Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

Przepisy Babci Aliny

Doświadczenia, uwagi, inspiracje:
pytania@potrawyregionalne.pl

UKRĘĆ DOMOWY MAJONEZ.

 

Coraz częściej zastanawiamy się czy zamiast kupować gotowy produkt, moglibyśmy coś podobnego, może smaczniejszego, a może zdrowszego, przygotować własnoręcznie w domu.
Proponuję ukręcić domowy, pyszny majonez. To nie jest trudne!
Sosy dzieli się na zimne i gorące. Podstawowym sosem zimnym jest majonez, który przygotowuje się z żółtek ucieranych z oliwą z dodatkiem soku cytrynowego, winnego octu lub musztardy.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

RZODKIEWKA.

 

Rzodkiewka znana była już w starożytnym świecie. W Egipcie jadali ją nawet faraonowie, a Grecy widzieli w niej doskonałe i wszechstronnie działające lekarstwo. Używano jej przeciwko „pluciu krwią”, dla poprawy wzroku i rozjaśnienia myśli, ceniono jako środek poprawiający trawienie.
Najlepsze i najzdrowsze są rzodkiewki spożywane w stanie surowym. Rzodkiewka nie tuczy. Zawiera wiele witamin oraz cennych związków mineralnych. Na przykład zawarta w niej siarka znakomicie wpływa na urodę i na porost włosów. Żelazo potrzebne jest osobom anemicznym, a wraz z fosforem i innymi w niej występującymi związkami usuwa zmęczenie spowodowane wysiłkiem umysłowym.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

WIELKANOCNE MAZURKI.

 

Mazurki to specjalność tradycyjnej, polskiej kuchni wielkanocnej.
Są to placki wykonane z różnych gatunków ciasta (kruche, biszkoptowe, marcepanowe) z dodatkiem bakalii i skórki pomarańczowej, rodzynek, fig, daktyli, orzechów i migdałów, zwykle lukrowane.
Pochodzą mazurki prawdopodobnie z kuchni tureckiej, istnieje co najmniej kilkaset przepisów na to niezwykle słodkie i tuczące ciasto.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

RZECZ O KMINKU.

 

Uważany był kminek w dawnych czasach za ziele czarodziejskie - noszone w woreczku na piersiach chroniło przed czarami. Przyjemny, swoisty, silnie korzenny zapach i aromatyczny, ostry smak zawdzięczają owoce kminku wysokiej zawartości olejku lotnego, którego głównymi składnikami są karwon i terpen-limonen. Zawierają też tłuszcze, białka i cukry. W kuchni używamy dojrzałych owoców kminku.
W kuchni używamy dojrzałych owoców kminku. Smaczną przyprawą są także młode liście mające silnie korzenny zapach. Zawierają te same substancje, co owoce i jeszcze dodatkowo witaminy, enzymy, kwasy organiczne.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KURCZAK - PRZYJEMNOŚĆ SMAKOWANIA...

 

Kuchnia polska wielce ceni wszelkie dania sporządzane z kurcząt, bo ich mięso jest delikatne, smaczne i lekkostrawne. Smakują nam kurczęta po polsku, młode kurczęta w słoninie i kurczęta duszone, po chłopsku i po wiedeńsku, i popularne kurczęta z rożna...
Kuchnie innych krajów także doceniają zalety tego smakowitego mięsa i przyrządzają je na wiele jeszcze innych sposobów. Tym razem chcę zaproponować przepisy pochodzące z Australii, Chin i Filipin. Wydają się godne polecenia.
Przy okazji kilka rad dotyczących przygotowania mięsa kurczaków do dalszej kulinarnej obróbki.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

NAKARMIĆ BEZDOMNĄ INTELIGENCJĘ.

 

Proponuje Państwu podróż w kulinarny świat sprzed wieku. Sięgnijmy do książki kucharskiej wydanej w 1917 roku. Jej autorka Alina Gniewkowska proponuje przepisy z myślą o… bezdomnej inteligencji polskiej.
Inteligencja polska, która warunkami życia zmuszona do stołowania się poza domem, czasami w wolnych chwilach, zapragnie sobie coś smacznego przyrządzić niewielkim kosztem i mozołem.
Słowa te odnosiły się do dużej fali uchodźców polskich, którzy opuścili Kongresówkę w 1915 roku, wycofując się z wojskami carskimi, przed ofensywą niemiecką.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

SKANDYNAWSKI ROMANS Z KUCHNIĄ.

 


Wzbogaćmy nasze, domowe menu daniami kuchni skandynawskiej.
Skandynawowie doceniają proste, smaczne i ładnie podane jedzenie. Oni wiedzą, ze nic tak nie wpływa na dobre samopoczucie, jak pyszne jedzonko.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

OWOCOWYCH SMAKÓW ŚWIAT.

 

Wzbogacanie i urozmaicanie menu, poznawanie nowych smaków i aromatów to prawdziwa radość dla każdego, kto kocha przyjemności życia.
Dostarczanie organizmowi wszystkiego, czego on potrzebuje dla prawidłowego funkcjonowania, to obowiązek każdego z nas.
Zima szczególnie sprzyja poznawaniu nowych kompozycji smakowych, bo łakniemy witamin, soli mineralnych i zdrowia.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

SŁODKI SYLWESTER.

 

Sylwester i dni karnawału to czas zabawy i radości. Odsuwamy od siebie troski i złe wspomnienia. Spotykamy się z rodziną i przyjaciółmi na domówkach, randkach we dwoje i wielkich balach. Smakujemy tradycyjne faworki, pachnące różą pączki…
Faworki potrafi przygotować każdy, ale pączki wymagają ręki doświadczonej gospodyni. Faworki i pączki są smaczne, efektowne, no i tuczące. A te przygotowane w domu mają smak wyjątkowy.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

WIGILIJNE PRZYSMAKI.

 

Przygotowujemy na wigilijny wieczór dania, które tradycyjnie, od lat stanowią menu tej jedynej w roku wieczerzy.
Zazwyczaj spotykają się na stole wigilijne przysmaki wyniesione z domów obu małżonków, co daje szansę na powstanie nowej i niepowtarzalnej tradycji, którą kultywować będą następne pokolenia.
Może znajdzie się miejsce na Państwa stole na jeszcze jeden przysmak, może zasmakuje i wejdzie do wigilijnego domowego repertuaru jedno z dań, które proponuję?
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017