Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

Przepisy Babci Aliny

Doświadczenia, uwagi, inspiracje:
pytania@potrawyregionalne.pl

KUCHNIA BRATANKÓW.

 

Placki po węgiersku to jedno ze znanych dań oferowanych przez naszą gastronomię. Budzi ten przysmak wielkie zdziwienie węgierskich bratanków, bo w ich kuchni nie jest znane takie danie. U nich jada się placki ziemniaczane i gulasz, ale osobno. Sięgnijmy wiec do tej prawdziwej, bogatej, tradycyjnej węgierskiej kuchni. Nadworny lekarz księcia siedmiogrodzkiego Mihály Apafiego już w 1690 roku powiedział, że ...ciało jest niespokojne, gdy jest głodne, niespokojne, gdy jest spragnione, niespokojne, gdy dręczy je choroba - czyż więc nie jest chorobą głód lub dręczące pragnienie?
Głęboka mądrość przemawia przez te słowa - od wieków wiedzą Węgrzy, co to dobra kuchnia, doceniają smaczne jedzenie, bo daje ono dobre samopoczucie, spokój, radość, a nawet ukojenie.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KAPUSTKA Z BRUKSELI.

 

Brukselka to typowo jesienno-zimowa jarzyna. Jest w niej sporo wysokowartościowego białka, bogaty zestaw soli mineralnych, szczególnie zaś bardzo potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu związków magnezu i fosforu, sporo witaminy C, witamin z grupy B i  prowitaminy A. Kapusta brukselska jest stosunkowo lekko strawna. Można z  niej przyrządzać wiele smacznych potraw. Nazwa „brukselka” pochodzi od miasta Brukseli, gdzie została wyhodowana ponad 200 lat temu.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

FASOLOWE SMAKI (2).

 

Krzysztof Kolumb to pierwszy Europejczyk, który posmakował fasolę. Spotkał ją na drodze swoich podróży, na Kubie. Opisał, docenił i to właśnie jemu zawdzięczamy naszą fasolówkę, fasolkę po bretońsku i inne, zdrowe, proste dania. Przyrządzać ją możemy na wiele sposobów, niech więc wzbogaca nasz jesienno-zimowy stół.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

FASOLOWE SMAKI (1).

 

Fasolę odmiany „Piękny Jaś” uprawia się w wielu regionach Polski, ale najdorodniejszą spotkamy w Dolinie Dunajca, w 11 gminach: Gródek nad Dunajcem, Zakliczyn, Wojnicz, Wierzchosławice, Radłów, Wietrzychowice, Tarnów, Pleśna, Żabno, Czchów i Gręboszów.
Nasiona fasoli „Piękny Jaś z Doliny Dunajca” należą do największych w obrębie gatunku. Mają nerkowaty, bocznie spłaszczony kształt, błyszczącą okrywę o jednolitym białym zabarwieniu, są gładkie, dobrze wypełnione i jednolite w kształcie. Tysiąc nasion fasoli „Piękny Jaś” waży od 1,1 do 1,5 kg. Jej walory podkreślam kierując się nie tylko lokalnym - małopolskim - patriotyzmem, ale przede wszystkim wyjątkowością i smakowitością tej odmiany.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

JABŁKO DLA CIEBIE.

 

Urodziła się jabłoń w dalekiej Azji - to tam właśnie rosły dzikie krzewy owoców kwaśnych i mało zachęcających.
Ale szybko jabłoń szlachetniała i to takie właśnie smaczne owoce ruszyły w świat i podbiły Europę. Coraz bardziej soczyste, aromatyczne, słodkie…
Żyją jabłonie długo, a ich owoce dają zdrowie, długowieczność i urodę. Wart zaprzyjaźnić się z jabłkami…
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

CYNAMONOWY SMAK JESIENI.

 

Jesień, często mokra i chłodna, skłania do spędzania czasu w domowym zaciszu, a tam w przytulnej kuchni. Rozgrzewające, pachnące dania, które przygotowujemy i smakujemy, dodają energii, poprawiają nastrój i zdrowie. Dodatek aromatycznego cynamonu czyni zapach i smak potraw niezwykle oryginalnym, nęcącym.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

BÓG STWORZYŁ JARZĘBINĘ.

 

W Polsce występuje kilkanaście gatunków jarzębiny. W wierzeniach ludowych przypisuje się jarzębinie moc magiczną: wpleciona w dożynkowy wieniec, zapewnia obfite zbiory na przyszły rok; ma też moc łagodzenia zbyt wybujałego temperamentu u osób płci obojga. Trzeba ją tylko poświęcić i zatknąć za święty obraz wiszący nad łóżkiem…
Legenda mówi, że dobry Bóg stworzył jarzębinę dla ozdoby świata, nakarmienia ptaków, pociechy pustelników.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KUKURYDZA NA TALERZU.

 

W kukurydzianych smakach przypominam dzisiaj „mamałygę” rodem ze Lwowa (na zdjęciu). Ta gęsta potrawa, zwana także „lemieszką”, przygotowywana jest z mączki lub kaszy kukurydzianej. Przywędrowała na Kresy i do Polski z południowej Europy. Serbowie nazywają ją „mamaljuga”.
W potocznej polszczyźnie „mamałyga” stała się - nie wiedzieć czemu - synonimem papkowatej, mało apetycznej potrawy. Pora zmienić o niej zdanie!!!
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

GRZYBY - CHLUBA POLSKIEJ KUCHNI.

 

 


Największą ich zaletą jest smak i zapach , który jeszcze się potęguje w grzybach suszonych.
Lubimy grzyby, jadamy je gotowane, duszone, pieczone i smażone. Pyszne są grzyby marynowane i kwaszone.
Nie posiadają wielu wartości odżywczych ale co z tego ! Przecież są takie smaczne !
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

PEJZAŻ GRUSZKOWY.

 

Nie znały gruszek niektóre kuchnie starożytne, pewnie dlatego, że gruszki w tamtych czasach nie były tak smaczne jak dziś.
Ogromne zasługi w otrzymaniu wielu szlachetnych odmian tych owoców mają sadownicy francuscy i belgijscy. Największy rozkwit hodowli grusz przypadł na siedemnaste i osiemnaste stulecie.
Należy grusza do swojskiego, polskiego pejzażu. Jej owoce chętnie zjadamy na surowo, robimy z nich kompoty, marynaty, konfitury, cykaty, powidła i zagęszczone soki, a także doskonałe, niebanalne desery.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017