JARMUŻ W SURÓWCE.
Z pół kilograma młodziutkiego jarmużu, po umyciu, usuwamy ogonki liściowe i grube nerwy i cieniutko kroimy. Zielony ogórek, po umyciu i obraniu, kroimy w plasterki. Jarmuż i ogórek łączymy, dodajemy 3/4 szklanki śmietany (naturalnego jogurtu), zmieszanej z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Surówkę posypujemy 2 łyżkami posiekanych włoskich orzechów.
* Do smaku można śmietanę (jogurt) doprawić cukrem.
* Do śmietany (jogurtu) można dodać trochę majonezu.
JARMUŻ I BAKALIE.
Pół kilograma młodziutkiego jarmużu, po usunięciu ogonków i twardych nerwów, drobniutko siekamy. W paseczki kroimy 2 łyżki daktyli i 2 łyżki fig. Łączymy jarmuż, bakalie i jeden kieliszek białego wytrawnego wina. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny. I dodajemy jeszcze 4 połówki brzoskwiń z konserwy - możemy je posiekać albo zmiksować. Jeśli trzeba dodamy szczyptę cukru.
Tak przyrządzona surówka zawiera ogromne bogactwo witamin i soli mineralnych. Wyczerpanych i zmęczonych stawia na nogi.
JARMUŻ I JABŁKA.
1 kilogram przemarzniętego jarmużu myjemy, usuwamy ogonki i twarde nerwy. Jarzynę zalewamy wrzącą osoloną wodą - niech się ugotuje bez przykrycia. 3 winne jabłka, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Skrapiamy je cytryną aby nie ściemniały. Ugotowany i odcedzony jarmuż drobno siekamy albo mielimy. 2 łyżki roztopionego masła (margaryny) łączymy z 2 łyżkami mąki, zasmażamy ale nie rumienimy. Łączymy z jarmużem i jabłkami - niech się to wszystko razem poddusi. Doprawiamy solą i cukrem, albo miodem, dodajemy trochę posiekanej natki pietruszki i koperek.
Babcia Alina
© Elżbieta Lechowicz 2017. All rights reserved.
© JM Media 2017. All rights reserved. |