lubi.

* Przydałaby się pasteryzowana papryka. To bardzo smaczna i zdrowa jarzyna.

* Nie zapominamy o pomidorach. Teraz jest ich najwięcej. Możemy przygotować przecież, sok lub cale owoce pasteryzowane w zalewie.


Babcia Alina



Foto: archiwum
© Elżbieta Lechowicz 2010. All rights reserved.
© JM Media 2010. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017