Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

DOŚWIADCZENIA DOMOWE (23).


MALINY - SMAKOŁYK I LEK.


Już człowiek pierwotny znał smak i zalety malin, stanowiący istotny składnik jego pokarmu. We wczesnym średniowieczu znalazły się te smakowite owoce w przyklasztornych ogrodach Południowej Europy i dość szybko, bo już w XVI wieku doceniono lecznicze zalety malin.
Sporządzano z nich syrop o dużych właściwościach odżywczych i wzmacniających. Miała też malina leczyć astmę, likwidować skutki ukąszeń węży. Stosowano ją jako środek napotny, pomagał ponoć przy niedokrwistości, bólach żołądka i sklerozie, a odwarem z owoców z miodem leczono odrę.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Wiemy już dzisiaj, że owoce maliny zawierają cukry i cenne kwasy organiczne, pektyny, śluzy i sole mineralne, żelazo, potas i sporo cynku. Zasobne są w witaminy. Liście posiadają flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, żywice i sole mineralne, także witaminę C i prowitaminę A. Wierzchołki młodych pędów zasobne są w salicyny. Tak jak nasi przodkowie, i my doceniamy lecznicze właściwości malin.

* W chorobach gorączkowych, przy przeziębieniach i grypie stosujemy syrop ze świeżych albo napar z suszonych owoców.

* Maliny pobudzają czynność gruczołów potowych i w stanach gorączkowych wywołują po upływie 30-60 minut obfite wydzielanie potu.

* Przy przewlekłych biegunkach, bólach żołądka i na poprawę trawienia, a także do płukania ust i gardła dobry jest odwar z liści.

Maliny są bardzo smaczne, o czym wszyscy wiemy. Jadamy je na surowo, sporządzamy soki, konfitury, dżemy, kompoty i wina. Najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne są te zbierane w lesie, ale za to ogrodowe maliny są większe i nie mają robaczków. Istnieją jednak osoby, którym spożycie malin grozi wstrząsem alergicznym, nie dla nich więc leki i przysmaki sporządzone na bazie tych owoców.


Babcia Alina


Foto: archiwum
© Elżbieta Lechowicz 2010. All rights reserved.
© JM Media 2010. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017