Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

MODA NA JARMUŻ.


Jarmuż pochodzi z rodziny kapustnych i kocha przymrozek. Dlaczego? Gdy jarmuż nieco podmarznie, jego liście tracą goryczkę, i stają się smaczną jarzynką. Przed wielu laty liście jarmużu używane były przede wszystkim jako zimowa ozdoba półmisków z wędlinami. Dzisiaj śmiało ta jarzyna gości w naszych menu, bo pełna jest cennych soli mineralnych i witamin. Niegdyś przyrządzano jarmuż prosto: sparzony wrzątkiem duszono z dodatkiem masła (margaryny), łączono z marchewką, selerem, pomidorami, czasem z jabłkami, albo podawano tak jak szpinak. Duszono go też boczkiem albo kiełbasą. My przyrządzamy z niego zdrowe koktajle i różne pychotki.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
JARMUŻ W SURÓWCE.

Z pół kilograma młodziutkiego jarmużu, po umyciu, usuwamy ogonki liściowe i grube nerwy i cieniutko kroimy. Zielony ogórek, po umyciu i obraniu, kroimy w plasterki. Jarmuż i ogórek łączymy, dodajemy 3/4 szklanki śmietany (naturalnego jogurtu), zmieszanej z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Surówkę posypujemy 2 łyżkami posiekanych włoskich orzechów.
* Do smaku można śmietanę (jogurt) doprawić cukrem.
* Do śmietany (jogurtu) można dodać trochę majonezu.


JARMUŻ I BAKALIE.

Pół kilograma młodziutkiego jarmużu, po usunięciu ogonków i twardych nerwów, drobniutko siekamy. W paseczki kroimy 2 łyżki daktyli i 2 łyżki fig. Łączymy jarmuż, bakalie i jeden kieliszek białego wytrawnego wina. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny. I dodajemy jeszcze 4 połówki brzoskwiń z konserwy - możemy je posiekać albo zmiksować. Jeśli trzeba dodamy szczyptę cukru.
Tak przyrządzona surówka zawiera ogromne bogactwo witamin i soli mineralnych. Wyczerpanych i zmęczonych stawia na nogi.


JARMUŻ I JABŁKA.

1 kilogram przemarzniętego jarmużu myjemy, usuwamy ogonki i twarde nerwy. Jarzynę zalewamy wrzącą osoloną wodą - niech się ugotuje bez przykrycia. 3 winne jabłka, obieramy ze skórki i  ścieramy na tarce o grubych oczkach. Skrapiamy je cytryną aby nie ściemniały. Ugotowany i odcedzony jarmuż drobno siekamy albo mielimy. 2 łyżki roztopionego masła (margaryny) łączymy z 2 łyżkami mąki, zasmażamy ale nie rumienimy. Łączymy z jarmużem i jabłkami - niech się to wszystko razem poddusi. Doprawiamy solą i cukrem, albo miodem, dodajemy trochę posiekanej natki pietruszki i koperek.


Babcia Alina


© Elżbieta Lechowicz 2017. All rights reserved.
© JM Media 2017. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017