Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

Przepisy Babci Aliny

Doświadczenia, uwagi, inspiracje:
pytania@potrawyregionalne.pl

CUKINII DELIKATNY SMAK.

 

Ta smaczna jarzyna - krewna dyni i zapomnianego już kabaczka - gości na naszych stolach dopiero od kilkudziesięciu lat. Przywędrowała z kuchni włoskiej i francuskiej, i szybko polubiliśmy jej subtelny smak. Można z niej przyrządzać wiele dań. Smaczna jest na surowo, gotowana, smażona, pieczona, duszona i kiszona. Najsmaczniejsza jest cukinia młoda, długości 8-25 centymetrów, kiedy jej komora nasienna nie jest jeszcze wykształcona. Takiej młodej cukinii nie trzeba obierać ze skórki.
Cukinie mają skórkę w kolorze zielonym, są też takie, których skórka jest żółta.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

PAPRYKA TO SAMO ZDROWIE...

 

...jednak nie dla wszystkich. Nie powinni spożywać jej chorzy na żołądek, jelita, wątrobę, nerki. Od czasu, kiedy na rynku mamy wiele odmian papryki, zaczęliśmy doceniać jej smak. Dodanie papryki powoduje, że sałatka z pomidorów zyskuje na smaku i aromacie. Kromka chleba z masłem i plasterkami cieniutko pokrojonej papryki to prosty, zdrowy i smaczny posiłek.
* Papryka doskonale komponuje się z czosnkiem, cebulą, kminkiem, majerankiem i smalcem.
* Przygotowując danie z dodatkiem mielonej papryki pamiętajmy, by nie wsypywać jej do gotującego się tłuszczu, zawarty w niej bowiem cukier zmienia się w karmel i nadaje potrawie gorzki smak. Obsmażone mięso należy podlać wodą i dopiero wówczas dodać paprykę.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

POMIDOROWY CZAS.

 

Ich ojczyzną jest Meksyk, do Europy dotarły w wieku XV. Uprawiano je już tysiąc lat przed naszą erą! Miały pomidory wzloty i upadki. Uważano je za truciznę, pisano, że są „zdradliwe i niebezpieczne”, ale też nosiły miano „owoców miłości”. Jaka jest wiec prawda o pomidorach? Ich wielka kariera rozpoczęła się w XIX wieku, kiedy Stany Zjednoczone wylansowały pomidorowy sok w puszkach, które do dziś piją Amerykanie, a ludzie z innych krajów chętnie podchwycili ten bardzo dobry zwyczaj, bo pomidory, to bogactwo witamin i soli mineralnych.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

APETYT NA SURÓWKĘ.

 

Surówki przyrządzamy z surowych warzyw i owoców. Zachowują one pełne bogactwo witamin i soli mineralnych, dlatego są tak cenne dla naszego organizmu.
Aby je sporzadzić, nie musimy mieć specjalnych kulinarnych talentów. Wykorzystajmy letni czas, kiedy warzywa i owoce nie są drogie.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

PRZETWARZAMY CZARNĄ PORZECZKĘ.

 

Porzeczkowe jagody spożywa się na surowo, suszymy je, zamrażamy lub przerabiamy na soki, moszcze, wina, nalewki, dżemy, galaretki, konfitury, nadzienia do cukierków i ciast. W przetworach nie razi swoisty zapach owoców.
Porzeczki czerwone, białe i różowe posiadają podobne właściwości, jak porzeczka czarna, występują one jednak w mniejszej koncentracji. Wszystkie porzeczki są niezastąpionym surowcem dla wielu przetworów, znakomicie komponują się z innymi owocami: poziomkami, malinami, truskawkami i czereśniami.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MORELOWA SŁODYCZ.

 

Owoce moreli są kuliste, pomarańczowe lub żółte, ze ślicznym rumieńcem na aksamitnej skórce. Aromatyczne, słodkie i soczyste. Bardzo zdrowe - zawierają bogactwo witamin, zasobne są w żelazo, wapń, fosfor, potas, a więc to wszystko, co sprzyja zdrowiu. Niepełna szklanka soku z moreli zaspokaja dobowe zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C.
Dzięki znacznej zawartości żelaza mają morele wartość leczniczą dla osób anemicznych. Zalecane są w diecie dla osób cierpiących na choroby sercowo-naczyniowe i nadkwasotę, osób wycieńczonych i przemęczonych, kobiet w odmiennym stanie.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

APETYT NA FASOLKĘ.

 

Czym różni się fasola od fasolki?
Młode, niedojrzałe jeszcze stronki nazywamy
fasolką szparagową i właśnie rozpoczął się sezon na to zdrowe i smaczne warzywo. Dojrzałe nasiona to fasola, którą zajmiemy się później, bliżej jesieni. A więc czas posmakować młodą, jędrną fasolkę.
Fasolka szparagowa jest łatwostrawna, oprócz bogatego zestawu witamin i soli mineralnych zawiera substancję, która reguluje zaburzenia metabolizmu, chroni wątrobę, a nawet wzmacnia serce. Obniża też poziom cukru we krwi.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

TRUSKAWKOWE WSPANIAŁOŚCI.

 
 

Najzdrowsze i najsmaczniejsze są truskawki jedzone na surowo.
Lubimy kompoty, konfitury i marmolady, galaretki, musy, soki, wina i likiery przygotowywane z tych owoców pachnących latem.
Nie możemy jednak zapominać, że w przetworach tracą one najcenniejsze właściwości.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

O PRZYRZĄDZANIU ZUP JARZYNOWYCH.

 

* Warzywa dokładnie myjemy.
* Obierając je pamiętamy, że bezpośrednio pod skórką jest najwięcej składników odżywczych.
* Obranych jarzyn nie przetrzymujemy w wodzie, bo tracą w ten sposób witaminy.
* Umyte i obrane jarzyny od razu zalewamy wrzątkiem, gotujemy je lub dusimy w małej ilości wody nie zapominając o dodaniu tłuszczu.
* Pod przykryciem gotujemy wszystkie jarzyny, poza tymi, które należą do kapustnych (kapusta głowiasta biała, czerwona, włoska, pekińska, brokuł, kalafior, kalarepa).
* Zupy jarzynowe można podawać z dodatkiem kluseczek, makaronu, ziemniaków, jaj ugotowanych na twardo - będą bardziej sycące. Obowiązkowo posypujemy je przed podaniem koperkiem lub natką pietruszki.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DELIKATNY, SOCZYSTY, JĘDRNY...

 



Ogórki jadamy przez cały rok: świeże najczęściej wiosną i latem (choć dostępne są o każdej porze roku), smakujemy też ulubione małosolne, ogórki kiszone i konserwowe są naszą ulubioną jarzyną. Ogórki kiszone są dobrym źródłem witaminy C, powinniśmy jadać ich sporo, tym bardziej, że są łatwiej strawne od świeżych.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017