Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

DOŚWIADCZENIA DOMOWE (22).


DOMOWY SŁOWNICZEK.

Ostatnio jeden z zawodników w teleturnieju „Milionerzy” nie wiedział co oznacza słowo mazagran.
Publiczność także nie bardzo umiała pomóc.
Przyda się zapewne mała ściąga rzadziej używanych, czasem zapomnianych, ale ciągle aktualnych nazw.

- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
AL DENTE.

Tak określa się gotowanie makaronu, który winien być jędrny, a nie rozgotowany.


ALBEDO.

To biała, wewnętrzna część skórki owoców cytrusowych. Używana jest do przemysłowej produkcji pektyny.


BAKLAWA.

Jest potrawą pochodzenia tureckiego. Są to płaty ciasta (strudlowe albo drożdżowe) przekładane masą orzechową, albo migdałową, ułożone warstwami, pokrojone w rąby, upieczone i polane słodkim syropem.


BAWARKA.

To gorąca i mocna herbata z mlekiem, albo jeszcze z rumem i żółtkami roztartymi z cukrem pudrem.


CIA-NO-JU (cia - herbata, no - z, ju - wrzątek).

Czyli zielona herbata podana według od wieków ustalonego w Japonii rytuału.


DYMKA.

Jednoroczna, mała cebulka sprzedawana w pęczkach razem z zielonym szczypiorkiem.


DYSZEK.


To - po prostu - udziec cielęcy.


FLIP.

Oziębiony napój przyrządzony z jaja, cukru i likieru (albo innych alkoholi), także z dodatkiem odrobiny gałki muszkatołowej na wierzchu. Flip podaje się natychmiast po przyrządzeniu.


GARNITUR.

Dodatek do mięsa, drobiu, dzikiego ptactwa i ryb. Są to ziemniaki, jarzyny, grzanki, jaja...Jest to element dekoracyjny, ale także uzupełnienie pod względem odżywczym.


GRAMOLATY.

Lody owocowe słabiej zamrożone niż zwykle bywają lody. Mają kaszkowatą konsystencję i szybko się rozpuszczają.


IKRA.

To jaja ryb. Ikra jesiotra i łososia to - po prostu - kawior.


KNEL.

Delikatny, mięsny farsz przygotowany z surowego, siekanego i utłuczonego w moździerzu mięsa, wymieszanego na jednolitą masę ze śmietanką. Najlepszy na pulpety gotowane w rosole.


KOPRA.

To - po prostu - wiórki kokosowe zwane u nas kokosem.


MAZAGRAN.

Orzeźwiający napój przygotowany z mocnej, czarnej kawy z dodatkiem cukru, koniaku i lodu.


TIFURKI.

To malutkie ciasteczka z różnego rodzaju ciast. Mogą być suche, także lukrowane i  nadziewane. Podawano je niegdyś na herbatkach popołudniowych. Trochę szkoda,że poszły w zapomnienie.


TARTYNKA.

To zwykła kromka chleba posmarowana masłem, pasztetem, jakąś pastą, albo dżemem.


TRYBUSZON.


Tak nasze prababcie nazywały korkociąg.


ZEFIRY.


To lekko zasmażone kremy owocowe. Przygotowuje się je z ubitą śmietanką, z pianą z białek, z dodatkiem cukru pudru.


Babcia Alina



Foto: archiwum
© Elżbieta Lechowicz 2010. All rights reserved.
© JM Media 2010. All rights reserved.

 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017