Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

Przepisy Babci Aliny

Doświadczenia, uwagi, inspiracje:
pytania@potrawyregionalne.pl

POMIDOROWE SMAKI I PRZYSMAKI.

 

Pomidory nie są tuczące, a zawierają wielkie bogactwo soli mineralnych i witamin. Liście i łodygi pomidorów mają pewne szkodliwe substancje, trzeba więc po zerwaniu owoców umyć starannie ręce. Popularne sałatki z zielonych pomidorów zawierają szkodliwą solaninę , która nie ginie w procesie gotowania, dlatego nie należy spożywać zielonych pomidorów w żadnej postaci. Solanina ginie w procesie dojrzewania, jedzmy więc tylko pomidory dojrzałe. Sałatki, soki, zupy, dodatki do różnych potraw zdrowe są dla dorastającej młodzieży, osób cierpiących na reumatyzm i zapalenie stawów, dla wszystkich, którzy je lubią.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

TRUSKAWKOWE WSPANIAŁOŚCI.

 

Najzdrowsze i najsmaczniejsze są truskawki jedzone na surowo. Lubimy kompoty, konfitury i marmolady, galaretki, musy, soki, wina i likiery przygotowywane z tych owoców pachnących latem. Nie możemy jednak zapomnieć, że w przetworach tracą one najcenniejsze właściwości. Mamy spore zamrażarki, warto zamrozić trochę truskawek, by delektować się nimi, gdy przyjdzie zima. Mrożone truskawki zachowują większość swoich cennych zawartości.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ELIKSIR MŁODOŚCI.

 

Pamiętamy, że owoce to samo zdrowie, że trzeba jeść je każdego dnia. Smakujemy więc najczęściej te, które przybyły z dalekich stron, a nasze rodzime, wspaniałe jabłka - jak choćby ta smakowita koksa widoczna na zdjęciu - poszły niesłusznie w zapomnienie. Warto je jeść!
Jabłka to cudowny eliksir młodości, pozytywnie wpływający na wygląd naszej skóry.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MODA NA JARMUŻ.

 

Jarmuż pochodzi z rodziny kapustnych i kocha przymrozek. Dlaczego? Gdy jarmuż nieco podmarznie, jego liście tracą goryczkę, i stają się smaczną jarzynką. Przed wielu laty liście jarmużu używane były przede wszystkim jako zimowa ozdoba półmisków z wędlinami. Dzisiaj śmiało ta jarzyna gości w naszych menu, bo pełna jest cennych soli mineralnych i witamin. Niegdyś przyrządzano jarmuż prosto: sparzony wrzątkiem duszono z dodatkiem masła (margaryny), łączono z marchewką, selerem, pomidorami, czasem z jabłkami, albo podawano tak jak szpinak. Duszono go też boczkiem albo kiełbasą. My przyrządzamy z niego zdrowe koktajle i różne pychotki.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

CYKORII DELIKATNY SMAK.

 

Cykoria liściasta, zwana też zimową sałatą, to wielkie dobro w kuchni na przedwiośniu. Ma wiele cennych dla zdrowia i dobrego samopoczucia właściwości. Ciągle jeszcze zbyt rzadko gości w naszym jadłospisie, a przecież nie jest zbyt droga, nie dostarcza nadmiernej ilości kalorii, jest delikatna w smaku i tyle różnych dań można z niej przygotować…
Jak wszystko, co dobre i zdrowe, ceniona była cykoria w starożytności i stosowana między innymi jako lek na dolegliwości wątroby i przeciw obstrukcji.Znana ze swej lekarskiej wiedzy Św. Hildegarda (XII w.) twierdziła, że cykoria „ułatwia trawienie, jeśli Bóg tego chce”.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

SMAKOWE DOZNANIA...

 

Jędrny, aromatyczny ananas, smakowite i tłuściutkie awokado - ich smak, kolor i zapach sprawią, że zapragniesz skomponować coś pysznego i zaznasz uczucia radości.
Pierwsze zachłyśnięcie się aromatycznymi ananasami minęło, a przecież to owoc godny królewskiego stołu, nie tylko smaczny, ale i zdrowy.
Owoc awokado ma kształt gruszki, czasem jest jajowaty lub kulisty, pokryty błyszczącą skórka, zazwyczaj zieloną.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ZIELONY AFRODYZJAK.

 

Seler naciowy ciągle jeszcze nie zajął w naszej kuchni należnego mu miejsca, a przecież nie tylko jest smaczny, zawiera bogactwo witamin, ale ma sławę skutecznego i naturalnego afrodyzjaku.Selery i sok selerowy pity systematycznie przedłużają młodość i co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Początkowo seler zaliczany był do warzyw luksusowych - uprawiany głównie w ogrodach klasztornych i dworskich. Na większą skalę uprawiany jest na naszym kontynencie od XVII w.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

NIE TYLKO KARP.

 
 
Polska kuchnia od wieków wielce sobie ceni dania sporządzane z ryb. Jednak ciągle jadamy ich zbyt mało, pomimo tego, że zawierają cenne wartości odżywcze. Ale okres Świąt Bożego Narodzenia, to czas, kiedy ryby zajmują należne im miejsce na naszym stole, i to nie tylko tradycyjny karp.Mięso ryb to lekkostrawne białko w najlepszym gatunku z dużą zawartością fosforu, wapnia i magnezu, a ryby morskie dodatkowo jeszcze zasobne są w potrzebny nam jod.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

APETYT NA KACZKĘ.

 

Kaczka pieczona z jabłkami, a może kaczka w pomarańczac lub kaczka z ananasem…
Mięso kaczki bardzo nam smakuje, szczególnie zimą, gdy mamy ochotę na dania aromatyczne, treściwe. To mięso cenione jest od co najmniej 2000 lat, uważano nawet, że ma właściwości lecznicze, chociaż jest ciężkostrawne. 
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KUCHNIA BRATANKÓW.

 

Placki po węgiersku to jedno ze znanych dań oferowanych przez naszą gastronomię. Budzi ten przysmak wielkie zdziwienie węgierskich bratanków, bo w ich kuchni nie jest znane takie danie. U nich jada się placki ziemniaczane i gulasz, ale osobno. Sięgnijmy wiec do tej prawdziwej, bogatej, tradycyjnej węgierskiej kuchni. Nadworny lekarz księcia siedmiogrodzkiego Mihály Apafiego już w 1690 roku powiedział, że ...ciało jest niespokojne, gdy jest głodne, niespokojne, gdy jest spragnione, niespokojne, gdy dręczy je choroba - czyż więc nie jest chorobą głód lub dręczące pragnienie?
Głęboka mądrość przemawia przez te słowa - od wieków wiedzą Węgrzy, co to dobra kuchnia, doceniają smaczne jedzenie, bo daje ono dobre samopoczucie, spokój, radość, a nawet ukojenie.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017