Maria Ochorowicz-Monatowa jest autorką jednej z najlepszych książek kucharskich, jakie ukazały się na naszym rynku.
Uniwersalna książka kucharska jej autorstwa została odznaczona na wystawie higienicznej w Warszawie w roku 1910. Zawiera 2200 przepisów gospodarskich i kuchennych, z uwzględnieniem warunków higieny, diety i kuchni jarskiej.
Wybrałam z tej książki Zrazy polowe Napoleona.
Zupy wyszły z mody bo wini się je, że tuczą. Przychodzi jednak chwila, w której nabieramy ochoty na talerz smacznej zupy. Rozgrzewa ona żołądek i pobudza apetyt. Tuczą tylko zupy tłuste, zawiesiste. Zupa zaś może być przecież dietetyczna, lekka; czasem jest ona niezbędna dla zdrowia oraz dobrego samopoczucia. Kuchnie wszystkich narodów dostarczają wielu przepisów na to pierwsze danie obiadowe, czasem kolacyjne, a w dawnych czasach śniadaniowe.