Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

ELIKSIR MŁODOŚCI.


Pamiętamy, że owoce to samo zdrowie, że trzeba jeść je każdego dnia. Smakujemy więc najczęściej te, które przybyły z dalekich stron, a nasze rodzime, wspaniałe jabłka - jak choćby ta smakowita koksa widoczna na zdjęciu - poszły niesłusznie w zapomnienie. Warto je jeść!
Jabłka to cudowny eliksir młodości, pozytywnie wpływający na wygląd naszej skóry.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Koniecznie muszę przypomnieć, że:
* ułatwiając przyswajanie wapna, jabłka dodatkowo wpływają na piękny wygląd naszych włosów i paznokci,
* są pomocne w  kuracjach odchudzających,
* skuteczne przy zaparciach a także i biegunkach,
* zalecane w żywieniu diabetyków bowiem zawierają fruktozę, która jest cukrem prostym przekształcającym się w ludzkim organizmie w glukozę (fruktoza używana jest czasem jako środek słodzący przez chorych na cukrzycę),
* medycyna ludowa uważa wino z jabłek za skuteczny lek przeciw reumatyzmowi.
* znana to prawda, że zjadając dwa jabłka dziennie nie powinniśmy specjalnie obawiać się miażdżycy

Jabłka są znakomitym surowcem do sporządzania deserów, napojów i smakowitych ciast.
To także zdrowy i aromatyczny dodatek do potraw słodkich i słonych; do sałatek owocowych i warzywnych, rybnych i mięsnych.
Przeciery jabłkowe świetnie zagęszczają zupy o smaku kwaskowatym (pomidorowa, ogórkowa, barszcz), także sosy zimne i gorące. Są znakomitym dodatkiem do potraw z drobiu, mięsa i dań warzywnych.

Jednak… Najzdrowsze są jabłka jadane na surowo!


MOJA ULUBIONA ZUPA.


Do 1 litra bulionu wrzucamy 3/4 zawartości małej puszki groszku konserwowego. Pozostały groszek odkładamy. Po zagotowaniu się groszku w rosole przecieramy całość przez sito (miksujemy).
20 dag cebuli siekamy w kostkę i przysmażamy na maśle tak by się zeszkliła. 20 dag winnych jabłek drobno kroimy i dusimy razem z cebulą. Do podduszonych jabłek z cebulą dodajemy 2 dag curry. Niech się to wszystko poddusi przez 3-4 minuty na średnim ogniu.
Teraz dodajemy do podduszonych jabłek i cebuli 6 dag mąki, całość mieszamy i powoli dolewamy bulion z przetartym groszkiem.
Zupę gotujemy jeszcze przez 10 min., do smaku dodajemy sól i pieprz, wsypujemy nieprzetarty (wcześniej odłożony) groszek.
Teraz dodajemy 3 łyżki kwaśnej śmietany. Gotową zupę odstawiamy z ognia.
Jeszcze ubijamy dobrą śmietankę. Zupę przelewamy na talerze i ozdabiamy górką smakowitej śmietanki. Ale bez niej zupa tez znakomicie smakuje.


SAŁATKA JABŁKOWO-POMARAŃCZOWA.


Kilka winnych, soczystych jabłek obieramy ze skórki i wydrążamy gniazdka nasienne. Obrane ze skórki pomarańcze pozbawiamy też białej skórki, by nie były gorzkie. Jabłka i pomarańcze kroimy w cieniutkie plasterki. W przezroczystej salaterce układamy na przemian jabłka i pomarańcze przesypując cukrem. Niech tak postoją przynajmniej 1 godzinę. Następnie zalewamy je dobrym białym winem i wstawiamy do lodówki na 2-3 godz.


Babcia Alina



© Elżbieta Lechowicz 2017. All rights reserved.
© JM Media 2017. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017