 |
|
|
|
 Nadszedł ten wspaniały czas - czas lata - kiedy z radością zmieniamy nasze obiadowe menu na dania z owocami. To pyszności pochodzące jeszcze z kuchni naszych babć: knedle, naleśniki i inne mniam, mniam. Dzisiaj polecam: knedle z morelami, knedle ze śliwkami, naleśniki z borówkami czyli czarnymi jagodami, a na deser śliwki w koniaku lub winiaku. Ostatnia propozycja będzie wymagać od nas pewnej cierpliwości, bo tak przygotowane śliwki muszą nieco leżakować w słoikach. Zaręczam, że warto uzbroić się w 2-3 tygodniową cierpliwość.
Zatem, do dzieła... | | |
| |
Pomidory nie są tuczące, a zawierają wielkie bogactwo soli mineralnych i witamin. Liście i łodygi pomidorów mają pewne szkodliwe substancje, trzeba więc po zerwaniu owoców umyć starannie ręce. Popularne sałatki z zielonych pomidorów zawierają szkodliwą solaninę , która nie ginie w procesie gotowania, dlatego nie należy spożywać zielonych pomidorów w żadnej postaci. Solanina ginie w procesie dojrzewania, jedzmy więc tylko pomidory dojrzałe. Sałatki, soki, zupy, dodatki do różnych potraw zdrowe są dla dorastającej młodzieży, osób cierpiących na reumatyzm i zapalenie stawów, dla wszystkich, którzy je lubią. | | |
| |
 Najzdrowsze i najsmaczniejsze są truskawki jedzone na surowo. Lubimy kompoty, konfitury i marmolady, galaretki, musy, soki, wina i likiery przygotowywane z tych owoców pachnących latem. Nie możemy jednak zapomnieć, że w przetworach tracą one najcenniejsze właściwości. Mamy spore zamrażarki, warto zamrozić trochę truskawek, by delektować się nimi, gdy przyjdzie zima. Mrożone truskawki zachowują większość swoich cennych zawartości. | | |
| |
 Pamiętamy, że owoce to samo zdrowie, że trzeba jeść je każdego dnia. Smakujemy więc najczęściej te, które przybyły z dalekich stron, a nasze rodzime, wspaniałe jabłka - jak choćby ta smakowita koksa widoczna na zdjęciu - poszły niesłusznie w zapomnienie. Warto je jeść!
Jabłka to cudowny eliksir młodości, pozytywnie wpływający na wygląd naszej skóry. | | |
| |
 Jarmuż pochodzi z rodziny kapustnych i kocha przymrozek. Dlaczego? Gdy jarmuż nieco podmarznie, jego liście tracą goryczkę, i stają się smaczną jarzynką. Przed wielu laty liście jarmużu używane były przede wszystkim jako zimowa ozdoba półmisków z wędlinami. Dzisiaj śmiało ta jarzyna gości w naszych menu, bo pełna jest cennych soli mineralnych i witamin. Niegdyś przyrządzano jarmuż prosto: sparzony wrzątkiem duszono z dodatkiem masła (margaryny), łączono z marchewką, selerem, pomidorami, czasem z jabłkami, albo podawano tak jak szpinak. Duszono go też boczkiem albo kiełbasą. My przyrządzamy z niego zdrowe koktajle i różne pychotki. | | |
| |
 Cykoria liściasta, zwana też zimową sałatą, to wielkie dobro w kuchni na przedwiośniu. Ma wiele cennych dla zdrowia i dobrego samopoczucia właściwości. Ciągle jeszcze zbyt rzadko gości w naszym jadłospisie, a przecież nie jest zbyt droga, nie dostarcza nadmiernej ilości kalorii, jest delikatna w smaku i tyle różnych dań można z niej przygotować…
Jak wszystko, co dobre i zdrowe, ceniona była cykoria w starożytności i stosowana między innymi jako lek na dolegliwości wątroby i przeciw obstrukcji.Znana ze swej lekarskiej wiedzy Św. Hildegarda (XII w.) twierdziła, że cykoria „ułatwia trawienie, jeśli Bóg tego chce”. | | |
| |
 Jędrny, aromatyczny ananas, smakowite i tłuściutkie awokado - ich smak, kolor i zapach sprawią, że zapragniesz skomponować coś pysznego i zaznasz uczucia radości.
Pierwsze zachłyśnięcie się aromatycznymi ananasami minęło, a przecież to owoc godny królewskiego stołu, nie tylko smaczny, ale i zdrowy.
Owoc awokado ma kształt gruszki, czasem jest jajowaty lub kulisty, pokryty błyszczącą skórka, zazwyczaj zieloną. | | |
| |
 Seler naciowy ciągle jeszcze nie zajął w naszej kuchni należnego mu miejsca, a przecież nie tylko jest smaczny, zawiera bogactwo witamin, ale ma sławę skutecznego i naturalnego afrodyzjaku.Selery i sok selerowy pity systematycznie przedłużają młodość i co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Początkowo seler zaliczany był do warzyw luksusowych - uprawiany głównie w ogrodach klasztornych i dworskich. Na większą skalę uprawiany jest na naszym kontynencie od XVII w. | | |
| |
 Polska kuchnia od wieków wielce sobie ceni dania sporządzane z ryb. Jednak ciągle jadamy ich zbyt mało, pomimo tego, że zawierają cenne wartości odżywcze. Ale okres Świąt Bożego Narodzenia, to czas, kiedy ryby zajmują należne im miejsce na naszym stole, i to nie tylko tradycyjny karp.Mięso ryb to lekkostrawne białko w najlepszym gatunku z dużą zawartością fosforu, wapnia i magnezu, a ryby morskie dodatkowo jeszcze zasobne są w potrzebny nam jod.
| | |
| |
 Kaczka pieczona z jabłkami, a może kaczka w pomarańczac lub kaczka z ananasem…
Mięso kaczki bardzo nam smakuje, szczególnie zimą, gdy mamy ochotę na dania aromatyczne, treściwe. To mięso cenione jest od co najmniej 2000 lat, uważano nawet, że ma właściwości lecznicze, chociaż jest ciężkostrawne. | | |
| |
|
|
|