Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

TRUSKAWKOWE WSPANIAŁOŚCI.


Najzdrowsze i najsmaczniejsze są truskawki jedzone na surowo. Lubimy kompoty, konfitury i marmolady, galaretki, musy, soki, wina i likiery przygotowywane z tych owoców pachnących latem. Nie możemy jednak zapomnieć, że w przetworach tracą one najcenniejsze właściwości. Mamy spore zamrażarki, warto zamrozić trochę truskawek, by delektować się nimi, gdy przyjdzie zima. Mrożone truskawki zachowują większość swoich cennych zawartości.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
SAŁATKA Z TRUSKAWEK I POMARAŃCZ.

Pół kg truskawek myjemy i usuwamy szypułki. Oczyszczone truskawki skrapiamy białym winem i posypujemy cukrem pudrem. 2-3 pomarańcze myjemy, usuwamy skórkę i kroimy w kostkę (używając ostrego noża). Jeszcze trzeba pomarańcze skropić rumem i włożyć do nich kilka aromatycznych goździków. Niech oba składniki sałatki dojrzewają przez około pół godziny. Po tym czasie składniki łączymy, jeśli trzeba, dodajemy jeszcze trochę cukru i odstawiamy (pod przykryciem) do lodówki na okres nie krótszy niż dwie godziny.
Przed podaniem na stół usuwamy goździki. Sałatkę dekorujemy waflowymi rurkami (nie jest to konieczne).


CHŁODNIK Z TRUSKAWEK.

1 kg truskawek umyć, usunąć szypułki, przetrzeć przez sito lub zmiksować. Zrobić syrop z 1 szklanki wody i pół kg cukru, a gdy ostygnie, połączyć z przetartymi truskawkami i wlać do tego butelkę lekkiego białego wina. Chłodnik ochłodzić w lodówce.
Podawać zimny w małych szklaneczkach z biszkopcikami.


Babcia Alina


© Elżbieta Lechowicz 2017. All rights reserved.
© JM Media 2017. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017