Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

SMAKOWE DOZNANIA...


Jędrny, aromatyczny ananas, smakowite i tłuściutkie awokado - ich smak, kolor i zapach sprawią, że zapragniesz skomponować coś pysznego i zaznasz uczucia radości.
Pierwsze zachłyśnięcie się aromatycznymi ananasami minęło, a przecież to owoc godny królewskiego stołu, nie tylko smaczny, ale i zdrowy.
Owoc awokado ma kształt gruszki, czasem jest jajowaty lub kulisty, pokryty błyszczącą skórka, zazwyczaj zieloną.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
ANANAS.

Witaminy A, B1, B2, sporo wapnia, magnezu i fosforu, i to, że jest zasadotwórczy, są jego niewątpliwymi atutami. Panie doskonale wiedzą, że zawarty w nich enzym brumelina ma właściwości ułatwiające trawienie białka. Wspaniałe są kotlety cielęce z dodatkiem plasterka ananasa. Kawałeczki ananasa w sałatkach owocowych, garnitur do mięs i kanapeczek, nawet do pizzy to to, co jest nam potrzebne. Ananasy spożywa się na surowo i w postaci konserw, sporządza się z nich napoje, wina, likiery, wspaniale konfitury.


AWOKADO.


Owoc ma kształt gruszki, czasem jest jajowaty lub kulisty, pokryty błyszczącą skórka, zazwyczaj zieloną. Pochodzi z Meksyku, dziś uprawiany jest w wielu krajach dla swoich niezwykłych zalet. Owoc zawiera 32% tłuszczu, 60-70 % wody, dużo wapnia i fosforu, ale - co najważniejsze - wyróżnia się niezwykle bogatym zestawem witamin. Ma cenne właściwości dietetyczne i lecznicze. Zawarte w awokado tłuszcze nie ustępują pod względem przyswajalności najlepszemu śmietankowemu masłu, a zawartość energetyczna przewyższa mięso i jaja. Awokado nie zawiera cholesterolu i jest uważane za cenny składnik diety dla diabetyków, osób cierpiących na anemię, nadciśnienie i inne schorzenia. Jego miąższ jest biały lub żółty, delikatny, o przyjemnym zapachu i smaku, przypominającym orzech. Jada się awokado na surowo, w postaci przecieru, a pokrojony na plasterki zastępuje na kanapkach żółty ser. Wymaga doprawienia. Można posypać solą, dodać szczyptę pieprzu i skropić taki smakowity plasterek sokiem z cytryny.


AUSTRALIJSKI SMAK.


Na listkach zielonej sałaty układamy na zmianę plastry obranego awokado i plastry ananasa. Surówkę polewamy sokiem przyrządzonym z połowy szklanki majonezu, połowy szklanki miąższu awokado i z 2 łyżek soku z cytryny.


KURCZAK Z ANANASEM.

Filety z kurczaka (około 50 dag), po umyciu kroimy na dość cienkie paski. 1-2 ząbki czosnku po zmiażdżeniu mieszamy z solą i łączymy z mięsem. Tak przygotowane mięso rumienimy na rozgrzanej oliwie, delikatnie obsypując mąką ziemniaczaną. Z małej puszki ananasa po otwarciu odlewamy sok. Sok ananasowy łączymy z 2 łyżkami sosu sojowego (można dodać „maggi’ ale sos sojowy ma więcej charakteru) i wlewamy do mięsa. Niech się to wszystko dusi pod przykryciem kilka minut. Pod koniec dodajemy jeszcze plastry ananasa aby się zagrzały.
Kurczak z ananasem najlepiej smakuje w towarzystwie ryżu na sypko.


Babcia Alina



© Elżbieta Lechowicz 2017. All rights reserved.
© JM Media 2017. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017