Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

NIE TYLKO KARP.

 
Polska kuchnia od wieków wielce sobie ceni dania sporządzane z ryb. Jednak ciągle jadamy ich zbyt mało, pomimo tego, że zawierają cenne wartości odżywcze. Ale okres Świąt Bożego Narodzenia, to czas, kiedy ryby zajmują należne im miejsce na naszym stole, i to nie tylko tradycyjny karp.Mięso ryb to lekkostrawne białko w najlepszym gatunku z dużą zawartością fosforu, wapnia i magnezu, a ryby morskie dodatkowo jeszcze zasobne są w potrzebny nam jod.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
ŚLEDZIOWA PRZYSTAWECZKA.

12 filetów śledzi matiasów opłukać, osuszyć w papierowym ręczniku, zwinąć w roladki i ułożyć na półmisku.

Sos: pół szklanki śmietanki 30 % ubić, połączyć z 5 łyżkami majonezu, 3 łyżkami zielonego groszku konserwowego, 1 średniej wielkości posiekaną cebulą i łyżką kaparów. Sos doprawiamy sokiem z 1 cytryny, cukrem, solą i pieprzem do smaku.
Tym pysznym sosem polewamy śledziowe roladki, posypujemy posiekaną natka pietruszki albo koperkiem, a taka śledziowa przystawka dobrze smakuje z  pieczywem albo z ziemniakami z wody.

Jeśli filety są zbyt słone trzeba je wymoczyć.


PSTRĄGI W MIGDAŁACH.

4 filety z pstrągów, po umyciu i osuszeniu, solimy, obtaczamy w  mące, jajku i posiekanych migdałach.
Smażymy je około 10 minut na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodajemy ćwierć kostki masła. Usmażone filety podajemy z plasterkami cytryny.
Doskonałe z ziemniakami puree i zieloną sałatą.


KARP Z KUCHNI WĘGIERSKIEJ.

Dzwonka karpia średniej wielkości nacieramy solą i układamy w  żaroodpornym naczyniu wysmarowanym suto masłem. 20 dag obranej i  pokrojonej w wąskie paski marchewki, 10 dag obranej i też pokrojonej w  wąskie paseczki pietruszki i pół cebuli obranej i pokrojonej w talarki gotujemy w osolonej wodzie. Wyjmujemy jarzyny z wody zanim jeszcze zmiękną i układamy je na surowej rybie w żaroodpornym naczyniu, i  wlewamy 0,3 litra wytrawnego czerwonego wina. Wkładamy do nagrzanego piekarnika - niech się upiecze.
Upieczonego karpia przekładamy na półmisek, obkładamy jarzynkami.

Sos: wywar z jarzyn zaprawiamy delikatną zasmażką (6 dag mąki i 5 dag masła), jeśli trzeba dodajemy jeszcze trochę wina albo łyżeczkę musztardy. Rybę polewamy sosem.

Możemy użyć filetów z karpia.



KARP DELIKATNY BARDZO.


Kilogram filetów z karpia gotujemy w osolonym wywarze jarzynowym, który przygotowujemy z marchewki, pietruszki, pora, selera i cebuli. Ugotowane i ostudzone filety przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem.

Sos: obrany banan miksujemy z połową szklanki pomarańczowego soku (świeżo wyciśniętego) i przyprawą curry (żółtą).
Jeśli istnieje taka potrzeba do sosu możemy dodać odrobinę wywaru jarzynowego. Ugotowane filety obkładamy plasterkami cytryny, polewamy sosem, posypujemy wiórkami kokosowymi i zapiekamy w piekarniku.

Porady praktyczne:
* Wywar z ryb i jarzyn gotujemy bez przykrycia.
* Ryba gotowana będzie jędrna i nie rozpadnie się jeśli do gotującego się wywaru dodamy 1 łyżkę octu.
* Rybę przed smażeniem osuszamy w papierowym ręczniku.
* Rybę solimy na krótko przed smażeniem.
* Ryba będzie delikatna w smaku jeśli przed panierowaniem potrzymamy ją przez chwilę w mleku.


Babcia Alina



© Elżbieta Lechowicz 2016. All rights reserved.
© JM Media 2016. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017