Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

Przepisy Babci Aliny

Doświadczenia, uwagi, inspiracje:
pytania@potrawyregionalne.pl

ELIKSIRY MŁODOŚCI I ZDROWIA.

 

Największą wartość mają produkty świeże. To one właśnie powinny stanowić połowę wszystkich spożywanych przez nas co dnia produktów. Soki warzywne i owocowe to najprawdziwszy eliksir, gwarantujący zdrowie i urodę, a więc młodość, przez wiele lat. Niestety, ciągle jeszcze nie doceniamy ich wyjątkowej wartości.
Produkty spożywcze, które nadają się do jedzenia na surowo, najlepiej jeść w takiej właśnie postaci, pamiętając o ich niezwykle starannym myciu przed jedzeniem.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

SMACZNE BROKUŁY.

 

Brokuły znali już starożytni, smak ich niezwykle cenili zawsze Włosi i zapewne dlatego jedna z popularnych nazw tej jarzyny brzmi „broccoli italiane” (czyli po prostu: brokuły włoskie).
Do Polski przywędrowały w wieku siedemnastym, ale jakoś tak się złożyło, że na długo zapomnieliśmy o ich smaku i cennych zaletach. Dzisiaj lubimy je i smakujemy.
Brokuły spokrewnione są z kalafiorem. Mają bardzo ładny, intensywny, zielony kolor, który zachowują także po przyrządzeniu. Składają się z kwiatostanów (różyczek) osadzonych na łodyżce. Jada się te zielone różyczki i łodyżki (o długości ok. 25 cm), a także listeczki.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

CZARNA RZEPA KRZEPI.

 

Rzepa jest jednym z najstarszych warzyw, znana na wielu kontynentach; w Polsce jadali ją nasi przodkowie już w Biskupinie, o czym świadczą neolityczne wykopaliska. Czy warto jeść rzepę, czy jest zdrowa?
Rzepa ma mało kalorii, sporo witamin i soli mineralnych. Niegdyś była symbolem zdrowia i krzepy. Zasługuje, by zagościć ponownie na naszych stołach, szczególnie jesienią i zimą.
Smak rzepy zależy od rodzaju gleby na której rośnie. Jeśli rosła na dobrej glebie jest delikatna i soczysta, ta pochodząca z gleby złej jakości ma ostry gorzkawy smak.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

JESIENI CZAS OBFITY.

 


Jesień to nie tylko chłód i krótki dzień.
To także czas obfitości wspaniałych jarzyn i owoców.
Bo właśnie teraz mają najwięcej w sobie świeżości, zdrowia, witamin i najlepszego smaku.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MARCHEWKA NA RÓŻNE SPOSOBY.

 



Najzdrowsza jest młoda marchewka, starajmy się też w miarę możliwości kupować to warzywo ze znanego miejsca.
Nie ma niczego gorszego, jak trafiająca się niekiedy marchew, zawierająca zamiast witamin pestycydy i inne toksyczne związki, którymi często traktuje warzywne uprawy człowiek.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

PIECZARKOWE SMAKI.

 

Przed przyrządzeniem pieczarek warto pamiętać o kilku podstawowych zabiegach. Należy je oczyścić na sucho przy pomocy noża. Z kapeluszy starszych pieczarek trzeba zdjąć skórkę. Tak przygotowane grzyby starannie myjemy. Im bardziej rozdrobnione pieczarki, tym organizm ludzki łatwiej sobie z nimi poradzi, ale młode i małe pieczarki powinno się smażyć razem z trzonkami.
I jeszcze jedna uwaga, przyswajanie przez organizm pieczarek zależy między innymi od sposobu ich przyrządzenia oraz od tego, jakie dodamy do nich przyprawy.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ORZECHOWE SMAKI.

 

Uwielbiam smak orzechów włoskich. Zwłaszcza świeżych, zbieranych wczesną jesienią wprost spod drzew. Wówczas są jeszcze wilgotne, a skórkę otaczającą miąższ można delikatnie zdjąć nożykiem, dobierając się do tego co najlepsze i pozbywając orzechowej goryczki.
Takie świeże orzechy znakomicie nadają się do sałatek owocowo-warzywnych i owocowych. Starsze, już dobrze wysuszone orzechy, można spożytkować do wykonania kotlecików - idealnych jako przystawka lub małe co nieco między posiłkami.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ZIELONE ZDROWIE.

 

Po latach zapomnienia wrócił na nasze stoły jarmuż. Nie ten stary, przemarznięty, ale młodziutki, apetycznie zielony. Jest wspaniałym źródłem chlorofilu i innych cennych substancji mających istotny wpływ na nasze zdrowie. Warto go jeść !
Jarmuż, niegdyś używany tylko do ozdoby świątecznych półmisków z wędlinami, znalazł wreszcie należne miejsce w naszym menu. Zwracamy coraz większą uwagę, by to co jemy, służyło zdrowiu. Przecież jesteśmy tym, co jemy.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

WINOGRONA.

 

Winogrona dostępne są przez cały rok, ale właśnie teraz są najtańsze i najsmaczniejsze, pełne witamin (A, grupy B, witamina C), soli mineralnych i łatwo przez organizm przyswajanych cukrów.
Winogrona znane są od tysiącleci.
Już przed 9 tysiącami lat uprawiali je neolityczni rolnicy na górze Karmel w dzisiejszym Izraelu. Nieco później pojawiły się w starożytnym Egipcie. Nad Ren dotarły dopiero w XVI wieku. W XVII w. winorośl pojawiła się (przywieziona z Francji) w Ameryce.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

BOGACTWO SIERPNIOWYCH SMAKÓW (2).

 
 


Świat jarzyn i owoców daruje nam latem wszystko, co najzdrowsze i najsmaczniejsze.
Smakujmy słodkie soczyste winogrona, dojrzałe pomidory, młodziutkie pachnące selery…
Ładujmy akumulatory naszego zdrowia i życiowej energii na czas jesieni i zimy.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017