Koniecznie muszę przypomnieć, że:
* ułatwiając przyswajanie wapna, jabłka dodatkowo wpływają na piękny wygląd naszych włosów i paznokci,
* są pomocne w kuracjach odchudzających,
* skuteczne przy zaparciach a także i biegunkach,
* zalecane w żywieniu diabetyków bowiem zawierają fruktozę, która jest cukrem prostym przekształcającym się w ludzkim organizmie w glukozę (fruktoza używana jest czasem jako środek słodzący przez chorych na cukrzycę),
* medycyna ludowa uważa wino z jabłek za skuteczny lek przeciw reumatyzmowi.
* znana to prawda, że zjadając dwa jabłka dziennie nie powinniśmy specjalnie obawiać się miażdżycy
Jabłka są znakomitym surowcem do sporządzania deserów, napojów i smakowitych ciast.
To także zdrowy i aromatyczny dodatek do potraw słodkich i słonych; do sałatek owocowych i warzywnych, rybnych i mięsnych.
Przeciery jabłkowe świetnie zagęszczają zupy o smaku kwaskowatym (pomidorowa, ogórkowa, barszcz), także sosy zimne i gorące. Są znakomitym dodatkiem do potraw z drobiu, mięsa i dań warzywnych.
Jednak… Najzdrowsze są jabłka jadane na surowo!
MOJA ULUBIONA ZUPA.
Do 1 litra bulionu wrzucamy 3/4 zawartości małej puszki groszku konserwowego. Pozostały groszek odkładamy. Po zagotowaniu się groszku w rosole przecieramy całość przez sito (miksujemy).
20 dag cebuli siekamy w kostkę i przysmażamy na maśle tak by się zeszkliła. 20 dag winnych jabłek drobno kroimy i dusimy razem z cebulą. Do podduszonych jabłek z cebulą dodajemy 2 dag curry. Niech się to wszystko poddusi przez 3-4 minuty na średnim ogniu.
Teraz dodajemy do podduszonych jabłek i cebuli 6 dag mąki, całość mieszamy i powoli dolewamy bulion z przetartym groszkiem.
Zupę gotujemy jeszcze przez 10 min., do smaku dodajemy sól i pieprz, wsypujemy nieprzetarty (wcześniej odłożony) groszek.
Teraz dodajemy 3 łyżki kwaśnej śmietany. Gotową zupę odstawiamy z ognia.
Jeszcze ubijamy dobrą śmietankę. Zupę przelewamy na talerze i ozdabiamy górką smakowitej śmietanki. Ale bez niej zupa tez znakomicie smakuje.
SAŁATKA JABŁKOWO-POMARAŃCZOWA.
Kilka winnych, soczystych jabłek obieramy ze skórki i wydrążamy gniazdka nasienne. Obrane ze skórki pomarańcze pozbawiamy też białej skórki, by nie były gorzkie. Jabłka i pomarańcze kroimy w cieniutkie plasterki. W przezroczystej salaterce układamy na przemian jabłka i pomarańcze przesypując cukrem. Niech tak postoją przynajmniej 1 godzinę. Następnie zalewamy je dobrym białym winem i wstawiamy do lodówki na 2-3 godz.
Babcia Alina
© Elżbieta Lechowicz 2017. All rights reserved.
© JM Media 2017. All rights reserved. |