Magnez - fasolę, groch, orzechy, migdały, kakao, czekoladę, kasze, owoce morza, chleb z pełnego ziarna, kiełki pszenne i otręby, banany, szpinak, pietruszkę. Pamiętajmy też, że ziemniaki ugotowane w łupinkach mają o 34 % więcej magnezu, niż ziemniaki obrane. Uzupełnienie niedoboru magnezu może nastąpić poprzez zmianę diety lub kurację preparatami magnezowymi. Przed rozpoczęciem kuracji należy zasięgnąć porady lekarza. Osoby chore na nerki nie mogą w żadnym przypadku zażywać tych preparatów.
Cynk - zawarty jest w nasionach dyni i słonecznika, otrębach pszennych i kiełkach pszenicy, grzybach, wątróbce wołowej, rybach. Także chleb z pełnego ziarna, żółtka jaj, rośliny strączkowe, herbata i niezawodny czosnek dostarczają nam znacznych jego ilości. Wzmacniająco działają preparaty cynkowe zapisane przez lekarza. Nie łączymy ich z innymi mikroelementami.
Selen - zawarty jest w kukurydzy, drożdżach, czosnku, preparatach selenowych z odpowiednimi witaminami, zażywanych po konsultacji z lekarzem. Produktów zawierających selen nie spożywamy z cukrem, bo cukier wytrąca ów pożyteczny mikroelement.
Babcia Alina
© Elżbieta Lechowicz 2011. All rights reserved.
© JM Media 2011. All rights reserved.
|