POMIDORY, GRAPEFRUITEM, MIÓD.
Dwa pomidory i jeden grapefruit obieramy ze skórki, kroimy i przepuszczamy przez sokowirówkę. Słodzimy odrobiną miodu i wypijamy.
Najsmaczniejszy jest schłodzony.
POMIDORY, GRUSZKI, ORZECH.
Cztery duże pomidory po sparzeniu wrzątkiem obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, układamy je na listkach zielonej sałaty. Dwie duże, soczyste gruszki obieramy ze skórki i siekamy. Posiekanymi gruszkami posypujemy pomidory. Sok z połowy cytryny, 4 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy, sól, pieprz, ewentualnie odrobina cukru - tym sosem polewamy sałatkę i wkładamy na godzinę do lodówki.
Przed podaniem posypujemy ją suto grubo posiekanymi włoskimi orzechami.
POMIDORÓWKA Z CZOSNKOWYM AKCENTEM.
1 kg pomidorów po sparzeniu obieramy ze skórek, kroimy na ćwiartki, dodajemy pół szklanki drobno posiekanych włoskich orzechów, trzy średniej wielkości obrane i pokrojone w kosteczkę cebule, pół pęczka posiekanej natki pietruszki. To wszystko zalewamy 1,5 - 2 litrów wody i gotujemy około 20 minut.
Zupę solimy do smaku, możemy też dodać przyprawę warzywną, dodajemy jeszcze pozostałą posiekaną natkę pietruszki.
Zupę podajemy z tostami z żytniego chleba natartymi odrobiną czosnku.
KURCZAK NA OSTRO.
Jest to danie boliwijskie. Kurczaka dzielimy na porcje. 2 cebule kroimy i wkładamy na rozgrzany olej z drobiną masła. Gdy się zeszklą, wkładamy kawałki kurczaka i obsmażamy, podlewamy 2/3 szklanki bulionu. Doprawiamy pieprzem, solą i ostrą papryką, dusimy do miękkości. 2 czerwone papryki po oczyszczeniu kroimy w paski. Z 4 pomidorów zdejmujemy skórkę, kroimy je w kostkę. Warzywa zalewamy szklanką bulionu, dodajemy 2 cebule pokrojone w talarki, rozgnieciony ząbek czosnku, kminek i gotujemy pod przykryciem. Po 15 minutach gotowania dodajemy łyżkę tartej bułki.
Kurczaka układamy na półmisku obłożonego jarzynami, oliwkami i plasterkami jajka ugotowanego na twardo.
POMIDORY, RZODKIEWKA, PARÓWKI.
Cztery pomidory po obraniu ze skórki kroimy w cząstki. Pęczek rzodkiewek kroimy w plasterki. W plasterki kroimy też 10 dag parówek pozbawionych osłonki. Do sałatki dodajemy trochę majonezu, 2 łyżki śmietany, sól i pieprz do smaku. Całość posypujemy posiekanymi włoskimi orzechami i posiekaną natką pietruszki..
Majonez i śmietanę możemy zastąpić naturalnym, gęstym jogurtem.
Babcia Alina
© Elżbieta Lechowicz 2017. All rights reserved.
© JM Media 2017. All rights reserved. |