Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

DOŚWIADCZENIA DOMOWE (24).


POZIOMKI - SAMA DOBROĆ.


Najstarszy wizerunek poziomki pochodzi z „Zielnika Mogunckiego” z 1454 roku, ale wiadomo, że była spożywana od najdawniejszych czasów. Znano też jej lecznicze właściwości.
Rosły poziomki w wielkiej obfitości dziko, dopiero w XIV wieku zainteresowali się nimi ogrodnicy, którzy wyhodowali później wiele ich szlachetnych odmian, w tym także truskawkę ananasową.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Przez medycynę ludową uważana jest poziomka za niemalże uniwersalny lek. Odwar z liści stosowany jest:
* jako środek profilaktyczny w miażdżycy;
* jako łagodny lek przeciwbiegunkowy i moczopędny;
* w schorzeniach skórnych na tle złej przemiany materii;
* przy podrażnieniu błon śluzowych przewodu pokarmowego i jamy ustnej;
* według medycyny ludowej częste jedzenie poziomek likwiduje kamień nazębny.

Docenia też poziomki kosmetyka:
* napar z liści dobry jest do przemywania skóry - oczyszcza ją i ściąga pory;
* maseczki kosmetyczne z roztartych poziomek poprawiają stan cery, a nawet usuwają szpecące plamy. Niektórzy twierdzą, że likwidują piegi;
* stwierdzono, że spożywanie owoców poziomki jest korzystne w chorobie pochodzenia tropikalnego spotykanej również w Europie, nazywanej „sprue” (psilasis). Jest to bezgorączkowa, przewlekła postać opryszczkowego zapalenia jamy ustnej, połączonego z niestrawnością, biegunką, wyniszczeniem i niedokrwistością.

W przypadku łagodnych biegunek stosujemy odwar z 2 łyżek liści na 1 szklankę gorącej wody. Gotujemy pod przykryciem przez 15 minut i przecedzamy. Należy pić 1/3 do pół szklanki 2-3 razy dziennie na 1 godzinę przed jedzeniem.

Nie muszę zachwalać smaku poziomek, ani ich wartości odżywczych. Jeśli tylko możemy, zjadamy je na surowo, bo zawarte w nich witaminy, zwłaszcza C i K, sole mineralne, szczególnie żelazo i wapń oraz inne cenne składniki, potrzebne są nam wszystkim.

Niestety! Osoby uczulone na poziomki nie mogą spożywać ich w żadnej postaci ani stosować zewnętrznie.


Babcia Alina



Foto: archiwum
© Elżbieta Lechowicz 2010. All rights reserved.
© JM Media 2010. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017