Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

POMIDOROWE SMAKI I PRZYSMAKI.


Pomidory nie są tuczące, a zawierają wielkie bogactwo soli mineralnych i witamin. Liście i łodygi pomidorów mają pewne szkodliwe substancje, trzeba więc po zerwaniu owoców umyć starannie ręce. Popularne sałatki z zielonych pomidorów zawierają szkodliwą solaninę , która nie ginie w procesie gotowania, dlatego nie należy spożywać zielonych pomidorów w żadnej postaci. Solanina ginie w procesie dojrzewania, jedzmy więc tylko pomidory dojrzałe. Sałatki, soki, zupy, dodatki do różnych potraw zdrowe są dla dorastającej młodzieży, osób cierpiących na reumatyzm i zapalenie stawów, dla wszystkich, którzy je lubią.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
POMIDORY, GRAPEFRUITEM, MIÓD.

Dwa pomidory i jeden grapefruit obieramy ze skórki, kroimy i przepuszczamy przez sokowirówkę. Słodzimy odrobiną miodu i wypijamy.
Najsmaczniejszy jest schłodzony.


POMIDORY, GRUSZKI, ORZECH.


Cztery duże pomidory po sparzeniu wrzątkiem obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, układamy je na listkach zielonej sałaty. Dwie duże, soczyste gruszki obieramy ze skórki i siekamy. Posiekanymi gruszkami posypujemy pomidory. Sok z połowy cytryny, 4 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy, sól, pieprz, ewentualnie odrobina cukru - tym sosem polewamy sałatkę i wkładamy na godzinę do lodówki.
Przed podaniem posypujemy ją suto grubo posiekanymi włoskimi orzechami.


POMIDORÓWKA Z CZOSNKOWYM AKCENTEM.


1 kg pomidorów po sparzeniu obieramy ze skórek, kroimy na ćwiartki, dodajemy pół szklanki drobno posiekanych włoskich orzechów, trzy średniej wielkości obrane i pokrojone w kosteczkę cebule, pół pęczka posiekanej natki pietruszki. To wszystko zalewamy 1,5 - 2 litrów wody i gotujemy około 20 minut.
Zupę solimy do smaku, możemy też dodać przyprawę warzywną, dodajemy jeszcze pozostałą posiekaną natkę pietruszki.
Zupę podajemy z tostami z żytniego chleba natartymi odrobiną czosnku.


KURCZAK NA OSTRO.

Jest to danie boliwijskie. Kurczaka dzielimy na porcje. 2 cebule kroimy i wkładamy na rozgrzany olej z drobiną masła. Gdy się zeszklą, wkładamy kawałki kurczaka i obsmażamy, podlewamy 2/3 szklanki bulionu. Doprawiamy pieprzem, solą i ostrą papryką, dusimy do miękkości. 2 czerwone papryki po oczyszczeniu kroimy w paski. Z 4 pomidorów zdejmujemy skórkę, kroimy je w kostkę. Warzywa zalewamy szklanką bulionu, dodajemy 2 cebule pokrojone w talarki, rozgnieciony ząbek czosnku, kminek i gotujemy pod przykryciem. Po 15 minutach gotowania dodajemy łyżkę tartej bułki.
Kurczaka układamy na półmisku obłożonego jarzynami, oliwkami i plasterkami jajka ugotowanego na twardo.


POMIDORY, RZODKIEWKA, PARÓWKI.


Cztery pomidory po obraniu ze skórki kroimy w cząstki. Pęczek rzodkiewek kroimy w plasterki. W plasterki kroimy też 10 dag parówek pozbawionych osłonki. Do sałatki dodajemy trochę majonezu, 2 łyżki śmietany, sól i pieprz do smaku. Całość posypujemy posiekanymi włoskimi orzechami i posiekaną natką pietruszki..
Majonez i śmietanę możemy zastąpić naturalnym, gęstym jogurtem.


Babcia Alina



© Elżbieta Lechowicz 2017. All rights reserved.
© JM Media 2017. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017