Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

NA GORĄCE DNI - OWOCOWY SMAK LATA.


Nadszedł ten wspaniały czas - czas lata - kiedy z radością zmieniamy nasze obiadowe menu na dania z owocami. To pyszności pochodzące jeszcze z kuchni naszych babć: knedle, naleśniki i inne mniam, mniam. Dzisiaj polecam: knedle z morelami, knedle ze śliwkami, naleśniki z borówkami czyli czarnymi jagodami, a na deser śliwki w koniaku lub winiaku. Ostatnia propozycja będzie wymagać od nas pewnej cierpliwości, bo tak przygotowane śliwki muszą nieco leżakować w słoikach. Zaręczam, że warto uzbroić się w 2-3 tygodniową cierpliwość.
Zatem, do dzieła...
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
KNEDLE Z MORELAMI.

25 dag twarożku, 5 łyżek roztopionego masła, szczyptę soli, 12 do 15 dag mąki łączymy tak, by powstało miękkie ciasto. Formujemy z niego kulę, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Około pół kg świeżych moreli myjemy, osuszamy na ściereczce, wyjmujemy z nich pestki, delikatnie przekrawając owoc tylko z jednego boku. W miejsce pestki wkładamy jedną kostkę cukru. Jeśli ktoś nie lubi słodkich moreli, może dać cukru mniej albo wcale go nie dawać. Trzy litry wody zagotowujemy z 1 łyżeczką soli. Na oprószonej mąką stolnicy rozpłaszczamy ciasto tak, by miało grubość 1cm. Wykrawamy kwadrat o boku 5cm. Każdą morelę starannie owijamy ciastem i dokładnie łączymy brzegi. Knedle wkładamy do wrzątku i gotujemy przez około 8-10 minut. Ugotowane knedle wyjmujemy na duży talerz, a następnie (bez kropelki wody) przekładamy je na talerzyki. Polewamy masłem z tartą bułką i cukrem.
I oto mamy słynne, wiedeńskie knedle.


KNEDLE ZE ŚLIWKAMI.


Zagniatamy ciasto z pół kg mąki, 2 żółtek, 2 łyżek masła i takiej ilości mleka, by ciasto było elastyczne. Dokładnie wyrobione wybijamy wałkiem i zostawiamy na 30 minut pod przykryciem, by odpoczęło. Po upływie tego czasu wałkujemy je dość cienko, kroimy na kwadraty. W każdy kwadrat ciasta zawijamy śliwkę. Knedle gotujemy pod przykryciem we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Najsmaczniejsze knedle podaje się na ogrzanym talerzu, polane roztopionym masełkiem i posypane startym na tarce pierniczkiem lub cukrem.
Knedle można przygotować z różnych ciast, np. ziemniaczanego, parzonego…
Nadziewamy je nie tylko morelami i śliwkami, ale także jabłkami, grzybami, mięsem.



NALEŚNIKI Z BORÓWKAMI (CZYLI CZARNYMI JAGODAMI).


Do 6 surowych żółtek dodajemy 2 łyżki stopionego masła, 2 łyżki cukru, ½ litra mąki. To wszystko należy bardzo starannie rozkłócić dolewając mleko z kilkoma łyżkami wody mineralnej. Nie zapominamy o szczypcie soli. Kiedy ciasto jest gotowe, dodajemy pianę z 6 białek. Smażymy naleśniki nieco grubsze niż zwykle. Bierzemy żaroodporne szklane naczynie albo rondel, smarujemy je wewnątrz masłem i wysypujemy tartą bułką. Na spód dajemy naleśnik, następnie warstwę jagód posypanych cukrem z wanilią, potem znowu naleśnik. W ten sposób układamy dowolną ilość warstw. Całość przykrywamy naleśnikiem, skrapiamy masłem i  wstawiamy na kilka minut do niezbyt gorącego piekarnika, by owoce pozostały na wpół surowe. Naleśniki przybieramy bitą śmietaną, cukrem i wanilią.
Można też takie naleśniki przekładać innymi owocami, zawsze pamiętając, aby po upieczeniu pozostały na wpół surowe. Mogą to być poziomki, a także pozbawione pestek czereśnie albo wiśnie, również truskawki.


ŚLIWKI W KONIAKU (WINIAKU).

1 kg śliwek (najlepiej dwóch gatunków) zanurzamy we wrzątku, wyjmujemy i teraz łatwo zdejmujemy z nich skórkę. Zagotowujemy 2 szklanki wody z dodatkiem półtorej szklanki cukru. Po 15 minutach gotowania na słabym ogniu będziemy mieć syrop do którego wkładamy śliwki - niech się to wszystko zagotuje. Zdejmujemy garnek z ognia i wlewamy do niego 1,5 szklanki koniaku (winiaku). Śliwki układamy w czystych słoiczkach, zalewamy je gorącym płynem i natychmiast zamykamy. Niech jeszcze przez 2-3 tygodnie nabierają mocy.


Babcia Alina



© Elżbieta Lechowicz 2017. All rights reserved.
© JM Media 2017. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017