Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

CYKORII DELIKATNY SMAK.


Cykoria liściasta, zwana też zimową sałatą, to wielkie dobro w kuchni na przedwiośniu. Ma wiele cennych dla zdrowia i dobrego samopoczucia właściwości. Ciągle jeszcze zbyt rzadko gości w naszym jadłospisie, a przecież nie jest zbyt droga, nie dostarcza nadmiernej ilości kalorii, jest delikatna w smaku i tyle różnych dań można z niej przygotować…
Jak wszystko, co dobre i zdrowe, ceniona była cykoria w starożytności i stosowana między innymi jako lek na dolegliwości wątroby i przeciw obstrukcji.Znana ze swej lekarskiej wiedzy Św. Hildegarda (XII w.) twierdziła, że cykoria „ułatwia trawienie, jeśli Bóg tego chce”.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Doskonała jest ta zimowa jarzynka dla osób cierpiących na cukrzycę, korzystnie wpływa na powstawanie czerwonych ciałek krwi. Jej liście zasobne są w cenne dla ludzkiego organizmu sole mineralne: związki żelaza, potasu, wapnia i fosforu.
Z cykorii możemy przygotować nie tylko smaczne surówki, doskonałe są też zapiekanki i cykoria duszona na jarzynkę do mięsa i ryb. Spróbujmy, posmakujmy…


CYKORIA DO MIĘS I RYB.


Oczyszczoną cykorię, bez gorzkiej „piętki”, zalewany wrząca osoloną wodą. Gotujemy około 15 minut. Odcedzamy. Podajemy cykorię polaną zrumienioną tartą bułką, z roztopionym masełkiem.


CYKORIA ZAPIEKANA Z SZYNKĄ.


Oczyszczona cykorię, bez gorzkiej „piętki”, zalewamy wrzącą osoloną wodą i gotujemy około 10-12 minut. Ugotowane, odsączone i osuszone cykorie zawijamy w plastry szynki i układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Cykorię posypujemy pieprzem i ulubionym startym żółtym serem. Całość obficie skrapiamy keczupem. Zapiekamy. Smaczną przekąskę podajemy natychmiast po wyjęciu z piekarnika.


CYKORIA, POMARAŃCZA, ORZECHY.


Cykorię, jak zwykle oczyszczany i usuwamy gorzką „piętkę”. Liście cykorii cieniutko kroimy. Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy białe włókienka i pesteczki (jeśli są). Pomarańcze kroimy w kostkę ostrym nożem. Łączymy z cykorią, z 2-3 łyżkami delikatnego twarożku i pomarańczą. Doprawiamy surówkę solą, cukrem i sokiem z cytryny. Suróweczkę posypujemy posiekanymi włoskimi orzechami.


CYKORIA I KISZONE RYDZE.


Cykorię myjemy i odcinamy gorzką „piętkę”. Liście cykorii drobno siekamy, dodajemy trochę kiszonych rydzów, drobno posiekaną cebulę i posiekany szczypiorek, sól i cukier do smaku.


CYKORIA I COŚ JESZCZE.


Cykorię, jak zwykle, starannie oczyszczamy i usuwamy „piętkę”, oddzielamy listeczki i przekładamy je do salaterki. Lekko je oprószamy, solą, a jeśli ktoś lubi, doda też cukier. I jeszcze trochę soku z cytryny. Tak przyrządzoną cykorię posypujemy posiekaną natką pietruszki i polewamy majonezem zmieszanym ze śmietaną albo samą śmietaną doprawioną solą, pieprzem i na przykład z dodatkiem posiekanego szczypiorku.
Śmietanę i majonez możemy zastąpić jogurtem.


CYKORIA I JABŁKA.


Kilka cykorii starannie oczyszczamy i, jak zwykłe, usuwamy „piętkę”. Kroimy cykorię w poprzek liści na kawałeczki długości ok. 1,5 cm i przekładamy je do salaterki. Szklankę majonezu łączymy z drobno posiekanymi dwoma ząbkami czosnku, dodajemy soli i pieprzu do smaku. Sosem tym polewamy cykorię. Teraz myjemy i obieramy 1 duże albo 2 mniejsze jabłka, obieramy też 1 cebulę. Jabłka i cebulę kroimy w dość drobną kosteczkę i dodajemy do surówki, I jeszcze posiekana natka pietruszki.

Warto pamiętać:

* najsmaczniejsza jest cykoria o kremowych listkach,

* cykorię o  zielonym zabarwieniu listeczków mają więcej goryczki, niż byśmy chcieli.



Babcia Alina



© Elżbieta Lechowicz 2017. All rights reserved.
© JM Media 2017. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017