ANANAS.
Witaminy A, B1, B2, sporo wapnia, magnezu i fosforu, i to, że jest zasadotwórczy, są jego niewątpliwymi atutami. Panie doskonale wiedzą, że zawarty w nich enzym brumelina ma właściwości ułatwiające trawienie białka. Wspaniałe są kotlety cielęce z dodatkiem plasterka ananasa. Kawałeczki ananasa w sałatkach owocowych, garnitur do mięs i kanapeczek, nawet do pizzy to to, co jest nam potrzebne. Ananasy spożywa się na surowo i w postaci konserw, sporządza się z nich napoje, wina, likiery, wspaniale konfitury.
AWOKADO.
Owoc ma kształt gruszki, czasem jest jajowaty lub kulisty, pokryty błyszczącą skórka, zazwyczaj zieloną. Pochodzi z Meksyku, dziś uprawiany jest w wielu krajach dla swoich niezwykłych zalet. Owoc zawiera 32% tłuszczu, 60-70 % wody, dużo wapnia i fosforu, ale - co najważniejsze - wyróżnia się niezwykle bogatym zestawem witamin. Ma cenne właściwości dietetyczne i lecznicze. Zawarte w awokado tłuszcze nie ustępują pod względem przyswajalności najlepszemu śmietankowemu masłu, a zawartość energetyczna przewyższa mięso i jaja. Awokado nie zawiera cholesterolu i jest uważane za cenny składnik diety dla diabetyków, osób cierpiących na anemię, nadciśnienie i inne schorzenia. Jego miąższ jest biały lub żółty, delikatny, o przyjemnym zapachu i smaku, przypominającym orzech. Jada się awokado na surowo, w postaci przecieru, a pokrojony na plasterki zastępuje na kanapkach żółty ser. Wymaga doprawienia. Można posypać solą, dodać szczyptę pieprzu i skropić taki smakowity plasterek sokiem z cytryny.
AUSTRALIJSKI SMAK.
Na listkach zielonej sałaty układamy na zmianę plastry obranego awokado i plastry ananasa. Surówkę polewamy sokiem przyrządzonym z połowy szklanki majonezu, połowy szklanki miąższu awokado i z 2 łyżek soku z cytryny.
KURCZAK Z ANANASEM.
Filety z kurczaka (około 50 dag), po umyciu kroimy na dość cienkie paski. 1-2 ząbki czosnku po zmiażdżeniu mieszamy z solą i łączymy z mięsem. Tak przygotowane mięso rumienimy na rozgrzanej oliwie, delikatnie obsypując mąką ziemniaczaną. Z małej puszki ananasa po otwarciu odlewamy sok. Sok ananasowy łączymy z 2 łyżkami sosu sojowego (można dodać „maggi’ ale sos sojowy ma więcej charakteru) i wlewamy do mięsa. Niech się to wszystko dusi pod przykryciem kilka minut. Pod koniec dodajemy jeszcze plastry ananasa aby się zagrzały.
Kurczak z ananasem najlepiej smakuje w towarzystwie ryżu na sypko.
Babcia Alina
© Elżbieta Lechowicz 2017. All rights reserved.
© JM Media 2017. All rights reserved. |